Afbeelding
Foto: pr

Week van de Techniek bij Edudelta College

MIDDELHARNIS - Edudelta College organiseert ieder jaar de 'Week van de Techniek'. Techniek is belangrijk in onze samenleving. In ons dagelijks leven hebben we allemaal met techniek te maken. Van eenvoudig een schakelaartje van een koffiezetapparaat omzetten, tot aan de modernste technieken waarmee we ons beroep kunnen uitoefenen. De leerlingen van Edudelta College zijn op pad geweest om techniek zelf te ervaren in een beroep waar ze nu voor worden opgeleid.

De aftrap was voor de jongens van de afdeling 'infra', onderdeel van 'Bouwen & Wonen'. Zij gingen ondergronds een kijkje nemen naar een knap staaltje techniek. De Nederlandse bodem bevat ongeveer 300.000 kilometer aan ondergrondse leidingen. Een pijpleiding die kilometers lang onder de grond ligt en waar je niet zomaar even naar het einde kunt lopen, was de plek waar de leerlingen de ondergrondse infra konden bewonderen. Een rondleiding onder het Hollands diep door, was maar een klein stukje in vergelijking met het werkelijk imposante leidingnet, dat verder rijkt dan het blote oog kan zien. Een leidingstraat is 100 meter breed en alle leidingen liggen 1 meter uit elkaar. Zoiets groots realiseren vraagt om een staaltje techniek die zijn weerga niet kent. Voor alle leerlingen was het een bijzondere ervaring om te zien hoe groots de ondergrondse infrastructuur kan zijn.

Energie & Constructie

De leerlingen van 'Energie & Constructie' gingen naar de tweede Maasvlakte. Aangekomen bij 'FutureLand' werden ze aangenaam verrast door 3D-technieken waarmee ze tot in detail uitleg kregen over hoe de Tweede Maasvlakte tot stand is gekomen. Ook de werking van de geautomatiseerde container handling was een bijzonder interessant fenomeen. Dit volautomatische systeem, dat containers laadt en lost, is dé toekomst. Vorig jaar werden er volgens logistiek.nl ruim twaalf miljoen containers via Rotterdam aan- en afgevoerd. Met de aanleg van de tweede Maasvlakte is er ruimte gemaakt voor toename van het aantal containers. Dit zal in de toekomst ook meer werkgelegenheid opleveren voor mensen met een technische opleiding. Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden voor een technische opleiding en een breed scala aan technische beroepen. Deze excursie was een prachtig voorbeeld van Nederlands ondernemerschap op gebied van constructie en infratechniek. Het was een bijzonder geslaagde dag.

Toerisme & Recreatie

Wie er aan denkt om even in een boom te klimmen en aan lianen te slingeren als een echte Tarzan of Jane, komt bedrogen uit in het 'Klimbos'. De leerlingen van 'Toerisme & Recreatie' brachten een bezoek aan het Klimbos in Bergen op Zoom. Technisch inzicht vormde de sleutel tot succes om je een weg te banen tussen wel 100 verschillende overgangen. Er waren verschillende moeilijkheidsgraden en de hoogtes varieerden van twee tot wel twintig meter. Een spectaculaire en spannende ervaring. De samenwerking tussen de leerlingen en de aanmoediging brachten vele leerlingen tot topprestaties. Het technische klimavontuur was ondanks de hitte van die dag één groot succes en zeker de moeite waard.

Voedsel & Gezondheid

In alle vroegte zijn leerlingen van 'Voedsel & Gezondheid' naar de visafslag in Stellendam afgereisd. Ze werden hartelijk ontvangen door Bram, een oud adjunct-directeur die daar met veel passie de groep een rondleiding gaf. Na een korte introductie gingen de leerlingen de visafslag op, waar alles al in volle gang was in verband met de net aangevoerde vis. Een uitgelezen moment om hier de verschillende vissoorten eens onder de loep te nemen. Het was boeiend om te horen hoe de vis gevangen wordt met de modernste technieken en te luisteren naar de verhalen over het vissersleven en alles wat er mee te maken heeft. Als afsluitertje kregen de leerlingen en begeleiders nog wat te drinken en een heerlijk broodje met zelf gepelde Stellendamse garnalen.

Mobilieteit & Machines

De leerlingen van de afdeling 'Mobiliteit & Machines' kregen een gastles over uitdeuken zonder spuiten. De heer Breen, vader van een van leerlingen, is werkzaam bij ABS Bosman Autoschade en weet met zijn ervaring wel een deukje weg te moffelen. Tijdens deze les liet hij zien hoe je een klein parkeerdeukje zonder lakschade in slechts een paar minuten totaal kan laten verdwijnen. Het is bijna magie zoals je het deukje ziet verdwijnen. De techniek die je hiervoor nodig heb is zeer specialistisch en kan je leren door veel te oefenen. Voor het oefenen maak je gebruik van een gebruikt carrosseriedeel en een speciale lamp. Door in het reflex van de lamp te kijken kun je zien hoe je met een speciale metalen stok een deukje kan terugduwen. Pure vakmanschap en technisch handelen. De leerlingen moeten wel nog even oefenen voordat ze dit vakmanschap onder de knie hebben. Het was een leerzame les waarin ook uitleg werd gegeven over wat er allemaal bij komt kijken als je kiest voor een baan in de autoschadebranche. De leerlingen op Edudelta College kunnen in de bovenbouw kiezen voor deze specialisatie, waarin ze leren uitdeuken en voorbewerken. Hier leren ze het vakmanschap dat ze in hun toekomstige baan nodig hebben.

Natuur & Leefomgeving

Het slotstuk van de 'week van de techniek' was voor de leerlingen van 'Natuur en Leefomgeving'. De leerlingen hebben een bezoek gebracht aan 'Genubo BV' in Middelharnis, specialist in de varkenssector. De gespecialiseerde varkenssector stond in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog in de kinderschoenen. Met de doordachte visie en kennis binnen het bedrijf 'Van Genugten' werd succesvol een gespecialiseerde varkenshouderijtak opgezet. Dat leidde in de jaren negentig tot een uitbreiding in de westelijke kleigebieden, aldus genugtenagribusiness.nl. Het bedrijf in Middelharnis is één van de zes varkenshouderijbedrijven die de 'Van Genugten Groep' telt. Dit bedrijf heeft ruimte voor zo'n 7.000 varkens. De varkens worden gevoerd door een computergestuurd voedersysteem. Hierop kan het gewicht en de hoeveelheid varkens per stal ingevoerd worden en krijgen de varkens de juiste hoeveelheid voer. Door middel van een continue draaiend technologisch en biologisch lucht-watersysteem wordt de stankoverlast in de omgeving verminderd. Wat overblijft wordt weer als vloeibare kunstmest gebruikt. De leerlingen kregen een rondleiding over het bedrijf en uitleg over de gezondheidskenmerken van de varkens, die al die aandacht wel spannend vonden. De leerlingen zijn veel te weten gekomen over de gespecialiseerde varkenssector. Toch interessant om te weten wat een varken allemaal te eten krijgt, hoeveel uur licht ze per dag moeten hebben en hoeveel vierkante meter bewegingsvrijheid ze krijgen.

www.edudelta.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding