Typisch hondsdagenweer

Door weerman Marc Putto

Het blijft voorlopig uitgesproken hondsdagenweer in het Eilandengebied. De periode van de hondsdagen begint rond 19 juli en duurt tot 18 augustus. Al eens eerder legde ik uit dat dit tijdvak doorgaans gekenmerkt wordt door warm en vaak ook onstabiel weer. Ook dit seizoen is dat weer het geval in ons land. Voorlopig blijft dat zo. Tot halverwege deze maand vrijwel zeker.

Na de dinsdagse regen knapt het woensdag weer mooi op en kan het alweer bijna zomers warm worden. Er is tamelijk veel zon en er staat niet veel wind en dat maakt het extra aangenaam buiten. Op donderdag en wellicht ook vrijdag stijgt de temperatuur nog verder door en kan hoogzomerse waarden bereiken tussen de 27 en 30 graden. Mocht de noordenwind iets opsteken die dagen, dan halen we de 29 of 30 graden niet. Rond vrijdag, maar vooral op zaterdag, neemt de buienkans iets toe.

We komen dan terecht in de overgangszone tussen de bloedhete lucht richting Duitsland en Polen met maxima tot bijna 40 graden en de veel koelere lucht ten westen van ons. Dit strijdtoneel tussen die twee luchtsoorten gaat doorgaans niet zonder slag of stoot. Ook is een bui met onweer mogelijk. Waarschijnlijk knapt het weer op zaterdag alweer wat op, waarna zondag en de hele volgende week prima zomerweer blijft geven, met zeer zomerse temperaturen en nog steeds een geringe regenkans.

Het grote massieve hittegebied boven grote delen van Europa blijft nog in stand de komende week en de wind hoeft maar even naar richtingen tussen oost en zuid te draaien of we zitten ook in het Zuid-Hollandse zo weer in de hoogzomerse - tot tropische warmte. Inmiddels geraken we in de warmste fase van de zomer, gemiddeld gezien en ook statistisch bekeken is het zelden of nooit koud begin augustus. Alleen augustus 1987 startte ronduit koud en er was zelfs een officieuze sneeuwmelding. De allerlaatste visies van de twee hoofdweermodellen laten het toch weer tropisch warm worden.

Medio en eind komend week zou het 'gewoon' weer tussen de 32 en 35 graden kunnen worden. Wel neemt medio/eind volgende week de algemene kans op een zomerse donderbui toe.