Jolanda de Faria met haar eerste boek.
Jolanda de Faria met haar eerste boek. Foto: Adri van der Laan

Jolanda de Faria schrijft: Verborgen bloesem

MIDDELHARNIS – Voor Jolanda de Faria leek het onvermijdelijk dat ze ooit een boek zou gaan schrijven. Verhalen vertellen en verzinnen was haar altijd al op 't lijf geschreven en nu is het zover: haar eerste boek 'Verborgen bloesem' ligt in de boekwinkel en waarschijnlijk volgen er meer.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In haar beroep komt ze dagelijks in aanraking met het vertellen van verhalen, legt Jolanda de Faria uit Middelharnis uit. Zij is leerkracht op de Christelijke Basisschool 't Kompas in Den Bommel. "Vertellen doe ik heel graag en dan niet alleen verhalen uit de Bijbel, maar ook verhalen die ik zelf verzonnen heb", legt ze uit. Van kinds af aan verzon ze verhalen als ze niet kon slapen, dat werkte meestal prima. "Anderen tellen schaapjes maar ik bedenk dan verhalen en zo is het ook een beetje met mijn eerste boek gegaan. Dit verhaal hielp me niet in slaap maar hield me wakker". Daarom besloot ze dit verhaal op te schrijven en zo heeft ze in betrekkelijk korte tijd haar eerste boek geschreven.
Ze is best wel trots dat haar boek nu in de winkel ligt. "Het is heel bijzonder om je eigen boek in de boekhandel te zien liggen naast boeken van bekende auteurs." De hoofdpersoon in 'Verborgen bloesem' is Hannah. Haar relatie eindigt op een tragische manier, die verregaande vervolgen heeft voor de rest van haar leven. Ze gaat een nieuwe start maken in het Zeeuwse plaatsje Westhoeck. Daar ontmoet ze allerlei mensen, maakt nieuwe vriendschappen maar komt daardoor al snel in conflict met zichzelf en haar geloof. Gaandeweg door de mensen die God op haar pad plaatst, ontdekt ze dat vergeving geen leeg begrip is maar levensveranderend. "Vergeving en herstel zijn de belangrijkste thema's in mijn boek".
De roman is niet autobiografisch maar bevat elementen die op waarheid berusten. "Volgens mij kan het niet anders dan dat je dingen uit je eigen leven verwerkt in je boek. Ik heb in de loop der jaren veel verhalen gehoord van mensen in mijn omgeving en een aantal daarvan heb ik als basis in mijn boek gebruikt. Ik heb ze wel om toestemming gevraagd", verduidelijkt Jolanda. "Ik ben geïnteresseerd in mensen en luister graag naar hun verhaal. Het maakt je stil als je hoort wat mensen soms allemaal meemaken."

Moeilijk?

Jolanda legt uit dat het op schrift zetten van het verhaal niet zo moeilijk voor haar is geweest, "wel moet je erop letten dat de verhaallijn boeiend blijft. Dat is niet altijd even eenvoudig maar maakt het proces van schrijven wel spannend". Overigens vraagt het discipline om een boek te schrijven. "Naast mijn werk op school heb ik ieder vrij moment gebruikt om te schrijven, daar heeft mijn huishouding weleens onder geleden."
Hoewel het uiteindelijke resultaat een echt vrouwenboek is, zijn de mannen die het gelezen hebben zeer positief. "Ik lees eigenlijk nooit maar kan er niet los van komen, vertrouwde een van de mannelijke lezers me toe."
Het vervolg op 'Verborgen bloesem' is al bijna klaar en komt naar verwachting rond de herfst uit. "Ik heb het grotendeels afgerond, maar ben nog niet helemaal tevreden met een aantal hoofdstukken".

Jolanda de Faria heeft het boek via 'Brave New Books' uitgegeven, het risico ligt dan grotendeels bij de schrijver, maar er worden alleen maar boeken op bestelling gedrukt.
'Verborgen bloesem' is in een aantal boekwinkels in Ouddorp en Middelharnis verkrijgbaar en bij Bol.com voor de prijs van € 19,90. Het ISBN nummer is 9789402133325.