De fietsers gaan van start vanaf Sluishaven. Foto: Hans Villerius
De fietsers gaan van start vanaf Sluishaven. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Tweede Eilanden-Nieuwsfietstocht weer een groot succes

Vorige week woensdag werd tweede Eilanden-Nieuwsfietstocht van dit seizoen verreden. Hieronder volgt een verslag van één van de deelnemers, Joh. Wolfert uit Dirksland:

"De fietstocht van 17 juni bracht verrassende zaken aan het licht, namelijk dat Oostflakkee, wat gekscherend wel eens genoemd wordt als het achtergebleven deel van Flakkee, helemaal niet zo achtergebleven is als sommigen wel denken. Integendeel. We kwamen een aantal mooie moderne bedrijven tegen, waar we als gemeente Goeree-Overflakkee trots op mogen zijn.

Juist op deze dag voorspelden de meteorologen een prima temperatuur om te fietsen… aan het eind van de dag kans op regen, nou vergeet dat maar, want op onze route werden we een aantal keren al vroeg in de middag getrakteerd op een lichte bui, maar dan vanuit een regeninstallatie, geen hemelwater, maar slootwater, ach ja… moet kunnen.

De wind was matig tot af en toe stevig uit Zuidwest, dat heeft nadelen en ook zijn voordelen, want na ontvangst bij het Paviljoen Sluishaven, prachtig gelegen aan het water, waar men zich kon inschrijven, werden er foto's gemaakt waarbij vertegenwoordigers van Stichting Inloophuis De Boei en het Streekmuseum een gift in ontvangst konden nemen. Onder leiding van Jaap van Nieuwenhuyzen en Hans Bruggenman, werd met ongeveer 80 deelnemers vertrokken richting Ooltgensplaat. Trappen hoefde bijna niet en ziedaar het voordeel.

Onder het gezoem van de windmolens van het windmolenpark Piet de Wit reden we om het Fort heen, waar menige vrouwelijke deelneemsters vertederende opmerkingen maakten over de jonge witte gansjes die met hun moeder haastig het 'Ganzenpad' kozen.

We vervolgden onze tocht langs het kerkhof van Ooltgensplaat richting onze eerste stopplaats.

Dit was op het witlofteeltbedrijf van fam. Van Rossum, met ongeveer 20 man/vrouw personeel.

We werden vriendelijk ontvangen. Na tekst en uitleg over de teelt konden we kennismaken hoe de witlofkroppen werden geoogst en verpakt. Als ervaringsdeskundige mag ik wel zeggen dat het product er prima uitzag en van goede kwaliteit. Wat mij wel opviel was dat het personeel hoofdzakelijk bestond uit Poolse werkneemsters.

Na eerst de wind mee te hebben gehad, kregen we nu te maken met tegenwind, maar ach…bijna iedereen fietst met ondersteuning, dus mag dat de pret niet drukken, toch?

Zo gingen wij op weg over voor velen van ons onbekende wegen en fietspaden, ook nog door een naar ik aanneem donker schapentunneltje, waar we met de fiets aan de hand lopend onder de N59 weer op de fiets op weg gingen naar de volgende stopplaats, namelijk het kippenbedrijf van Hanneke en Sjef de Baar (www.eibaar.nl) Tilsedijk 6 in Den Bommel, waar we hartelijk werden ontvangen.

Een bedrijf waar alleen de kip nog gewoon kip mag zijn, lekker naar buiten als zij daar zin in heeft. Het was fijn om te zien hoe die beesten daar gebruik van maakten. Deze kippen moeten wel iedere dag een ei leggen. Zodra het ei gelegd is, dit gaat niet automatisch, voeren enz. wel, zit het werk voor de kippen erop, dan kunnen ze weer naar buiten. De eieren gaan via een vernuftig systeem via een loopband naar de inpakafdeling, daar worden ze gesorteerd op grootte en kneuzingen en nagezien of ze wel schoon zijn.

Keurig rollen ze dan verder over een band, gaan vervolgens door een machine/apparaat, waar ze doorlicht worden om te zien of de binnenkant ook voldoet aan de gestelde eisen, goedgekeurd gaan ze door een machine die ze voorziet van een stempel en dan worden de eieren keurig verpakt.

Aan het eind van deze lange band met handelingen staat een reuze 'vent' (robot) die de verpakte eieren oppakt en op paletten zet. Je moet het gezien hebben... anders kun je jezelf er geen voorstelling van maken.

Menigeen heeft met verbazing gekeken naar deze volautomatische productielijn. Uiteindelijk zijn eieren kwetsbaar en dan toch komen ze keurig en netjes gesorteerd op maat in de daarvoor bestemde verpakking.

Boven in de kantine kon men bijkomen van de bewondering onder het genot van thee of koffie.

Zoals ik al zei, alleen de kip is hier nog gewoon en haar eieren legt, verder gaat alles automatisch.

Het was weer tijd om verder te gaan, nu met een flinke zijwind en soms wat tegen, op weg naar het tuinbouwbedrijf van de familie Bevelander, Blokseweg 2 in Achthuizen.

Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in voornamelijk kruiden, selderij, bieslook en nog tal van andere kruiden, allemaal bestemd voor de supermarkt op aanvraag.

Op het moment dat wij daar kwamen, was men bezig geweest met de bieslook, je kon het ook nog ruiken.

De heer Bevelander legde ons uit hoe alles in zijn werk gaat. Interessant was om te horen en te zien dat de Bieslook vanaf het land ingevroren wordt in de daarvoor bestemde koelvriescellen, al naar gelang de vraag is wordt er een partij uit de vriescel naar een kweekruimte gebracht, waar ze gaan groeien tot de planten groot genoeg zijn om te oogsten.

Het komt wat overeen met witlof, ook daar oogst men de pennen van het land en bewaren die met één graad onder nul om ze vervolgens te gaan forceren in het voorjaar of zomer.

Na een bezoek aan deze drie bedrijven, werd het weer tijd om weer naar Sluishaven terug te fietsen, met nu de wind hoofdzakelijk in de rug.

Diegenen die zich aangemeld hadden, kregen daar een voortreffelijk diner voorgezet, men kon vooraf kiezen uit een boerenschnitzel of scholfilet, beiden waren voortreffelijk

Rest mij nog een compliment en dank voor de bediening, de kok en de serveersters, die liepen de benen uit hun lijf en alles werd prima geserveerd.

Rest mij nog een laatste opmerking.

Bij navraag aan de beheerder van het paviljoen, bleek dat sommigen op het laatste moment hebben besloten toch mee te gaan met deze fietstocht zonder zich van te voren aan te melden en wel gebruik hebben gemaakt van het diner, maar vergeten zijn dat bij vertrek te betalen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Ze kunnen dat alsnog doen, de beheerde en de kok zal u daar zeer dankbaar voor zijn.

Ook namens de deelnemers hartelijk dank aan Hans en Jaap, de mensen van de EHBO en diegenen die over de veiligheid waakten en natuurlijk het Eilanden-Nieuws.

Het was een fijne en leerzame middag zo met elkaar in de vrije natuur, bedankt!

Joh. Wolfert, Dirksland.

De volgende Eilanden-Nieuwsfietstocht is op woensdag 15 juli

Wim Bron van Inloophuis De Boei ontvangt uit handen van Harold Sturm van Eilanden-Nieuws een cheque van de opbrengst van de fietstocht. Foto: Hans Villerius
Gert Verweij (rechts) van Eilanden-Nieuws overhandigt een cheque aan Rinus van Dam van het Streekmuseum in Sommelsdijk. Foto: Hans Villerius