Met heel weinig geld of zelfs gratis een volle week op vakantie gaan, dat is voor veel gezinnen met een minimuminkomen een uitkomst. Hoewel de vraag wel groter is dan het aanbod.

In 2011 werd de vakantiebank opgericht. Vooral in Walcheren is de toename geweldig gegroeid. Drie gemeenten in deze regio boden een vakantie aan voor 40 euro per volwassene en 25 euro per kind. De toename van de vraag naar vakanties voor gezinnen met een minimuminkomen heeft te maken met de crisis. De Stichting Weekje Weg organiseert al 35 jaar vakanties voor lieden met een krappe beurs!

Kerken springen bij

Er zijn kerken en gemeenten die bijspringen, om mensen met een minimum inkomen toch een tijd van vakantie te kunnen geven. Al is er hiervan nog geen totaaloverzicht. Bij geldelijke steun geeft de diaconie vaak het geld aan hen. Met name vanuit de gereformeerde en reformatorische kerken wordt er gezorgd dat mensen met een laag inkomen toch met vakantie kunnen gaan. Met name de mensen die zelf de vakantie niet kunnen betalen worden geholpen. In de jaren 2013 en 2014 werden zeker dertig aanvragen gehonoreerd. Bepaalde gezinnen kunnen nog wel net rondkomen, maar ze hebben geen geld voor iets extra's. Fijn dat ook kerken willen en kunnen bijspringen om te zorgen voor 'vakantiegeld', toch?