Promotieplechtigheid in de Senaatszaal van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Monica van de Ridder geflankeerd door de paranimfen O. van de Ridder (links), de vader van de promovenda, en Frans Grosfeld, collega-onderzoeker van het UMC Utrecht. Foto: A.A.S. Jannink.
Promotieplechtigheid in de Senaatszaal van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Monica van de Ridder geflankeerd door de paranimfen O. van de Ridder (links), de vader van de promovenda, en Frans Grosfeld, collega-onderzoeker van het UMC Utrecht. Foto: A.A.S. Jannink. Foto: pr

'Feedback geven in medische context: hoe geef je dat?'

UTRECHT/DIRKSLAND – Vorige week woensdag verdedigde Monica van de Ridder met succes haar proefschrift 'Feedback in Clinical Education'. De promotieplechtigheid vond plaats in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. Monica woont in Zeist maar is oorspronkelijk afkomstig uit Dirksland.

Met haar proefschrift 'Feedback in Clinical Education' toont ze onder meer aan dat geven van goede feedback belangrijk is. "Het geven van feedback is belangrijk: co-assistenten en arts-assistenten kunnen veel leren van goede feedback. Wanneer hen wordt uitgelegd wat ze goed doen, en waarom ze het goed doen, of juist wat er verbeterd moet worden, dan kunnen ze het in praktijk brengen en dat komt patiëntenzorg ten goede. Daarnaast hebben de feedbackgevers zélf baat bij effectieve feedback: ze besparen tijd doordat ze niet onnodig vaak op punten terug hoeven komen. Elkaar aanspreken op goede punten en op verbeterpunten leidt tot een aanspreekcultuur in het ziekenhuis; dat komt de veiligheid ten goede. Echter, feedback is niet altijd effectief: de taakuitvoering kan ook slechter gaan nadat feedback is gegeven".

Behoeften ontvanger

"In dit onderzoek heb ik variabelen in kaart gebracht die volgens de literatuur de effectiviteit van feedback beïnvloeden. Duidelijk wordt dat niet alleen de communicatie van de feedbackboodschap belangrijk is, maar ook hoe een feedbackgever een lerende observeert. Ook de taakuitvoering en de manier waarop de feedbackontvanger de feedback zelf verwerkt, bepaalt de mate waarin de feedback effectief is.
We hebben daarnaast gekeken welke feedback co-assistenten en arts-assistenten als leerzaam ervaren. Opvallend is dat er verschillen zijn tussen hoe mannen en vrouwen feedback ervaren. Daarnaast zijn er verschillen tussen arts-assistenten en co-assistenten (arts-assistenten ervaren feedback in het openbaar gegeven als minder leerzaam in vergelijking met co-assistenten) en tussen Nederlanders en inwoners van de USA. Ook tussen specialismen (Interne geneeskunde, Kindergeneeskunde, Huisartsgeneeskunde en Spoedeisende Hulp) zijn er verschillen. Dit betekent dat feedbackgevers hun boodschap duidelijk aan de feedbackontvanger moet aanpassen, anders ervaart men feedback niet als leerzaam".