Indien gij dan met Christus zijt opgewekt, zo zoekt de dingen, die boven zijn. (Col. 3:1a)

In gedachten in het oude Rome - omstreeks het jaar 62 - treffen wij Paulus aan; door de genade Gods apostel, jubilerend ambtsdrager, een uitverkoren vat, die al 25 jaar de bediening der verzoening draagt. Om de Naam en zaak van Christus Jezus zit deze dienaar gevangen. Toch, het Woord Gods is niet gebonden. Dagelijks predikt Paulus het Evangelie aan een nieuwe Romeinse legionair, die aan hem wordt vastgeketend ter bewaking in zijn gehuurde woning. Hij schrijft echter ook het Woord des Heeren. Regelmatig ontvangt Paulus bezoek van medebroeders in het Koninkrijk Gods. Enerzijds wordt de gevangene erdoor verkwikt, anderzijds worden hem banden toegedaan. Hij moet namelijk vernemen, dat in onderscheiden christengemeenten zich moeilijkheden voordoen. De zorg van de gemeenten valt ook nu dagelijks op hem. Vandaar dat Paulus diverse zogenaamde gevangenisbrieven heeft geschreven, teneinde die gemeenten nader te onderrichten.
Zo vertelt hem Epafras - voorganger in enkele kleine huisgemeenten in en om Colosse - dat er aldaar afwijkingen in leer en leven zijn. Epafras is een getrouw leraar, die te allen tijde strijdende is voor zijn gemeente, opdat gij, Colossers, "moogt staan volmaakt en volkomen in al de wil Gods", Col. 4:12. Dat is kennelijk niet het geval. De 10 jaar oude zendingsgemeente is gevormd uit autochtone Frygiƫrs, Griekse kolonisten en Joden in de diaspora. Helaas, wat hangen velen nog aan hun verleden. Dit openbaart zich in een mengsel van onzuiverbeid in de leer en slordigheid in het leven. Deze nieuwgeboren kinderkens dragen de oude mens der zonde nog zo duidelijk met zich mee, hetgeen tevens verachtering in de genade ten gevolge heeft.

Paulus schrijft daarop zijn brief, die globaal in twee delen uiteen valt. In hoofdstuk 1 en 2 vinden we zijn verwerping der dwalingen en handhaving van de zuivere leer; in 3 en 4 lezen we zijn bestraffing der zonden en vermaning tot levensheiliging. Op de grens van beide briefdelen, vinden we bovenstaand tekstwoord. "Indien ge dan met Christus zijt opgewekt". Wie spreekt Paulus aan? Bevestigde kinderen Gods, die - gerechtvaardigd - weten waar hun schuld gebleven is? Die zeker niet alleen. Hij vermaant allen die genade deelachtig werden. Immers, hij heeft de Colossenzen herinnerd aan hun doop, Col. 2:12 (vgl. Rom. 6:3-4). Het Woord, dat Epafras had gepredikt, was hun het zaad der wedergeboorte geweest, ontdekkend en vertroostend.
Heidense grove zondaren hadden beleden dat de Christus de Zoon van God is, terwijl diep schuldige Joden Jezus als de beloofde Messias hadden erkend. Hem hadden ze nodig gekregen en gevonden. Op deze oprechte belijdenis hadden de gelovigen de doop - het bad der wedergeboorte - ontvangen. Zoals in vele zendingssituaties gebruikelijk, vond de doop plaats door onderdompeling, opdat de belofte der genade des te beter werd verstaan: de afwassing der zonde door Jezus Christus.
Maar, die doop wees hen op nog iets, in drie fasen. Men ging het water in (1), men bleef enkele seconden onder water, dat zich boven het hoofd sloot (2), men kwam uit het water op (3). Dit duidde - en duidt nog altijd - op het volgende: de Christen zal het oude lichaam der zonde doden (1) en hij moet dat begraven (2), terwijl hij wordt opgewekt met een nieuw lichaam tot een godzalige wandel (3). Zoals gezegd, doelt Paulus hierop wanneer hij de lezers van zijn brief aanspreekt als "met Christus begraven zijnde in de doop, in welke gij ook met Hem opgewekt zijt", Col. 2:12 en herhaald in onze tekst (zie voorts Col. 3:9-10).

