Afbeelding
Foto:

Het weer

Na een paar weken van zomers weer, met soms hoge temperaturen, kreeg ik vrijdag vakantie. Nu is het niet zo dat ik mijn humeur of vakantieplezier van het weer af laat hangen. Maar het is natuurlijk wel gemakkelijk dat je weet wat je kunt verwachten. Als ik dit schrijf, raast er een heuse zomerstorm over het eiland. Gelukkig zijn wij in de gelegenheid om bij eventueel naderend meteorologisch onheil ons direct van de camping te kunnen evacueren naar ons 10 kilometer verder gelegen woonhuis. Voor veel mensen op de campings in de regio is dit niet zo eenvoudig. Voorlopig hoeven we ons maar zorgen te maken over de vraag of 'de voortent het houdt'. Dat zien we dan vanavond wel.

Ondanks dat we met onze moderne verworvenheden niet zo afhankelijk zouden dienen te zijn van het weer, lijkt het tegendeel waar. Als er iets georganiseerd wordt, een barbecue, een rommelmarkt, een braderie of gewoon een gang naar De Flipjes is het wel belangrijk dat we zeker weten wat voor weer er aankomt. Daarom wordt dan minstens ieder kwartier één van de vele weersites op de computer of smartphone geraadpleegd. Zekerheid heb je niet: aangekondigde buien blijken vlak voor het eiland te verdwijnen en 'wolkjes als eens mans hand' zorgen voor een flink nat pak.

Ik herinner me de weerberichten van zo'n 50 jaar terug. Er was alleen nog maar het KNMI en van een weersverwachtingsindustrie was nog geen sprake. Vroeg in de ochtend, tien over half zeven, klonken de 'weerberichten op dicteersnelheid'. We leefden toen nog in een tijd dat de wegen geteerd en niet geasfalteerd werden. Jarenlang dacht ik dat dit een weerbericht speciaal voor het wegverkeer was 'op de teersnelheid…' Of er veel meegeschreven werd weet ik niet, maar dat was wel de bedoeling. Het had wel iets magisch, evenals het luisteren naar de waterhoogten en het kijken naar de weerman op tv, die nog gewoon met een krijtje de loop van hoge- en lagedrukgebieden schetste.

Overigens heeft de voortent 'het' gehouden.