De zeven prijswinnaars bij de Ouddorpse Palingrookwedstrijd 2015 met organisator Kees  Grinwis en kleindochter Joliza. Tweede van links de bokaalwinnaar Job Roozemond.
De zeven prijswinnaars bij de Ouddorpse Palingrookwedstrijd 2015 met organisator Kees Grinwis en kleindochter Joliza. Tweede van links de bokaalwinnaar Job Roozemond. Foto:

Job Roozemond beste Palingroker

OUDDORP – Job Roozemond mag zich kampioen 2015 noemen van de jaarlijkse Palingrookwedstrijd die inmiddels alweer voor de vijfde keer in Ouddorp werd georganiseerd. Op de gastvrij ter beschikking gestelde ruimten bij de familie Hameeteman aan de Dorpsweg deden de deelnemers zaterdag hun uiterste best om in het bezit te komen van de bokaal, die, evenals de andere prijzen, beschikbaar was gesteld door cafetaria 't Hoekje. Een deskundige jury met Krijn Jan v.d. Velde, Bram Sperling en Kees van Dam, beoordeelde het eindresultaat. Ook nu was er weer een stand van Kika (Kinderen Kankervrij) neergezet waar men steun aan deze instelling kon betuigen.

Door Jaap Ruizeveld

Een aantal jaren bleef organisator Kees Grinwis zijn mede gegadigden net voor in de eindklassering. Nu echter oordeelde de jury dat Job Roozemond met een score van 94 zijn naaste concurrenten Kees Grinwis (92) en Jan Abresch (89.5) voor bleef. Verder in de prijzen vielen Hans Bakelaar (85), Cor Punt en Jan Jaap Struik (elk 83) en Ab Janssen met 82 punten.

De jury beoordeelde het product op uiterlijk/kleur (uitwendig), uiterlijk/kleur (inwendig), smaak algemeen en zoutgehalte. Bij uiterlijk/kleur uitwendig haalde Roozemond liefst 30 punten. Vishandel Sperling zorgde voor de vis-aanlevering.

Aantal attracties

Het jaarlijkse Palingrookfestijn in Ouddorp biedt naast de competitieve rookwedstrijd ook talrijke andere attracties en informatieve stands. Ook konden bezoekers lokale producten inkopen, zoals aardappelen, uien en eieren. De demonstraties vis roken waren ook dit keer vrij uitgebreid met paling, zalm, tong, makreel, snoekbaars en o.a. zeebaars en poon. Aangelokt door het fraaie zomerweer, maakten talrijke bezoekers gebruik van deze manifestatie om een kijkje te nemen en ook natuurlijk om te proeven. De heer en mevrouw Van Delft uit Gorinchem, al vijftien jaar toerist in Ouddorp op camping De Klepperstee, waren één van de eerste bezoekers van de palingrookwedstrijd. Zij lieten zich informeren over wat er allemaal bij een dergelijke wedstrijd komt kijken en waren zo geïnteresseerd, dat zij ook bij de prijsuitreiking aanwezig waren.