Wethouder Gerrit de Jong en voorzitter Esther Breen heffen een glas Port bij het zojuist onthulde informatiebord. Foto: Hans Villerius
Wethouder Gerrit de Jong en voorzitter Esther Breen heffen een glas Port bij het zojuist onthulde informatiebord. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Goereese Portdagen zowel sfeervol als succesvol

GOEDEREEDE – Het toch al fraaie en historische hart van het stadje Goedereede schitterde afgelopen vrijdag en zaterdag nóg meer. De Goereese Portdagen werden er gehouden en dat betekende twee dagen lang een straatbeeld waarin je je in lang vervlogen tijden waande. Waar je je ook begaf in het stadje, het merendeel van de Goereeërs die je tegenkwam liep in klederdracht, terwijl wijnvaten, pakken stro en visnetten her en der verspreid de historische sfeer nog meer versterkten. Maar waar Goeree zeker ook in schitterde was de saamhorigheid waarmee het overgrote deel van de woongemeenschap haar 'Goeree zijn' uitstraalde, als één grote familie. Na een succesvolle start vorig jaar werden de Goereese Portdagen nu voor de tweede keer gehouden, maar nu voor 't eerst in combinatie met Havendag junior, zodat ook de kinderen nauw bij het evenement betrokken waren.

Door Hans Villerius

Vrijdagmiddag vond de officiële opening plaats. Van diverse scholen van de kop van het eiland waren de schoolkinderen toen al actief met Havendag junior. Twee weken daarvoor, voorafgaand aan de Menheerse Havendag, was daar ook al een Havendag junior. Eenzelfde opzet, maar nu toegespitst op Goedereede, was er vrijdag voor de schoolkinderen alhier. Een educatief programma waarin op aansprekende wijze, speels en beeldend, ingegaan werd op diverse aspecten van het Goereese verleden en dat verwerkt was tot lesstof voor de vakken Aardrijkskunde, Geschiedenis, Taal en Rekenen. En met activiteiten als vloedplanken plaatsen, visnetten boeten, vlaggentaal lezen, gedichten schrijven, een rekenopdracht maken die te maken had met de grote vangst portvaten die de Goereese vissers in 1918 deden. De Havendag junior vormde in Goedereede onderdeel van de Goereese Portdagen, georganiseerd door de Stichting Goereese Portdagen, en mede mogelijk gemaakt door het Cultureel Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Terwijl beiaardier Jan Bezuijen vanaf torenhoogte 'What shall we do with the drunken sailor?' en andere toepasselijke kinderliedjes naar beneden liet klingelen en de kinderen rond de haven bezig waren met hun Havendag junior opdrachten, arriveerde wethouder Gerrit de Jong om de Goereese Portdagen te openen. Dat deed hij door samen met Esther Breen, voorzitter van de Stichting Goereese Portdagen, een informatiebord bij de haven te onthullen dat in korte schetsen ingaat op de geschiedenis van Goedereede.

Lees verder op pagina 3.