Een markt zonder buurtgesprek is geen markt.
Een markt zonder buurtgesprek is geen markt. Foto: Jaap Ruizeveld

Zaterdagmarkt biedt extra mogelijkheid voor de wekelijkse boodschappen

OOLTGENSPLAAT - Een weekmarkt op zaterdagmorgen biedt een aantal bezoekers een extra dimensie in het "boodschappen doen". Althans, dat is de reactie die wij krijgen van klanten bij de kraam van 'bakkerij 't Stoepje. "Door de week hebben wij nauwelijks tijd en gelegenheid om boodschappen te doen. Door ons werk zijn we al vroeg in de ochtend van huis en als je diep in de middag terugkeert, dan heb je wel andere dingen aan het hoofd. Dus de zaterdagmorgen past prima in ons patroon. Aansluitend nog even binnenwippen bij de supermarkt en het is voor elkaar."

Door Jaap Ruizeveld

De zaterdag van ons bezoek aan de weekmarkt in Ooltgensplaat, aan de Beneden Molendijk, biedt een drietal kramen. Louis Koevoets, verse groenten en fruit, bakkerij 't Stoepje met de bekende gewaardeerde producten/broden en zeker het krentenbrood en Van Loon, kaasboer. In verband met Vlaggetjesdag in Stellendam/Dag van de Visserij, ontbreekt dit keer de viskraam op deze kleine markt. Dat valt uiteraard gelijk op, als één van de vier er niet bij is. Ruimtelijk gezien ontstaat er dan een gat.

Faciliteiten

Jan van Neerbos uit Ooltgensplaat kan er mee uit de voeten. "Je weet, als je in een dorp woont, dat bepaalde voorzieningen er niet zijn of dat ze het niet gemakkelijk hebben om te overleven. Met deze markt is het wel goed hoor. Drie of vier branches zijn beter dan dat er van elke branche meerdere kramen zouden staan. De producten zijn prima. Kwaliteit en prijs zijn in goede balans. In combinatie met de supermarkt hebben we hier toch enige gewaardeerde faciliteiten. Anderzijds is een ritje naar Oude-Tonge of Middelharnis nu ook niet zo´n grote opgave als je dat speciaal wil. Die kernen zijn groter. Dus kunnen zij een breder aanbod bieden. Zo is het nu eenmaal".

Buurtpraatje

Al is het dan betrekkelijk stil op deze weekmarkt, sfeer en gezelligheid zijn er wel degelijk. Ook hier ontmoeten dorpsgenoten elkaar voor een buurtpraatje. Dan gaat het over de kinderen en over de - op dat moment - nog naderende vakantie. En de kids gaan graag met moeder mee naar de markt, want bij elke kraam ligt er wel een lekker hapje of versnapering voor hen klaar. Een goed gebaar, dat wekelijks succes garandeert. Marktmeester Van Nimwegen spreekt weer met de kooplieden over het wel en wee van de markt. Ook deze morgen hoor ik een opmerking: "Jan, komt er nog iemand bij?" Het zou versterking van de aantrekkingskracht brengen. Logisch dat de kooplieden daar graag mede voor ijveren.

Sfeer en cultuur

Moeder Jorina is in een leuk gesprekje verwikkeld met een kennis, terwijl de kinderen deze markt-stop eventjes onderling wel weten door te brengen. "Gewoon gezellig. Je komt elkaar tegen". Het zijn de slogans die in al onze marktreportages door bezoekers worden uitgesproken. Een sociaal gebeuren, dat impact heeft in de eilandkernen. Ook als het niet de officiële status van een weekmarkt heeft, kan één of kunnen twee kramen op een standplaats al voor die sociale functie zorgen. Nieuwe-Tonge, Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet kennen dat fenomeen. Wat wel opvalt in onze reeks bezoeken, is dat kooplieden op meerdere markten vertegenwoordigd zijn. Na enkele weken beginnen we elkaar te kennen. "Daar zijn we weer. Heerlijk informeel. Spontaan. Dat is echt de sfeer en cultuur van ons eiland".

Met een boodschappentas komt mevrouw Dam naar de markt. Ze heeft eigenlijk bij alle drie de kramen iets nodig. " Lekker toch. Je steekt zo over van de een naar de ander en in korte tijd heb je je lijstje afgewerkt. Houden zo. Natuurlijk zou het fijn zijn als er nog kramen bij zouden kunnen komen, maar ik begrijp echt wel dat het rendabel moet zijn voor de kooplieden. Dat betekent dat ook wij hen niet in de steek moeten laten". Die opmerking wil de heer Braber, die met de fiets komt aanrijden, best onderstrepen. "Wij verwachten iets van de kooplieden met hun producten en prijs-kwaliteit, maar zij mogen ook op onze steun kunnen rekenen door op de markt in te kopen".

Koffie

Twee recreanten uit het Brabantse land maken een fietstocht over Oostflakkee en melden zich op de markt. "Wat is het toch prachtig hier. Ook zulke goede verbindingen. We komen hier graag", zegt mevrouw, die even wat fruit inslaat voor onderweg. "Weet u overigens waar we hier dichtbij koffie kunnen drinken?" Jammer dat het oude Raadhuis nu dicht is, want dat is op loopafstand. Oef. Er komt niet direct antwoord van de bezoekers van de markt op de gestelde vraag. Na enig meedenken door omstanders worden toch twee restauratieve voorzieningen genoemd. Een directe verwijzing blijkt nog niet zo eenvoudig. Dat verbaast je dan als bezoeker. Ooltgensplaat is niet zo groot. Zelf hebben we totaal geen moeite om de eerst genoemde restauratieve voorziening te vinden. We nemen afscheid van de markt op de Beneden Molendijk en komen binnen enkele minuten aan in de Voorstraat. Een uitnodigend bord Proeverij 13 trekt direct onze aandacht.

In oude smederij

Enkele tafeltjes en stoeltjes voor de entree van een sfeervol pandje dat vroeger als smederij functioneerde. Gerald en Heleen Vink hebben de voormalige smidse omgetoverd tot een winkeltje, met bed en breakfast-faciliteit en een leuke horecavoorziening. De eigenaar heeft destijds zelf nog in de smidse gewerkt, dus het blijft een vertrouwde omgeving. Graag geeft hij de credits aan Heleen, die ons als charmante gastvrouw even de buitenplaats laat zien waar gasten kunnen ontbijten of gewoon ook kunnen vertoeven. Lopend door het pandje ademt alles warme nostalgie uit. Aan de Voorstraat-zijde is zien gelijk ook gezien worden. Nauwelijks hebben wij met een geserveerd kopje koffie op de stoeltjes plaatsgenomen, of fietsende recreanten strijken er ook neer. Voor de heer en mevrouw Klem uit Oude-Tonge is deze stop overigens een bekende locatie. Ook dichtbij de weekmarkt. Zij kennen de zaterdagse locatie op de Beneden Molendijk. Intussen genieten wij van de serene rust van de Voorstraat in Ooltgensplaat, van de knusse uitspanning en van het zicht op het kerkgebouw. Alles ademt uit wat Goeree-Overflakkee zo in zijn algemeenheid kenmerkt: "Rust en ruimte". Waarden om te koesteren.

Louis Koevoets groenten- en fruitstand.
Proeverij 13 aan de Voorstraat. Een gastvrij onthaal bij de familie Vink.
Jan van Neerbos in gesprek met de marktmeester.