Meer zomerse tendens richting het weekend

Door weerman Marc Putto

De afgelopen dagen was sprake van een echte zomerdip in deze tot dan toe redelijk of goed verlopen zomer. Het dieptepunt was natuurlijk de zwaarste storm sinds het begin van de waarnemingen. Nog nooit stond er zo veel wind met dito schadeperikelen in een deel van het land tijdens de maand juli. Ook op de Eilanden, met name aan de zeekant, haalde de wind korte tijd uit tot windkracht 9.

Daar alle bomen vol in het blad zaten en er bovendien veel regen viel, werden de bomen topzwaar. Nog een factor speelde mee in het gebied met de meeste windkracht, namelijk de droge ondergrond. Dus eigenlijk drie factoren waren aanwezig om tot regionaal enorme windschade te komen. In de buurt van IJmuiden werd de hoogste landelijke windstoot gemeten van 121 kilometer per uur.

Tot en met donderdag, of zelfs vrijdagochtend nog, kunnen er nog enkele pittige buien langskomen in Zuidwest-Nederland en het al flink opgewarmde Noordzeewater kan de buienactiviteit zelfs in deze contreien nog even extra doen toenemen. We zien toch een leuke weersverbetering aankomen komende tijd en op vrijdag merken we dat al. Onder invloed van een opkomend hogedrukgebied uit het zuidwesten wordt de buienactiviteit onderdrukt, neemt het aandeel zon toe en bindt de wind wat meer in. Bovendien stijgt de dagtemperatuur naar aangename waarden die in het weekend uit zullen komen op bijna 23 graden.

Ook begin komende week zal het waarschijnlijk nog (hoog)zomers blijven, maar liggen de onweersdreigingen via Frankrijk toch alweer op de loer. Een geheel stabiel weerpatroon is dus niet helemaal aan de orde maar de flink zomerse tendens zit er toch weer duidelijk in begin augustus.

De prima Hollandse zomer (met zo af en toe dus wat minder weer) gaat dus ook in augustus nog even voort. Volop wisselvalligheid en koelte is niet in zicht voorlopig, maar een hittegolf richting 5 augustus lijkt er ook nog niet aan te komen. Toch opteert het Amerikaanse weermodel voor maxima tussen de 30 en 35 graden volgende week in ons land.