De opbrengst wordt bekendgemaakt. Dr. Paul van der Velden en 'zijn' mensen (l.) zijn zichtbaar aangenaam verrast. Foto: Hans Villerius
De opbrengst wordt bekendgemaakt. Dr. Paul van der Velden en 'zijn' mensen (l.) zijn zichtbaar aangenaam verrast. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Eerste vaatje haring Goeree-Overflakkee voor 5.000 euro onder de hamer

MELISSANT – Er is weer Hollandse Nieuwe, en dat betekende voor Kiwanis Goeree-Overflakkee dat het weer tijd was voor haar jaarlijkse Haringevent. Hét netwerkevent van Goeree-Overflakkee, zoals de serviceclub het zelf noemt. Vorige week donderdag 18 juni werd het gehouden, evenals vorig jaar in Golfrestaurant Roxenisse te Melissant. Hier waren weer rond de 200 gasten aanwezig die, na het betalen van € 45 inschrijfgeld, zich het warm- en koud buffet heerlijk lieten smaken dat het restaurant serveerde, maar natuurlijk ook de nieuwe haring, die gesponsord werd door Vishandel Ouddorp. Daarnaast was er de inmiddels traditionele Amerikaanse veiling, waarbij diverse aantrekkelijke producten of diensten onder de hamer gingen. Dit alles, gecompleteerd met financiële bijdragen van diverse sponsoren, bestemd voor het goede doel: een bijdrage leveren aan het welzijn van kinderen. Want dáár zet Kiwanis zich voor in. En de afdeling Goeree-Overflakkee richt zich daarbij natuurlijk primair op kinderen van het eiland.

Door Hans Villerius

Jaarlijks is een goed doel aan het Haringevent verbonden. Waar vorig jaar het realiseren van een Kindertuin voor de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland het goede doel was, is dit jaar de inrichting van een speciale kinderbehandelkamer op de Spoedeisende Hulp, ook in het Dirkslandse ziekenhuis, de bestemming van de opbrengst van het Haringevent. "Een plek waar kinderen behandeld worden, maar waar ze zich toch veilig en thuis kunnen voelen", zei dr. Paul C. van der Velden van het Dirkslandse ziekenhuis, toen hij tijdens het Haringevent een korte toelichting gaf op het goede doel dat hieraan verbonden is. "Een kindvriendelijke behandelruimte waar medische apparatuur minimaal zichtbaar is, een ruimte met een speciaal design en met afleiding in de vorm van beeldmateriaal en speelgoed, zodat het kind een zo positief mogelijke ervaring met het ziekenhuis heeft. De nodige investeringen hiervoor kunnen we echter niet zelf betalen, daarom vind ik het geweldig dat we ons weer mogen verblijden in de steun van Kiwanis!"

Amerikaanse veiling

Die steun werd in belangrijke mate geuit tijdens de Amerikaanse veiling die onder bruisende leiding van veilingmeester Fred Götzenberger werd gehouden en waarbij het eerste vaatje haring op Goeree-Overflakkee hét 'hamerstuk' van de avond vormde. De veiling hiervan zette in met een bedrag van € 500, maar mondde uit in € 5.000.
Bij een Amerikaanse veiling betaalt elke bieder die een hoger bedrag noemt dan de voorgaande bieder alleen het verschil, terwijl slechts degene die het bod doet waarop de veilingmeester afslaat daadwerkelijk met het geveilde kavel naar huis gaat. Winnaar van het vaatje haring was dit jaar Evert Blok, van het Stellendamse bedrijf COAS.
Daarnaast werden diverse andere kavels geveild, die ingebracht werden door regionale ondernemers. Van een TAG Heuer zonnebril (Brilcentrum Keuvelaar) tot een fles rode wijn in leren koker (Wijnkoperij Van Eesteren), van een weekendverblijf in een tienpersoonsvilla in de Weerterbergen (ATR Consultancy) tot een dagbezoek aan horlogefabriek Breitling (Juwelier Keuvelaar), van een maatconfectiepak (Buijsse Mode) tot een op maat geleverde racefiets van het merk Trek (Akershoek fietsen), van een diner voor twee (Werelds aan het strand) tot een schilderij van Margot van Erkelens toe en nog enkele aantrekkelijke zaken. Startprijzen van € 50 werden door de bieders opgedreven tot € 325, en beginbedragen van € 500 tot € 3.000.

