Ernstig

In Amsterdam vond onlangs de jaarlijkse Gay Pride, een manifestatie voor homoseksuelen, plaats. Er is rond dit evenement veel te zeggen. In de krant konden we lezen van een groep mensen die 'met het Evangelie' naar Amsterdam waren gegaan. Hoe moeten we daar tegenaan kijken?

Naaste

Elke mens is onze naaste. Hoe iemand leeft of denkt kan verschillen, maar mensen zijn op reis naar Gods rechterstoel. Elk mens heeft ook bekering nodig. Het is daarom goed om mensen die dergelijke manifestaties bezoeken met het Woord van God te bereiken. Het is daarbij vooral belangrijk om eerlijk en voorzichtig te zijn. Homoseksualiteit laat zich niet verenigen met de principes van de Bijbel. Dat moet eerlijk en duidelijk gezegd worden. Aan de andere kant moeten we elke zondaar Gods weg van redding en behoud aanwijzen en aanprijzen. Het zou pas echte discriminatie zijn, zo merkte een initiatiefnemer op, als we onze naaste het Evangelie van Gods genade zouden onthouden. Laten we in leer en levenswandel de heilzame geboden van de Heere aan anderen voorhouden.

Zonde

Homoseksualiteit is en blijft echter wel zonden. Paulus spreekt daarover in Rom. 1 vers 27 zeer duidelijk. We moeten de zonde ook altijd als zonde blijven benoemen. Het wordt zeer gevaarlijk als we het kwade in Gods oog, goed gaan noemen. Dat zijn we op het terrein van de vorst der duisternis gekomen. Dat neemt echter niet weg dat mensen met een homoseksuele geaardheid de zeer zware strijd hebben te voeren. Steeds opnieuw worden ze bepaald bij de gebrokenheid door de zonde in hun leven. Ieder mens zal daar op de één of andere manier mee te maken krijgen. De één echter heeft er meer ondervinding van dan de ander. De wegen die de Heere met mensen houdt kunnen verschillend zijn.

Genade

In deze zondige wereld laat God echter zijn genadeboodschap horen. Die boodschap redt van de toorn van God. Die boodschap is ook helend en heilzaam. Door de eeuwen heen is gebleken dat het Evangelie een kracht is vernieuwing van mensen. In de eerste eeuwen van onze jaartelling waren er in het oude Rome verschrikkelijke zaken aan de orden. Het leven was voor velen zeer, zeer zwaar. Maar in die wereld bracht Paulus het Evangelie van Gods genade. En zo kwam er heling en redding voor verloren mensen. Huwelijksrelaties werden hersteld, seksualiteit werd beperkt tot een zaak van één man en één vrouw binnen het huwelijk, de zondag werd de algemene rustdag en zo meer. De God die deze voorrechten aan Europa schonk leeft nog. In alle rumoer is van die Gods alleen verwachting. En van Zijn Christus, door de kracht van Zijn Geest. Dat geldt ook vandaag. Ook voor mensen in Amsterdam.

Door Ds. W. Visscher