De mariniers poseren met DCMR-shirts in één VAN de tenten.
De mariniers poseren met DCMR-shirts in één VAN de tenten. Foto: Jaap Ruizeveld

Mariniers trainen vanuit Marina Stellendam voor roei-evenement naar hartje Londen

STELLENDAM – Ruim 80 mariniers sloegen vrijdag hun tenten op bij de jachthaven Marina Stellendam voor één van hun trainingsweekends als voorbereiding op het speciale roei-evenement dat van 5 tot en met 12 september tussen Rotterdam en Londen gehouden wordt. Een tocht in sloepen die de manschappen (Dutch Marines Rowing Challenge) voert van het vertrekpunt onder de Erasmusbrug in de Maasstad over de Noordzee naar Vlissingen. Vandaar wordt de oversteek gemaakt naar Sheerness. Onderweg worden de twee drukste scheepvaartroutes ter wereld gepasseerd. Vanaf Sheerness wordt er over de Thames richting Londen geroeid tot aan de Tower Bridge. Bij elkaar een afstand van 350 kilometer. Als kers op de taart wordt op zaterdag 12 september dan ook nog met alle sloepen meegedaan aan de spectaculaire Great River Race.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Een monstertocht. Een krachtsexplosie. Wat drijft de mariniers om weekeind na weekeind op diverse locaties in het land bij elkaar te komen om te trainen? Om dat te weten te komen moet je een dag de verrichtingen van de mariniers volgen. Daarom meldde ik me op de afgesproken tijd bij het tentenkamp van de Dutch Marines Rowing Challege op de jachthaven Marina Stellendam. Overigens komen de mariniers in deze voorbereidingsfase nog één keer terug naar Stellendam. Dat is in het weekeind van 31 juli -2 augustus. Dat Stellendam als een unieke locatie wordt gezien, is niet zo verwonderlijk. Immers, de roeiers kunnen vanuit de binnenhaven direct gebruik maken van het Haringvliet en als het in het schema past ook vanuit de buitenhaven via het Slijkgat richting Noordzee koersen.

Ondersteunen

Uiteraard de ultieme vraag: "Waarom roeien jullie?" De mariniers zijn duidelijk in hun beantwoording: "Wij roeien voor onze maten en hun familieleden. Het werk van mariniers gebeurt vaak in anonimiteit. Krijgt beperkte waardering". Johan Monster, die in afwachting van de terugkeer van twee sloepen even een controle uitvoert, zegt: "Wanneer collega's tijdens de uitoefening van hun plicht het hoogste offer geven, dan komt dat hard binnen. Bij terugkomst van uitzendingen komt de verwerking van hetgeen zij hebben gezien en meegemaakt. Ondanks alles zullen zij blijven doorgaan met Verbondenheid, Kracht en Toewijding. Het zijn kernwaarden van het Korps Mariniers. Met velen gaat het goed. Anderen krijgen een terugslag. Dat kan soms pas na vele jaren tot uiting komen. Zij raken dan alsnog in de problemen bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Wij kunnen onze maten ondersteuning bieden. Zie het als praktische support. Zij verdienen het."

Sponsors

"Met de roeitocht halen wij geld op voor onze oud-mariniers. Er is een uitgebreid sponsoringstraject. Men kan zich als donateur melden. Het is fijn dat ook veel particulieren inhaken en kleine bijdragen storten. Immers, vele kleintjes bij elkaar leidden ook tot een fantastische score. De grote ondernemingen en bedrijven, dat is logisch, kunnen wij niet missen. Hun sponsoring betekent de drijvende kurk." Ook deze middag was er weer de overhandiging van een cheque. Vroom Offshore schonk 1000 euro.

Roulatiesysteem

Johan Monster controleert 'zijn' sloep. Over een half uur zullen in totaal acht mariniers in de sloep plaatsnemen voor vertrek. Hun aandeel in het roei-roulatiesysteem. Twee uur op en vervolgens vier uur af. Anders gezegd: twee uur continu roeien. Ook in de avond en de nacht wordt over het Haringvliet geroeid. Aansluitend vier uur rusten op veldbedden in de tenten en dan opnieuw in actie. Alles aan boord gebeurt met grote nauwkeurigheid en discipline. Op commando kan een individuele roeier even eten en drinken. Dan gaat zijn roeispaan omhoog. Anderen roeien door. De koers wordt stevig vastgehouden. Het tempo ligt hoog. Gemiddeld wordt per uur tussen de 10 en 12 kilometer afgelegd. Na 2 uur terug naar de binnenhaven en volgt de aflossing. Onafgebroken wordt het programma herhaald.

Zwarte duivels

Marinier Monster wijst niet alleen op stickers met namen van grote bedrijven die hun steun aan de DMRC-inzet verlenen, maar in het bijzonder op de naam van de sloep 'De zwarte duivels'. Weet je waar die naam op duidt? "In de meidagen 1940 van de Tweede Wereldoorlog hebben onze mariniers zich - bij de Rotterdamse bruggen - meer dan heldhaftig ingezet om de Duitsers te weerstaan. Hun moed en strijdvaardigheid waren zo krachtig, dat de bezetters spraken van 'Die Schwarze Teufel'. Een blijvende herinnering die wij koesteren."

Kameraadschap

Perfect getimed in het schema worden de aflossingen weer uitgevoerd. Met permissie van Leo Dorland kan ik ook een kijkje nemen in de tenten bij de rustende mariniers. Een foto maken is geen probleem, maar dan wel als het DCMR-shirt hun torso siert. Ze komen uit alle landstreken. Als gold het de musketiers, het is een eenheid. Ze gaan voor elkaar door dik en dun. Een kameraadschappelijke sfeer die je al direct proeft. En voor het thuisfront is er de wetenschap: zondag zijn man, vader of vriend immers weer thuis. Sloep-roeien is een eeuwenoude maritieme basisvaardigheid. Het is uniek. Het combineert teamwork met doorzettingsvermogen en amfibische inzet.

Begeleiding

Tenslotte nog iets over de contacten met de Koninklijke Marine. Tijdens de Kanaal-overtocht, maar soms ook bij trainingsmomenten, krijgen de mariniers ondersteuning van het grote marineschip Zr. Ms. Johan de Witt. Het in bruikleen krijgen van sloepen en het faciliteren van accommodaties zijn die waardevolle contacten waarin de Marine de DMRC direct helpt. In totaal zullen er in september negen sloepen richting Londen varen.

Vertrek van de sloep “De zwarte duivels”.