Voor jong en oud gezellig vertier tijdens de Goereese Portdagen. Foto's: Hans Villerius
Voor jong en oud gezellig vertier tijdens de Goereese Portdagen. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Gemoedelijkheid in historische sfeer

Vervolg van de voorpagina

Bij de opening van de Goereese Portdagen complimenteerde wethouder Gerrit de Jong de organiserende stichting voor het op poten zetten van dit evenement. "De stad Goedereede zit vol allure en krijgt hiermee aandacht die 't ook verdient!"

De wethouder vond het goed gekozen om 'Port' aan deze dagen te verbinden. "Het is het oudste Nederlandse woord dat 'haven' betekent en past dan ook geheel bij de Havendag junior. Daarnaast komt het voor in de betekenis van 'poort', 'doorgang' of 'voortgaan' en dat verwijst naar de stadspoorten die Goedereede in het verleden gehad heeft. Maar ook is Port een drank die hier in 1918 door de Goereese vissers in grote hoeveelheden aan land is gebracht. In meerderlei betekenis is 'Port' dan ook verbonden aan de historie van Goedereede." Ook de combinatie van de portdagen met de Havendag junior juichte De Jong toe en hij zinspeelde erop dat Havendag junior in de toekomst ook op andere plekken op het eiland gehouden kan worden.
Bij de afsluiting van het openingsprogramma, in de Toren van Goeree, waren er ook complimenten terug, van de Stichting Goereese Portdagen richting de gemeente. "De gemeente investeert in cultuur en educatie en als culturele instelling kun we daar veel mee bereiken. Dat willen we jullie nu dan ook graag laten zien!", zo sprak Desirée van Halewijn namens het stichtingsbestuur, die aangaf dat ook het deze middag onthulde informatiebord dankzij de gemeente kon worden gerealiseerd. "We hopen met alle betrokken partijen en de vele vrijwilligers de Goereese Portdagen tot in lengte van jaren te mogen blijven organiseren. Proost!"
Wat deze en de volgende dag volgde, was een programma waarin Goedereede gebruik maakte van het eigene van het stadje. Geen braderieachtig festijn, maar gemoedelijkheid in historische sferen, met onder andere een gezamenlijk ontbijt, kinderspelen, een carillonwedstrijd en optredens van een shantykoor en van de eigen toneelclub 'De Klokkedieven'.