Hollandse Nieuwe

In de tussentijd kon iedereen zich vergewissen van de uitstekende kwaliteit van de nieuwe haring. In de periode half mei tot juli eet de haring zich lekker vet. Het is dan ook de periode waarin de vetste haringen kunnen worden vangen. Maar haring mag alleen Hollandse Nieuwe worden genoemd als ze, onder andere, minimaal 16 procent vet bevat. Doordat het dit jaar iets langer duurde dat de haring hieraan voldeed, heeft het aan land brengen van de eerste Hollandse Nieuwe een week langer op zich laten wachten. Maar dan heb je ook wat. Het haringhappen was voor de liefhebbers tijdens het Kiwanis Haringevent dan ook een aangename bezigheid.

Nieuwe economie

Daarnaast hield ir. Richtje Zeelenberg een korte presentatie waarin ze de visie weergaf die Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij heeft op: 'Een nieuwe economie op Goeree-Overflakkee', zoals Richtje haar presentatie ook noemde. Daarbij nam ze als vertrekpunt de stelling die een aantal jaren geleden op het eiland werd neergelegd dat, wil Goeree-Overflakkee toekomst blijven hebben met voldoende voorzieningen, tienduizend inwoners meer er zich zullen moeten vestigen. "Maar hoe krijg je die hier?", vroeg Richtje Zeelenberg haar toehoorders. Het antwoord was eenvoudig: "Zorgen dat 't hier zó fijn wordt dat mensen zich er graag willen vestigen." Volgens Zeelenberg vinden mensen het vooral fijn om aan het water te kunnen wonen. "En zo'n omgeving hèbben we hier, misschien wel zonder dat we daar bewust bij stilstaan, daardoor we de mogelijkheden die hier liggen onvoldoende benutten." Hoe die mogelijkheden benut kunnen worden, gaf ze in vogelvlucht aan. "Water landinwaarts brengen. Zo nieuwe natuur genereren die aansluit op de bestaande natuur. In deze gebieden woningen bouwen, zodat wonen aan het water werkelijkheid wordt. Daarnaast vaarverbindingen maken tussen de wateren rond het eiland, wat de mogelijkheden voor recreatie en toerisme fors versterkt. Het realiseren van dit alles brengt werkgelegenheid met zich mee, versterkt de leefbaarheid in het gebied en leidt tot een aantrekkende economie."

Totaalopbrengst

Aan het eind van de avond – toen alle kavels waren geveild en nadat enig rekenwerk was verricht – kon de totale opbrengst van Haringevent 2015 worden bekendgemaakt. Niet minder dan € 18.365 bleek aan de kinderafdeling van het Dirkslandse ziekenhuis te kunnen worden gedoneerd. Namens Kiwanis Goeree-Overflakkee overhandigde voorzitter Albert van Rossum een grote cheque ter waarde van dit bedrag aan Paul van der Velden en enkele medewerkers van het ziekenhuis, die bijzonder in hun schik waren met deze bijdrage. "Héél, héél hartelijk bedankt!", riep Van der Velden uit.
De opbrengst van deze avond zou zelfs nog verhoogd kunnen worden. Hoofdsponsor Axxi Auto te Dirksland had namelijk nóg een aanbieding: een prachtige splinternieuwe zwart glimmende Audi, die deze avond met € 8.000 korting werd aangeboden. Als de auto naar aanleiding van deze avond door een van de aanwezigen wordt gekocht dan doneert Axxi Auto nog eens € 1.500 bovenop de hoofdsponsoring van Kiwanis Haringevent 2015.
Naast de inzet van Axxi Auto als hoofdsponsor zette Bloemen Super te Ouddorp de plaats van samenkomst royaal in de bloemen, met prachtige grote en kleinere bloemstukken, en verzorgde Wijnenwereld de smaakvolle wijnen, terwijl aan het eind van de avond het inmiddels populaire duo Eric Kats en Marcel Struijs, beter bekend als Katsie E en Marcel S, de aanwezigen trakteerde op Erics Flakkeese liedjes 'Praet Flakkees met mun' en 'O, o, Flakkee'. Een optreden dat voor verschillenden deze avond minstens zo in de smaak viel als de Hollandse Nieuwe.

Kiwanis

Kiwanis is een internationale organisatie van serviceclubs. Door het opzetten en uitvoeren van activiteiten wordt geld bijeen gebracht voor het goede doel: het welzijn van kinderen. Kiwanis Goeree-Overflakkee werd in 2007 opgericht en bestaat uit een club enthousiaste mensen, wonend of werkend op het eiland en die ieder jaar meerdere activiteiten organiseren om geld in te zamelen. Het Haringevent is er daar één van.

Hoofdsponsor Sjaak Melissant van Axxi Auto laat zich de Hollandse Nieuwe uitstekend smaken. Foto: Hans Villerius
Veilingmeester Fred Gotzenberger 'in bedrijf'. Foto: Hans Villerius
Tijdens de veiling werd goed geboden. Foto: Hans Villerius