Afbeelding
Foto: Hans Villerius

'Psalmen door de eeuwen heen'

GOEDEREEDE – 'Psalmen door de eeuwen heen'. Dat is de titel van de avond die a.s. vrijdag, 3 juli, gehouden wordt in de Hervormde Kerk te Goedereede en waarin de psalmen centraal zullen staan. Samenzang, cantorijzang, uitleg bij de psalmen die deze avond gezongen zullen worden, maar ook bij de verschillende psalmberijmingen die in de loop der eeuwen zijn ontstaan, vormen een boeiend programma voor deze avond, die een interkerkelijk karakter heeft.

Het is interessant om te zien en te horen hoe één en dezelfde psalm in verschillende berijmingen voorkomt en bij het zingen of lezen ervan 'binnenkomt'. Zo zullen deze avond de eeuwenoude berijmingen van Petrus Dathenus, Marnix van Sint Aldegonde, Jacobus Revius, Jan Utenhove en de bekende psalmberijming van 1773 de aandacht krijgen, maar ook de psalmberijming van 1967 en de recente berijming die ds. C.J. Meeuse op de psalmen maakte. Uit de verschillende berijmingen zal gezongen worden, zowel ritmisch als niet-ritmisch, en zowel in cantorijverband als in samenzangverband.
Ds. C.J. Meeuse zal deze avond ook de uitleg verzorgen bij de te zingen psalmen en bij de diverse berijmingen. Daarnaast zal hij naar aanleiding van één van deze psalmen een meditatie houden. De plaatselijke predikant ds. A. ten Brinke zal de avond openen.
De cantorij staat onder leiding van dirigent Jan Bezuijen en het orgel zal worden bespeeld door Hans Villerius. De avond begint om 19.30 uur, de kerkdeuren gaan om 19.00 uur open. De toegang is gratis. Wel is er bij de uitgang een collecte ter bestrijding van de onkosten. En na afloop is in gebouw 'de Ark', naast de kerk, gelegenheid om koffie, thee of fris te drinken en is er een boekentafel aanwezig. Iedereen is hartelijk welkom.