Perspectief voorzijde Project Zandpad Middelharnis op dijkniveau (Estate Invest)
Perspectief voorzijde Project Zandpad Middelharnis op dijkniveau (Estate Invest) Perspectief voorzijde Project Zandpad Middelharnis op dijkniveau (Estate Invest)

Plannen voor invulling 'gat' Zandpad

MIDDELHARNIS – De twee grote branden die in juli 2013 en in mei van dit jaar op het Zandpad in Middelharnis winkeleenheden/panden geheel hebben verwoest en aangrenzend tot flinke schade hebben geleid, trekken nog steeds een zware wissel op de representativiteit van het winkelgebied in centrumgemeente Middelharnis. Er is letterlijk en figuurlijk een gat geslagen in het oorspronkelijk aaneengesloten koopgebied. Na het sloopwerk wordt de blik nu weer toekomstgericht ingezet. Het eerste project staat in de startblokken en er worden plannen ontwikkeld en schetsen gemaakt om tot een verdere nieuwe aantrekkelijke invulling te komen.

(Door Jaap Ruizeveld)

Dat is voor het aanzien van het winkelcentrum, voor het aanbodpakket van de gemeente en uiteraard voor de ondernemers van cruciale betekenis. Een winkelcentrum moet in zijn totaliteit leefbaar zijn en niet een te lange tijd door open ruimten worden onderbroken. Ontwikkelaar Estate Invest hoopt na de zomervakantie een begin te kunnen maken met de realisering van een eerste project aan het Zandpad. Het omvat op dijkniveau twee winkel-kantoorruimten en vijf appartementen. Voor drie van deze appartementen hebben zich al kopers gemeld.

Uitstraling

De detaillering van het pand krijgt een karakteristieke uitstraling die past in het winkelhart van Middelharnis. De appartementen (in oppervlakte variërend tot 100 m2) zijn voorzien van balkon/terras. In het gebouw komt een lift en elk appartement krijgt een eigen berging in het souterrain. Onder het gebouw komen, zo vermeldt de illustratieve brochure "Gemak dient de mens", een viertal afzonderlijke garages.

Na de branden

De twee branden in 2013 en 2015 die o.a. eerst een Shoarmazaak en daarna Hoedenwinkel Rivian en bovenwoning, Biedermeier Expresse (bloemenwinkel) en Van Haren (schoenenwinkel) volledig in de as legden en modehuis Lakeside zwaar beschadigde, waren zware slagen voor ondernemers en bewoners. Omdat er in het betreffende aaneengesloten gebied twee grondeigenaren zijn (Estate Invest en Verhage), wordt er naar verwachting ook vanuit die twee uitgangspositie aan ontwikkelingsplannen gewerkt. Het project dat nu door Estate Invest wordt ingevuld betreft de open ruimte, naast voormalige locatie Shoarmawinkel richting D'n Diek. Het pand van Modehuis Lakeside zal worden hersteld.

Vervolg

Daarnaast werkt Estate Invest, met inschakeling van architectenbureau Born bv bna, aan een plan voor invulling van de ruimten waar Biedermeier Espresse en Van Haren waren gevestigd. Estate Invest stelt dat men voor die ontwikkeling nog in de beginfase zit. Eerste schetsen. "Wij zetten ons in om het mogelijk te kunnen maken om - liefst op korte termijn - ook deze verdere invulling gestalte te geven. Middelharnis is gebaat met een representatief aaneengesloten winkelgebied. Wij hopen dat alle betrokkenen coöperatief willen meewerken om dat haalbaar te maken. Het is een onderbouwd gegeven, dat met een aantrekkelijk winkelcentrum er meer beleving in een gemeente ontstaat. Middelharnis heeft daarnaast nog talrijke mogelijkheden die benut kunnen worden om de gemeente haar centrumfunctie te versterken. Kijkend naar het Havenkomgebied bijvoorbeeld, niet alleen voor de eigen bewoners, maar zeker ook belangrijk voor op watersport gerichte toeristen en recreanten".