Omloop 2014: Cor van Nimwegen met kleindochter Yfke in Den Bommel.
Omloop 2014: Cor van Nimwegen met kleindochter Yfke in Den Bommel. Foto:

Eerst de Vierdaagse, dan de Omloop

SOMMELSDIJK – Cor van Nimwegen (67) loopt dit jaar zijn vijftiende Omloop. Hij kijkt ernaar uit, zegt hij. Maar eerst de Vierdaagse van Nijmegen, editie negenennegentig. Vier keer veertig kilometer. "Een goede voorbereiding voor de Omloop, want je hebt die 160 kilometer wel in de benen."

Door Kees van Rixoort

Van huis uit is Cor niet zo'n loper. Het begon pas te kriebelen toen zijn broer Jan een keer aan de Omloop meedeed. "Ik verzorgde hem, ik stond met water aan de dijk. Toen dacht ik: dat ga ik ook eens doen."

Cor ging trainen. Eerst rondjes om het dorp, daarna verder én tochten van 30, 40 kilometer. "Als je voorbereiding niet goed is, ga je helemaal kapot. Als je de Omloop gaat lopen, weet je totaal niet wat je te wachten staat. De eerste keer niet, maar alle keren daarna ook niet. Geen Omloop is hetzelfde. De omstandigheden zijn altijd anders. Ik heb 's nachts met 25 graden 's gelopen – dan koel je totaal niet af -, maar een paar jaar geleden ook door een laag regenwater van 20 centimeter. Vroeger liep je veel over grasdijken, maar nu is bijna alles asfalt. Ja, dat gaat veel sneller."

"Opgeven doe je niet"

Van Nimwegen kent de Flakkeese dijken als zijn broekzak, want die had hij tot zijn pensionering in beheer als medewerker van het waterschap. Inmiddels heeft hij de Tocht der Tochten veertien keer gelopen. Steeds tot het eind. "Opgeven doe je niet. Ik heb er zelfs nooit aan gedacht. De Omloop is elke keer weer een uitdaging. Dat vind ik het mooie."

Alles draait om een goede voorbereiding. "Je moet voldoende kilometers in de benen hebben. Tussen september en april loop ik gemiddeld 40 kilometer per week en vanaf april 50 kilometer per week. Ik ga 's morgens van zeven tot tien uur, dan heb je de hele dag nog voor je."

Belevenis

Die voorbereiding is niet alleen voor de Omloop, want Cor loopt dus ook de Vierdaagse. Dit jaar doet hij voor de negende keer mee. In het begin liep hij vier keer vijftig kilometer, maar de laatste jaren vindt hij vier keer veertig kilometer wel genoeg. "De Vierdaagse is ook een uitdaging, maar totaal anders. Je loopt vier dagen, steeds veertig kilometer. Dat is in principe moeilijker dan één keer 110 kilometer. Je moet elke keer opnieuw opstarten. De eerste dag is de kwaaiste, de tweede de kortste, de derde de zwaarste en de vierde de langste. De Vierdaagse is een belevenis. De hele stad Nijmegen leeft, het is overal feest. Soms is het zo erg dat ik m'n vingers in mijn oren stop…"

Na de Vierdaagse volgt een weekje vakantie in Nijmegen, op dezelfde camping waar hij tijdens het wandelevenement staat. Na een paar weken volgt dan de Omloop. Ook een evenement van formaat, vindt Cor. "Het strand, de nacht met al die als kerstbomen versierde lopers… Ik kijk ernaar uit. Of ik een voorkeur heb voor de Omloop of de Vierdaagse? Nee, ze zijn heel verschillend, maar allebei een geweldige belevenis. Volgend jaar de honderdste Vierdaagse…"

Nijmegen, de zevenheuvelenweg.