Indien ge dan met Christus zijt opgewekt, "zo zoekt de dingen die boven zijn", vermaant de apostel. Indien ge dan opgewekt zijt uit het graf van uw doodsstaat, indien gij beleden hebt het nieuwe leven te hebben ontvangen uit de opgewekte Christus Die boven is, zo toont dit dan in de levenspraktijk als in een wandel die in de hemelen is! Bij en met uw doop hebt u toch publiek getuigd niet meer uzelf te leven, maar door, met en voor een Ander. Leeft dit dan ook openlijk uit. Aan de vruchten wordt de boom gekend! Het nieuwe leven begeert toch naar Gods Wet te leven, reeds van stonde aan. "Heere, wat wilt Gij dat ik doen zal?" zo had Paulus zelf uitgekreten voor de Damaskener poorten. En hij schreeuwde vele jaren later nog vuriger, dieper ontdekt: "Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen van het lichaam dezes doods!", Rom. 7:24.
''Zoeken" - in ruimere zin bedoeld - wil wijzen op: betrachten, dus zoeken en doen. In Col. 3:2 bezigt Paulus het woord 'bedenken' met betrekking tot de hemelse dingen, ofwel het gevondene overwegen. Zal dat niet dringen tot de praktijk der godzaligheid uit wederliefde?

Zoekt toch 'de dingen', die boven zijn! Hij predikt met zijn opdracht tot levensheiliging in het gemis en in de schuld. Wie die Colossenzen zijn - in welke stand van het genadeleven ook - zij moeten 'de' hemelse dingen zoeken; dat wil zeggen: niet wat, naar eigen keuze, doch alle dingen. Daarmee kunnen Gods kinderen in der eeuwigheid niet klaarkomen. Niemand komt onder het vermaan uit, zelfs de verst gevorderde in de genade niet.
Wat zijn nu de dingen, 'die boven zijn'? Ook dat wordt in deze gevangenisbrief vermeld. Tevoren heeft Paulus reeds de leer ontvouwd: het werk van een Drie-enige God, in Wiens Naam de geadresseerden zijn gedoopt. Neen, geen dorre dogmatiek, zoals tegenwoordig al gauw wordt gezegd, maar de troostgronden van Gods Kerk worden aangewezen. Toe, kind des Heeren, bewonder het werk van de Vader, Wiens welbehagen het is dat in Christus al de volheid wonen zou; Die u trok uit de macht des duisternis en overzette in het Koninkrijk van de Zoon Zijner liefde. O, bedenk het werk van de Zoon, Die het Beeld van de onzichtbare God is; Die door Zijn bloed vijanden verzoend heeft; Die Zijn Gemeente heilig, onberispelijk en onschuldig voor Zich stellen zal. Overweeg het werk van de Heilige Geest, Die de liefde Gods uitstortte in het hart. Als daarvan iets leeft in de ziel, dan wordt Paulus' vermaan tot een opstandingsleven beaamd. Hoe nodig is dan ook dat dit geloofsoefening blijft in het leven van de Kerk. Het doden van de zonde, 'waarin ge eertijds wandelde' met genoegen, zal dan zeker plaatsgrijpen, gelijk daar is 'hoererij, onreinigheid, schandelijke beweging, gierigheid, gramschap, toornigheid, kwaadheid, lastering, vuil spreken, liegen", Col. 3:5, 8-9.

Daarentegen wekt Gods dienaar op tot 'barmhartigheid, goedertierenheid, ootmoedigheid, zachtmoedigheid, lankmoedigheid, verdraagzaamheid, vergevensgezindheid, bovenal de liefde, welke is de band der volmaaktheid", Col. 3:12-14.
Lezer( es), kennen we die geestelijke opwekking in ons leven? Nee? Ontwaakt dan gij die slaapt, en sta op uit de doden en Christus zal over u lichten! En zo ja? Ach, blijft met al uw goede werken niet een hemelhoge schuld over? Zie, dezelfde Christus is geschonken tot wijsheid, rechtvaardigmaking, heiligmaking, ja tot een volkomen verlossing. Uw vrucht wordt uit Mij gevonden! Voor ons allen geldt: Heere, bekeer mij, zo zal ik bekeerd zijn.