Afbeelding
Foto:

Open Imkerijdag en grote Boerderijfair bij Landwinkel Keizer

STELLENDAM - Zaterdag 4 juli is er bij Landwinkel Keizer veel te beleven. Er is een Open Imkerijdag en een grote Boerderijdag. De dag duurt van 9.30 tot 15.30 uur.

Met imker Ad Keizer kunnen de bezoekers meegaan naar de bijenkasten. Deze dag kunt u zich verdiepen in de fascinerende wereld van deze dieren, die momenteel niet zulke goede tijden meemaken. U krijgt antwoord op vragen als: Wat doet een imker en waarom word je imker? Hoe gaat het oogsten van honing in zijn werk? Er wordt uitleg gegeven over de werksters, darren en de koningin. Ook worden er diverse demonstraties gehouden en tips gegeven over hoe u uw tuin of balkon bijvriendelijk kan inrichten en hoe u kunt helpen om de bijenstand te verbeteren. Volgens Ad Keizer is dit "een unieke gelegenheid om kennis te maken met een imker en het houden van honingbijen. Ons advies is om geen parfum op te spuiten. Overigens is de kans klein om gestoken te worden, zodat ook kinderen zich kunnen verwonderen over deze prachtige dieren! Vind je het toch nog te eng? Er is ook een aantal beschermkappen die je op kunt doen, zodat je zelf een echte imker lijkt! Een rondleiding kost u niets, sterker nog: U krijgt er een kopje koffie of thee bij."
Verder vindt u op het terrein bij Landwinkel Keizer een gezellige kleedjesmarkt. In het weiland zullen er van ca. 11.00 tot 14.00 uur schapen geschoren worden. "Deze schapen zijn afkomstig van schapenhouderij Jan Grinwis welke zijn schapen heeft lopen op de dijken langs de Grevelingen. Deze dieren eten dus puur natuur. In de toekomst hoopt hij met "Grevelingenlam" op de markt te komen, wat ook weer in de Landwinkel verkocht gaat worden. Hij kan u hier uitleg over geven deze dag. De schapen worden geschoren door veehandelaar Peter Kooter, welke door al de jaren heen vele schaapjes uit hun jasje geholpen heeft."

In theetuin 'Keizershof' zijn verschillende oude ambachten te bekijken, zoals een (jonge) houtdraaier en een mandenmaker. Ook Pau Heerschap zal aanwezig zijn om zijn inspiratie op het doek te schilderen. U ziet het weverswiel weer in gebruik (kinderen mogen het ook zelf proberen) en u kunt bekijken hoe boterbabbelaars ambachtelijk worden bereid, waar u uiteraard ook van proeven mag. Ook de boerderijfair biedt voor elk wat wils. Het aantal kramen is ten opzichte van vorig jaar verdubbeld. Landwinkel Keizer is aangesloten is bij de coƶperatie Landwinkel en daarom worden producten uit de streek aangeboden. Kinderen kunnen met vers fruit hun eigen gebakje maken en zich vermaken op het grote springkussen dat opgesteld staat. Er zijn diverse kramen met oa. brocante, linnen en andere leuke stoffen, snijbloemen en boeketjes vers van het land gesneden, diverse soorten heerlijke kaas van Kaasboerderij Van Schaik, mooie handgemaakte fotokaarten, Hollandse kersen, (eigen teelt) aardbeien, speelgoed, noten en uiteraard ook een kraam met bijenproducten. Ook Huizer witjes hoopt aanwezig te zijn. Verder zijn er nog verschillende andere dingen.
Een deel van de opbrengst van deze dag is voor 'de Oase' in Ouddorp. De Oase is een diaconaal gastenhuis met een reformatorische identiteit; een kleinschalig verblijf voor gasten die psychisch en lichamelijk uit balans zijn en toe zijn aan een herstelperiode. De Oase is mede afhankelijk van particuliere giften en giften van kerken.
Landwinkel Keizer is te vinden aan Damweg 1-a. tussen fietsknooppunten 60-66 en 41-71. Parkeergelegenheid is er deze dag voldoende en ook mindervaliden kunnen de fair goed bereiken. Pinautomaat aanwezig.
Zie voor meer informatie Keizeragf.nl en bijenhouders.nl.