Vertegenwoordigers van de voedselbank planten een perenboom
Vertegenwoordigers van de voedselbank planten een perenboom Foto: Kees van Rixoort

Tuinieren, beleven en ontmoeten, midden in Middelharnis

Diektuun feestelijk geopend

MIDDELHARNIS – Wat een verwaarloosd stuk grond was met een paar oude fruitbomen en wat vage restanten van een moestuin, is een schitterende belevingstuin geworden. Zaterdag 27 juni is deze tuin, de Diektuun achter het Diekhuus, feestelijk geopend. Hét moment bestond uit het planten van een perenboom door enkele vertegenwoordigers van de eilandelijke voedselbank, officieel Stichting Steunpunt Voedselbank Goeree-Overflakkee geheten. De boom was een schenking van de Oecumenische Werkgroep Goeree-Overflakkee, die in de veertigdagentijd actie voerde voor de tuin.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het initiatief voor de Diektuun is drie jaar geleden van de grond gekomen. De braakliggende tuin trok de aandacht van Pameijer, een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische problematiek, en welzijnsorganisatie ZIJN. Hier kon een plaats van ontmoeting tot stand komen. Een belevingstuin voor mensen uit alle lagen van de maatschappij, waarin producten voor de voedselbank van het eiland verbouwd worden. Tuinieren, beleven, ontmoeten – daar gaat het om in de Diektuun.

Een podium

Sla, andijvie, spitskool, radijs, bietjes, prei, enzovoorts telen voor de voedselbank, dat is volgens Arie-Jan Prins van Pameijer maar één aspect van de tuin. "Denk ook aan ontmoeting, verbinding, activiteiten. De tuin is een podium en jij bent het idee." Er is al een keer een bruiloft in de tuin gevierd en tijdens de Lichtjesdagen, in de donkere dagen rond Kerstmis, was er gezelligheid en sfeer rond de vuurkorf. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt en de tuin is in ieder geval altijd open als het Diekhuus open is.
"In drie jaar tijd is de tuin uitgegroeid tot een begrip", zei Arie-Jan Prins tijdens de opening. "En tot een uniek stuk natuur, midden in Middelharnis." Prins keek terug op de totstandkoming van de Diektuun en noemde alle organisaties, ondernemers, scholen en sponsoren die een bijdrage hebben geleverd. Ook noemde hij de vrijwilligers, cliënten van Pameijer en donateurs. De sponsors staan vermeld op een bord dat zaterdag werd onthuld.
Er stond nog een onthulling op het programma: van een kunstwerk van Jaap Reedijk. Het kunstwerk, dat verbinding, saamhorigheid en groei symboliseert, zal te zijner tijd worden geveild. De opbrengst is uiteraard voor de Diektuun. Want zo'n tuin – of park, zoals sommigen zeggen – blijft geld kosten. Zeker als er ook nog een kas moet komen, zoals het plan is. Een subsidieaanvraag is overigens al verstuurd.
Na het officiële openingsmoment en de onthullingen ging de barbecue aan en haalde het muzikale duo Jut & Juul de instrumenten uit de koffers. Het feestje zou nog de hele middag duren, onder een heerlijk zomerzonnetje.

De groenten uit de Diektuun zijn zonder bestrijdingsmiddelen en ander gif geteeld. Puur natuur dus. De aardappels schijnen van een fantastische kwaliteit te zijn. En dan te bedenken dat een aardappelboer die eens een kijkje kwam kijken in de tuin, zeer sceptisch was. "Aardappelen telen? Dat krijg je hier nooit voor elkaar", zei hij. Dus wel.