Afbeelding
Foto:

Opbrengst Omloop voor het Sophia Kinderziekenhuis

GOEREEE-OVERFLAKKEE - De Omloop komt eraan. Op 21 en 22 augustus vindt het wandelevenement plaats. Deelnemers lopen niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Dit jaar wordt er geld ingezameld voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. In dit ziekenhuis draait alles om de zorg voor zieke kinderen. Het geld dat de lopers inzamelen wordt gebruikt voor het nieuwe Sophia Kinderthoraxcentrum.

Door Martijn de Bonte

Rondlopen in het kinderziekenhuis is confronterend. In de hal rijden kleine kinderen in een rolstoel en er loopt een slungelige jongen, zijn hoofd is kaal door chemotherapie. Op de afdeling neonatologie liggen kwetsbaar ogende baby's, ze zijn te vroeg geboren of ernstig ziek. In het Sophia Kinderziekenhuis worden zieke kinderen liefdevol behandeld.

Vrienden

De Omloop werkt samen met de stichting Vrienden van Sophia, die zamelt geld in voor projecten in het kinderziekenhuis. Het ziekenhuis is zelf verantwoordelijk voor de basis. De stichting zorgt voor de extra's, zoals een vrolijke muurschildering, speelgoed en ook theatervoorstellingen en knutselmomenten voor de kinderen. Op allerlei manieren zorgen de Vrienden ervoor dat het verblijf van de zieke kinderen zo aangenaam mogelijk is. Daarnaast zorgen de Vrienden van Sophia voor geld om onderzoek te doen. De nieuwe kennis die dit oplevert wordt gebruikt om kinderen nog beter te behandelen.

Nieuw kinderthoraxcentrum

Een nieuw project is het Sophia Kinderthoraxcentrum. Dat wil zeggen dat de verschillende specialismen van alle organen in de thorax (ribbenkast), zoals het hart en de longen zijn samengevoegd tot één centrum. Dat heeft als voordeel dat het zieke kind en de familie op één afdeling terecht kunnen met al hun vragen. Er waren voorheen families die wel drie keer per week naar het ziekenhuis moesten reizen voor afspraken met verschillende artsen. Met het nieuwe centrum kunnen de afspraken achter elkaar plaatsvinden op één dag. Dat lijkt misschien niet zo'n belangrijk punt, maar sommige families hebben wel 150 keer per jaar een afspraak in de polikliniek.
Het geld dat de lopers inzamelen voor het Sophia Kinderthoraxcentrum wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het inrichten van een familiekamer. Zo'n kamer maakt het mogelijk voor de familie om ook 's nachts in het ziekenhuis te blijven. Dat is van belang omdat de patiënten voor specifieke behandelingen uit heel het land komen. Het Sophia Kinderziekenhuis is bijvoorbeeld het enige Nederlandse ziekenhuis waar harttransplantaties worden uitgevoerd bij kinderen.

Eilandelijke stichting

Op Goeree-Overflakkee is de stichting Hart voor Sophia actief. Die stichting organiseert onder andere een oldtimertour en mosselavond om geld in te zamelen voor het ziekenhuis. Voor de Omloop hebben ze verschillende acties in petto...
Basisscholen op het eiland ontvangen in deze periode allemaal een kleurplaat en de kinderen worden uitgenodigd om mee te doen aan de Kinderomloop. Voor kinderen is het een onvergetelijke ervaring om deel te nemen aan het wandelevenement. En als ze zich laten sponsoren helpen ze het Sophia Kinderziekenhuis voor hun leeftijdsgenootjes die ziek zijn.

Ouders

Toekomstplannen heeft het ziekenhuis, dat onlangs haar 152e verjaardag vierde, nog genoeg. Uit onderzoek blijkt dat kinderen sneller herstellen als de ouders mogen meedenken en beslissen over de behandeling. Dat is de reden dat er in het nieuwe thoraxcentrum veel wordt overlegd met de ouders. "Ouders kennen hun kind het beste", is de achterliggende gedachte. Die weten vaak beter dan een arts wat werkt voor hun zoon of dochter. In de toekomst worden ouders nog meer betrokken bij de behandeling van hun kind.

Sponsormogelijkheden

Deelnemers aan de Omloop en de Kinderomloop kunnen zich op twee manieren laten sponsoren. Ze kunnen gebruik maken van de sponsorformulieren van de Omloop, die ontvangt iedere deelnemer na inschrijving. De formulieren zijn handig om mee langs de deur te gaan. De andere mogelijkheid is om zelf een actiepagina aan te maken op www.kominactievoorsophia.nl. Daar staat een handige tool waarmee lopers hun vrienden, familie en kennissen per e-mail en op social media kunnen uitnodigen om geld te geven. Deze sponsoring komt via Ideal direct terecht bij het goede doel. Op een 'thermometer' is zichtbaar hoeveel de loper al heeft ingezameld voor de Vrienden van Sophia.
Opvallend is dat het geld dat De Vrienden van Sophia inzamelen helemaal wordt besteed voor het goede doel. Meer weten? Kijk dan op www.vriendensophia.nl.