De Kaasboer is zowel in Goedereede als in  Stellendam van de partij.
De Kaasboer is zowel in Goedereede als in Stellendam van de partij. Foto: Jaap Ruizeveld

"Tot volgende week", zeggen ze op de knusse weekmarkt in Goedereede

GOEDEREEDE/STELLENDAM – Klein in het aantal standhouders. Dat wel. Maar onderschat de betekenis van de markt in Goedereede niet, voor bewoners en passanten. Het weekgebeuren op de donderdagmorgen. Op de historische locatie Noordzijde in het hart van het stadje aan de haven, blijkt een ontmoetingsplaats met sociale impact. Waar het wel en wee in de gemeenschap en zelfs in gezinnen wordt gedeeld. Men kent elkaar. Dat geeft vertrouwen. Na het inkopen van vleeswaren, kaas, groenten en fruit bij drie kooplieden klinkt regelmatig de opmerking: "Tot volgende week". Dat onderstreept de wederzijdse hartelijke band.

Door Jaap Ruizeveld

Zelfs gasten op Ouddorpse campings weten het knusse marktje in Goedereede te vinden. Zoals Fred de Jong uit Barendrecht. Bijna wekelijks - in de periode dat hij op de Kop van Goeree verblijft - bezoekt hij de stadsmarkt. Het is hier heerlijk toeven. Er is tijd voor een gezellige babbel en de kwaliteit van de producten is perfect. Ook Reinier de kaasboer uit het Noordbrabantse Rijswijk is vol lof over de Goereese locatie. "En dat niet alleen", voegt hij er direct aan toe: "Samen met mijn collega (slager Walter Kocken uit Oosterhout) staan wij op donderdagmiddag ook enkele uren op het Raadhuisplein in Stellendam".

Kleinschaligheid

Die kleinschaligheid geeft op de marktlocaties in beide dorpen ook leuke effecten. Bij het inkopen loopt men binnen enkele meters van de ene naar de andere kraam. Met als eindresultaat een goed gevulde boodschappentas met verse kwaliteitsproducten. En dat alles tegen prijzen waarvoor je alleen al naar de markt komt. De reacties van bewoners als zij horen dat er in Eilanden-Nieuws aandacht wordt besteed aan de lokale weekmarkten, is meer dan positief. "Maak maar reclame hoor. Wij zouden dit marktuitstapje in eigen dorp niet willen missen". Wilma Tanis herinnert zich nog de periode dat de markt in Goedereede een veel grotere omvang had. Zij is een pleitbezorgster voor het handhaven van voorzieningen in de eilandkernen. "Dat is voor kleine ondernemers zeker in deze tijd niet gemakkelijk. Daarom verdienen zij support. Het is allemaal wel te begrijpen dat er minder mensen de markt bezoeken. In veel gezinnen werken beide ouders en dan worden inkopen (de boodschappen) snel in een supermarkt gehaald".

Met kleinzoon

De kraam van Florius uit Meerkerk met aardappelen, groeten en fruit heeft deze ochtend niet over belangstelling te klagen. Janneke Breen is er vaste klant. Fijn hier, je komt elkaar tegen, dus sociale contacten. Ook slager Walter weet zijn klanten met zichtbaar resultaat te overtuigen van de versheid en het smakelijke van zijn vleeswaren. Kleinzoon Mike weet dat het bezoek van zijn oma Aat aan de slager op de markt voor hem altijd een lekker hapje oplevert. Je hoort hem niet klagen en als hij dan ook nog op de toeter van de scootmobiel van Ieke mag drukken is de ochtend geslaagd. Die Ieke (een overkanter uit Hoek van Holland, maar al tig jaren wonend op het eiland) komt op haar beurt weer buurman Krijn tegen. Beiden wonen in het nieuwbouwcomplex Westvoorne bij de entree van de stad Goedereede. Zo zie je maar, je komt elkaar in een kleine gemeenschap overal tegen, zeggen ze. Achternamen in de krant? Dat hoeft niet voor beide senioren.

Rust en ruimte

En wie ontmoeten we daar? Natuurlijk onze marktmeester Jan van Nimwegen. "Ik ben wat laat vanmorgen", verontschuldigt hij zich. Jan had geen tijdig vervoer. De kooplieden waarderen zijn komst niettemin duidelijk en hebben altijd wel iets te bepraten. Vanaf de toren klinken de vrolijke klanken van het carillon. Eventjes lijkt het of de tijd stil staat. "Sehr schön", zegt een Duits echtpaar dat met twee kinderen rond de haven flaneert. En ja hoor, zij hebben ook op de markt "Eingekauft". Bij horeca t 'Sasje strijken wat bezoekers neer op het uitnodigend terras. Een kopje koffie in rust en ruimte. Zijn dat niet de kenmerken van ons eiland? Ook bekende inwoners van het stadje komen voorbij en daar staat ondernemer Van Heest in gesprek met raadslid Willy Heintjes van de VKGO-fractie. Ik meng me niet in hun discussie, maar het is daarna wel de gelegenheid om het raadslid een statement te vragen over de weekmarkten, de voorzieningen in de dorpskernen.

Meer doen dan faciliteren

"Kijk", zegt Willy Heintjes: "Wij kennen op het eiland de markten in Sommelsdijk en Ouddorp die een uitstraling hebben tot ruim buiten de eigen kern vanwege enerzijds de centrale ligging en anderzijds het toeristisch-recreatieve aspect. In kleinere dorpen is de betekenis van de markt overigens niet te onderschatten. Oude-Tonge, Dirksland en Ooltgensplaat en hier in Goedereede. Al is er maar een of twee of drie kramen of verkoopwagens, dan is dat zo belangrijk als die voorziening er doorlopend is. Het is de basis van saamhorigheid. De sociale contacten komen er tot stand. Men weet door gesprekken wat er speelt. Zeker in een kleine kern, waar bijna iedereen ook iedereen nog kent in straat of wijk. Het is allemaal nog persoonlijk gericht. Ik vind dat de gemeente, juist omdat het zo belangrijk is, niet alleen dergelijke voorzieningen moet faciliteren, maar ook moet initiëren. Zelfs één kraam kan in een wijk of dorp al die invulling geven aan die sociale verbondenheid. Die cohesie. Sfeervol. Mensen maken de markt. Je kunt een markt niet vergelijken met een winkelstraat. Hoe groot of hoe klein de voorziening ook is, het heeft een eigen identiteit en dat koesteren de bewoners."

Stellendam

"Kom je vanmiddag ook even langs bij onze standplaats in Stellendam?" vraagt de kaasboer. "Natuurlijk", zeg ik. Enkele uren later tref ik hem weer met zijn collega (de slager) aan op het Raadhuisplein. Ruimtelijk gezien ten opzichte van Goedereede nog kleiner, maar de Stellendammers weten de voorziening, waar ook een groenten- en fruitstand uit Moeststraten in Brabant staat, te vinden. Ook hier maken de inwoners gebruik van "hun" markt, al is het maar enkele (vaste) uren in de week. "We moeten het opbouwen", zegt de fruitverkoper, die ook een keer in de week zijn producten in Stad aan 't Haringvliet aanbiedt. "Het gaat lukken. Het komt goed", zegt hij met een positieve blik.

Raadslid Heijntjes in gesprek met ondernemer Van Heest.
Fred de Jong uit Barendrecht:
Gezelligheid. Je komt elkaar tegen op de markt.