Afbeelding
Foto:

Nieuw Dagboek: Bagage

Bij uitgeverij Boekencentrum in Zoetermeer verscheen een nieuw dagboek, geschreven door jonge predikanten, met als titel: Bagage. Dertien Hervormde predikanten (Gereformeerde Bond), onder redactie van P.J. Vergunst, werkten aan dit dagboek mee. Wat is de bedoeling van deze auteurs? Zij willen de lezers voorgaan in het nauwkeurig lezen en luisteren naar de inhoud van de Bijbel, om zo te horen wat God te zeggen heeft.

Deze uitgave biedt een boodschap voor het geloofsleven en geeft handreikingen voor het christelijk leven in de dagelijkse praktijk. Welke doelgroep hebben de auteurs op het oog? De jonge generatie van twintigers en dertigers en de focus ligt op de dagelijkse omgang met de HEERE. We vinden in dit mooi uitgevoerde boek herkenbare en alledaagse thema's, waarmee jongere mensen in het dagelijks leven in aanraking komen: tijdsbesteding, conflicten met andere mensen, bezit en rijkdom, relaties en ons gebed voor vervolgde christenen. Uiteindelijk is de Bijbel het mooiste en belangrijkste geschenk dat we in ons leven kunnen krijgen, want in dit boek is wijsheid tot zaligheid te vinden. Wijsheid die een christen in het gewone leven zichtbaar maakt. Dit is ook het doel van dit dagboek, om hieraan een bijdrage te leveren of anders gezegd dienstbaar te zijn.

Het is een gebonden uitgave van 384 blz. ISBN nummer: 978.90.239.28.713 en kost € 21,50, maar dat bedrag is het meer dan waard.

Wie zijn de medewerkers? P.J. Vergunst verzorgde de redactie en vervolgens treffen we de volgende predikanten aan: B.J. van Assen, M.P.D. Barth, dr. J.A. van den Berg, L.W. den Boer, M. van Dam, D.M. Heikoop, C.H. Hogendoorn, G.H. Kruijmer, H.J.T. Lubbers, H.I. Methorst, J.M. Molenaar, C.J. Overeem en T. de Ridder.

P.J. Vergunst zet in zijn woord vooraf als volgt in: 'De Heilige Geest is geen scepticus,' zei Luther. 'De Heilige Geest is de meest eenvoudige schrijver ter wereld', zei Calvijn… Deze waarheden nemen niet weg dat uitleg van de Bijbel in alle tijden gebonden is. Nauwkeurig een Bijbelgedeelte lezen en zorgvuldig naar de inhoud luisteren, dat doet een jongere generatie Hervormde predikanten in dit Bijbels dagboek. Elke dag wordt de uitleg gevolgd door een verwerking in de vorm van een bezinnings- gebeds- of actiepunt.

De feestdagen worden achterin dit dagboek apart vermeld, evenals de personalia van de schrijvers. Om een goed beeld te geven van dit dagboek, neem ik het stukje van 1 januari in zijn geheel over. Het is geschreven door ds. C.H. Hogendoorn en heeft als titel: Onze roots (wortels). De Schriftgedeelten zijn Mattheüs 1:1-14 en 1 Timotheüs 1:3-5.

Geslachtregisters behoren niet tot de meest favoriete stukken uit de Bijbel. Wat doen deze lijsten in het Woord? Je kunt er bovendien een heel verkeerde kant mee op. Paulus waarschuwt Timotheüs ervoor – mensen die zich eindeloos met geslachtsregisters bezighouden ( 1 Tim. 1:4). Toch heeft de Heilige Geest met het geslachtsregister bij Mattheüs een duidelijke bedoeling. Vertalen we de eerste woorden van vers 1 letterlijk, dan lezen we: boek van wording of boek van ontstaan. Het woord Genesis komt hierin duidelijk terug. Dat sprak de Joden, voor wie Mattheüs schreef, zeker aan. Hoe zit het nu met de schepping van Jezus Christus? Hij is werkelijk Méns geweest. Zoon van David, dat duidt op het nakomelingschap uit het huis van koning David. Zoon van Abraham, dat duidt op de vervulling van Gods belofte. In het eerste vers van het Mattheüsevangelie horen we het ruimhartig Evangelie dat de Heere Jezus, weliswaar voortgekomen uit het Joodse volk, tot een zege wil zijn voor héél de wereld (Gen. 12:3). Waar liggen onze 'roots'? Heet onze vader niet Adam? Het geslachtsregister is beslist geen lijst van heiligen. De Heere Jezus wilde geboren worden uit een geslacht van notoire zondaren. Daarom heet Hij ook Jezus, dat is Zaligmaker.

Gespreks- en gebedspunt: Kun je voor jezelf de troost benoemen van het feit dat de Heere Jezus als Mens is voortgekomen uit zondige mensen? Breng dit vervolgens in (dank)gebed bij de HEERE.

Naast onze bagage voor het dagelijks leven, is deze bagage onmisbaar voor de tijd en de eeuwigheid. Geen ballast, maar een vertrouwde Gids. Neem, lees, overdenk en geef het gestalte in de praktijk van alledag.