Voordat de openingshandeling plaatsvond, knipten wethouder Arend-Jan van der Vlugt (r.) en UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen een lint door. Foto: Hans Villerius
Voordat de openingshandeling plaatsvond, knipten wethouder Arend-Jan van der Vlugt (r.) en UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen een lint door. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Stellendam is uniek visserij-innovatiecentrum rijker

STELLENDAM – De visserijcluster in deze regio is sinds afgelopen vrijdag officieel een belangrijke aanwinst rijker: Visserij-innovatiecentrum Zuidwest Nederland. Een testcentrum, gelegen tegenover de visafslag te Stellendam (UFA), waarin vernieuwing en verduurzaming van visserijtechnieken kunnen worden getest in een situatie die overeenkomt met die op de zeebodem. Hierdoor hoeft voor dergelijk onderzoek niet meer met een vissersboot de zee op te worden gegaan, wat niet alleen veel duurder is en veel meer tijd vergt, maar wat ook veel lastiger is om uit te voeren in vergelijking met het vrijdag in Stellendam geopende Visserij-innovatiecentrum.

Door Hans Villerius

Het centrum is opgezet naar voorbeeld van gelijksoortige centra in Denemarken en Frankrijk. In een zoutwaterbassin voorzien van een zandbodem kunnen vissers bijvoorbeeld netwerken testen, aanpassingen aan vistuig doen en nieuwe vistechnieken uitproberen. Vernieuwing zal de concurrentiepositie van de regionale visserij verder versterken. Het Visserij-innovatiecentrum is een project dat tot stand is gekomen dankzij bijdragen van de Stichting Verduurzaming Voordelta en het Europees visserijfonds. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt van de Gemeente Goeree-Overflakkee verrichtte samen met UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijze de officiële opening.

Belangstelling

Toen de opening plaats zou vinden viel uit het aantal aanwezige belangstellenden echter niet op te maken dat het om een bijzonder project ging. Vrijwel geen enkele genodigde kwam opdagen vóór het tijdstip waarop het programma voor de openingshandeling van start zou gaan. Het had echter niets te maken met desinteresse of iets van dien aard. Het verkeer naar het eiland zat muurvast. Het wegennet kon de enorme stroom auto's naar het Concert at Sea, dat vrijdag en zaterdag op de Brouwersdam gehouden werd, niet aan en menigeen die hier niet op was bedacht kwam beduidend later op zijn of haar plaats van bestemming aan. Eén van die bestemmingsplaatsen was ook het te openen Visserij-innovatiecentrum Zuidwest Nederland. Ter plekke besloot de organisatie daarom enkele afzonderlijke programmaonderdelen in elkaar te schuiven. Daardoor kon het openingsprogramma later van start gaan, waren de meeste genodigden op het startmoment toch gearriveerd en bleek het officiële gedeelte van het programma zelfs precies op het tijdstip te kunnen worden afgerond zoals vooraf was gepland.

Lees meer op pagina 3.