Harald Jean Jassoy spreekt het publiek toe bij Molen de Windvang
Harald Jean Jassoy spreekt het publiek toe bij Molen de Windvang Foto:

Kunstdagen gestart bij de Goereese Moulin Rouge

GOEDEREEDE – Molen de Windvang deed zijn naam eer aan, gisteravond. Er stond een straffe wind tijdens de opening van de Goereese Kunstdagen, die voor het eerst in zeventien jaar bij de molen plaatsvond. De organiserende Kunststichting Goedereede had een Moulin Rouge in gedachten, maar de rode doeken die aan de wieken bevestigd waren vielen algauw ten prooi aan de wind. Wel was de molen getooid met kunstzinnige zeilen en kwam het achttiende-eeuwse bouwwerk later op de avond in het zachtrode licht van een aantal schijnwerpers te staan.

Door Kees van Rixoort

De Goereese Kunstdagen bieden het kunstminnende publiek een attractief en afwisselend programma, dat tot en met zaterdag 8 augustus duurt. Op zo'n veertig adressen in Goedereede is kunst van een aantal geselecteerde kunstenaars te zien. Verder kunnen de bezoekers toneel, discussie, muziek en educatie tegemoet zien.

Voorzitter Harald Jean Jassoy van de Kunststichting Goedereede blikte tijdens de feestelijke opening bij de Goereese Moulin Rouge vooruit op een kleurrijk evenement. Hij vertelde dat hij zijn atelier geel had geschilderd en dat de Windvang dus ook een kleurtje had gekregen. "De een vindt het mooi, de ander niet. Maak uw meningen maar kenbaar", wakkerde hij de discussie over kunst vast aan. Want dat is ook een belangrijk aspect van het artistieke evenement: het gesprek over kunst aan de gang houden. Wordt vervolgd op donderdagavond, in de schuur van de familie Goekoop aan de Pad 9.

Jassoy zei te hopen dat het publiek enthousiast is over "onze zielenroerselen, alle kunst die we verzameld hebben, het programma dat we bedacht hebben" en voegde daaraan toe dat de Goereese Kunstdagen niet mogelijk zouden zijn zonder de welwillende medewerking van de bewoners, die hun ramen als kunstvitrines beschikbaar stellen. "Ik hoop dat u de komende dagen met genoegen zult doorbrengen in Goedereede. Er zullen vreemde mensen door de straten lopen, dames en heren", besloot de voorzitter van organiserende stichting.

Hebben/zijn

Waarnemend burgemeester Lokker had de eer om de zeventiende aflevering van de Goereese Kunstdagen officieel te openen. Hij deed dat na een korte toespraak over de waarde van kunst. Volgens Lokker leven we in een tijd waarin niet het werkwoord 'hebben', maar het werkwoord 'zijn' centraal zou moeten staan. "Dan ontstaat er ook meer aandacht voor elkaar." Hij gaf in dit verband het begrip participatie inhoud met de omschrijving: 'dat je er bent voor de ander'. Aan het goede leven dat zo ontstaat, draagt kunst bij, aldus Lokker. "Kunst is niet nuttig, je wordt van het bezit niet rijker, het past beter bij het zijn dan bij het hebben. Maar dan moet je het wel kunnen verkopen, en niet voor de prijs van een plofkip. Het lijkt wel alsof alles wat slecht is goedkoop is. Dat zouden we moeten omdraaien."

"Kunst laat ons stilstaan in deze snelle tijd", vervolgde Lokker zijn toespraak, die hij 'een soort tijdrede' noemde. "De ontwikkelingen gaan sneller dan je kan meedenken. Zo dreig je in plaats van een speler een toeschouwer te worden. De tijd stilzetten, dat gaat de komende dagen gebeuren in dit verstilde stadje. Jullie maken het leven kleurrijk."