Een werk van glaskunstenaar Ivo Teuwen uit Sommelsdijk.
Een werk van glaskunstenaar Ivo Teuwen uit Sommelsdijk. Foto:

Zeventiende Goereese Kunstdagen zetten Goedereede internationaal op de kaart

GOEDEREEDE – Als er één evenement is dat kunst dicht bij het publiek brengt, dan zijn het de Goereese Kunstdagen wel. De zeventiende editie gaat op dinsdag 4 augustus van start in de molen van Goedereede, die gedurende de Goereese Kunstdagen tijdelijk is omgetoverd tot Moulin Rouge. De molen staat in het licht van rode schijnwerpers en de wieken zijn voorzien van kunstzinnige zeilen. Binnen is er kunst te zien, net als achter tal van ramen en in tal van tuinen in Goedereede. De Goereese Kunstdagen duren tot zaterdag 8 augustus en bieden de bezoekers van het stadje een programma dat ook muziek, theater, demonstraties, rondleidingen en workshops bevat.

Door Kees van Rixoort

Harald Jean Jassoy, die al vijfendertig jaar in Goedereede woont, is voorzitter van de Kunststichting Goedereede, die de Goereese Kunstdagen organiseert. Hij nam in 1999 zelf het initiatief voor de eerste editie van het evenement. In de tijd dat Goedereede zich meer en meer ontwikkelde tot een kunststadje van formaat.

Naam maken

Waarom zo'n initiatief? Jassoy hoeft er niet lang over na te denken. "Je zag – en ziet nog steeds – twee fenomenen. De meeste buitenlanders denken dat Amsterdam Nederland is en in Amsterdam denken ze dat Nederland Amsterdam is. Alles op kunstgebied richt zich op Amsterdam en de rest mag aan de uitgestrekte hand van Amsterdam verhongeren. Dus we moesten hier wat doen: naam maken, ondernemend zijn. Wij begonnen met de Goereese Kunstdagen en de rest haakte aan."

Die eerste aflevering was kleinschalig. Eén dag, een budget van 300 gulden. Een band uit Keulen kwam spelen in Goedereede. Jassoy deed een performance. Er was een karretje met kunstwerken en in vijf huizen was kunst te zien. "Dat was het", blikt de voorzitter van de Kunststichting Goedereede zeventien jaar terug in de tijd.

Maar de belangstelling was direct groot. Niet vreemd, vindt Jassoy: "Er was niets op het eiland te doen." De Goereese Kunstdagen waren een succes en de organisatie bouwde het evenement jaar na jaar uit. Naar twee dagen, drie dagen, een hele week. Er kwamen subsidies en andere bijdragen. Het programma werd uitgebreid met concerten, educatie en ga zo maar door. De publieke belangstelling groeide door. Eilandbewoners, toeristen, kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland – ze wisten het fraaie stadje steeds meer te vinden. Volgens Jassoy zijn de Goereese Kunstdagen een internationale manifestatie en staat het stadje definitief op de kaart.

Drempelloos

De basis is dat het evenement wordt gedragen door de burgerij van Goedereede. Op wel veertig adressen – achter ramen, in tuinen en huiskamers – zijn tijdens de Goereese Kunstdagen werken van internationale kunstenaars te zien. "Je loopt hier niet door grote zalen met kunst, maar flaneert door de straten, in een ontspannen sfeer. Drempelloos. Je ziet de kunstwerken direct voor je snufferd."

Schilderijen, keramiek, beelden, grafiek. Van uiterst abstract tot zeer figuratief. Dat is ook een sterk punt van het evenement: er is voor elk wat wils. Tijdens de zeventiende editie is er werk van onder meer vijf Poolse kunstenaars, meerdere Duitsers en Nederlanders, en een Belg. Harald Jassoy werft de aanbieders uit zijn eigen internationale netwerk en doet ook ideeën op als hij manifestaties in andere plaatsen bezoekt. "Alles is geselecteerd op kwaliteit."

Nieuw dit jaar is dat de molen van Goedereede een rol speelt. Hier vindt dinsdagavond 4 augustus ook de opening van de Goereese Kunstdagen plaats. Waarnemend burgemeester Lokker verricht de openingshandeling in de 'Moulin Rouge'. Nieuw is ook dat het evenement vroeger op de agenda staat: niet eind augustus, maar al in de eerste week van die maand, namelijk van 4 tot en met 8 augustus. Zo trekken de Goereese Kunstdagen nog meer toeristen, is de verwachting van Jassoy.

Keramiek van Greetje Brinkman uit Hierden. Brinkman past de oude Japanse Raku-stooktechniek toe.
Dark Rosie speelt tijdens de Goereese Kunstdagen.