Het diamanten echtpaar Van Groningen-Sandifort, samen met waarnemend burgemeester Lokker in de tuin van hun woning aan de Doelweg. Foto: Hans Villerius
Het diamanten echtpaar Van Groningen-Sandifort, samen met waarnemend burgemeester Lokker in de tuin van hun woning aan de Doelweg. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Diamanten huwelijk voor echtpaar Van Groningen-Sandifort

GOEDEREEDE – Een geboren en getogen Menheersenaer is hij, Wouter van Groningen, maar nadat hij in z'n jonge jaren vanwege z'n werk in Goedereede kwam wonen, is hij altijd Goereeër gebleven. Zeker nadat hij zestig jaar geleden ook 'n Goereese vrouw trouwde, Maria Sandifort, die heel graag in haar geboorteplaats bleef wonen. Liefst zelfs in haar geboortehuis, aan de Doelweg. En inderdaad, naderhand is het echtpaar daar ook gaan wonen. En vorige week donderdag 9 juli hadden ze de eer om ter gelegenheid van hun zestigjarige echtvereniging híer de burgemeester te mogen ontvangen, waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker, precies op de dag waarop ze hun diamanten huwelijksjubileum mochten gedenken.

Door Hans Villerius

De bruidegom komt uit een gezin met negen kinderen. Hij behoorde tot de oudste "en dan werd je niet ontzien", weet hij nog goed. "Je kreeg al 'n schrepel in je handen gedouwd as je nog mar 'n paer jaer was!" 't Was dan ook al vroeg duidelijk wat de jonge Wouter na de lagere school ging doen: met vader mee om op 't land te werken, als los arbeidsman die voor verschillende boeren landbouwwerk deed. Wouter bleef dit werk tot z'n dertigste doen. Daarna is hij de rest van z'n arbeidzame leven in dienst geweest van het Uitvoer Controle Bureau – later Kwaliteit Controle Bureau – om groeten en fruit op kwaliteit te controleren. Hiervoor was hij op diverse plekken in Zuidwest Nederland actief. Tot z'n 59e heeft hij dit werk gedaan, toen kon hij in de vut. Maar stilzitten was er niet bij, want naast z'n dagelijks werk runde hij ook het boerenbedrijfje dat z'n schoonvader destijds had. Toen schoonvader ermee stopte heeft Wouter dit van 'm overgenomen, met zo'n acht hectare land, zodat Wouter nog genoeg te doen had, ook toen 'ie met de vut ging.
Met de overname van het landbouwbedrijf van z'n schoonvader ging voor Wouters vrouw de langgekoesterde wens in vervulling om weer woonachtig te worden in het huis waar ze geboren werd. Van hieruit ging ze naar de lagere school, vervolgens naar de huishoudschool in Sommelsdijk, om daarna in Goedereede huishoudelijk werk te gaan verrichten. Totdat ze met Wouter trouwde. "Daarna was buitenshuis werken voorbij", weet ze nog, "dan had je je eigen huishouden".
Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren, een zoon en een dochter. En daaruit kwamen vier kleinkinderen voort, terwijl het derde achterkleinkind op komst is. Met elkaar hebben ze het huwelijksjubileum afgelopen zaterdag gevierd in woonzorgcomplex Westvoorne. Maar met de goede gezondheid die ze – beide op hun 82e – nog genieten, hopen ze dit gebouw verder toch nog jarenlang voorbij te mogen blijven rijden, om nog lange tijd te genieten van hun eigen vertrouwde stekje aan de Doelweg.