Het vlaggenschip, de GO-37 van de familie Tanis.
Het vlaggenschip, de GO-37 van de familie Tanis. Foto: Adri van der Laan

Zonnig en druk op geslaagde Vlaggetjesdag

STELLENDAM – Het havengebied van Stellendam stond zaterdag in het teken van de Dag van de Nederlandse Visserij en Vlaggetjesdag.

Tekst en foto: Adri van der Laan

'Vlaggetjesdag' is een begrip in visserijdorpen in het hele land. Het is de dag bij uitstek voor de visserij om hun 'product' aan een breed publiek te tonen. Zaterdag waren de omstandigheden hiervoor prima. Het zonnige en warme weer lokte velen naar de Stellendamse binnenhaven.
De binnenhaven was omgevormd tot een braderie waar voor iedereen wel wat te koop was. Natuurlijk genoten de kramen met vis en aanverwante etenswaren een grote belangstelling. Verder presenteerden zich veel bedrijven die betrokken zijn bij de visser zich aan het publiek.
Het hoogtepunt voor het publiek was de vlootschouw. Het was dan ook geen probleem om de vissersschepen vol te krijgen. Van heinde en ver was men gekomen om een 'rondje' op het Haringvliet aan boord van één van de schepen mee te maken. Ruim 25 schepen maakten een toch tochtje op het Haringvliet om aan het eind van de toch het vlaggenschip, de GO-37, te passeren en te groeten waar vanaf de vlootschouw werd gehouden door burgemeester Ada Grootenboer, die bijna hersteld is van haar ziekte. De organisatie had haar verzocht om als vlootadmiraal te fungeren.
De Dag van de Nederlandse Visserij kreeg in de ochtenduren vorm tijdens een bijeenkomst in het gebouw van de Visafslag. Verschillende sprekers voerden daar het woord. Ook tijdens deze bijeenkomst was 'innovatie' het sleutelwoord. In de abonneekrant van vrijdag een verslag van deze bijeenkomst en een fotoverslag van Vlaggetjesdag 2015. Zie: www.eilandennieuws.nl voor een filmpje van de vlootschouw.