Beheerder Christina Karels met Josine en René bij de Kune Kune-varkens.
Beheerder Christina Karels met Josine en René bij de Kune Kune-varkens. Foto: Jaap Ruizeveld

Kinderboerderij is dankbaar voor support bedrijven en particulieren

MIDDELHARNIS - "Het is heel fijn om hier met onze doelgroep op de kinderboerderij te mogen werken. De passie van onze cliënten is hartverwarmend. Hun liefde en zorg bij de werkzaamheden met de dieren bijna onbeschrijflijk". Dit enthousiaste signaal geeft Christina Karels (46), beheerder van de kinderboerderij (Stichting Kinderboerderij Middelharnis) vallend onder Zuidwester. Het fraaie onderkomen op Hernesseroord aan de Westerschelde 14 gonst van activiteit. Van het plaatsen van schuilhutten voor de dieren in de wei tot het plaatsen van nieuw hekwerk. Ook is er veel ambitie om de speeltuin voor jeugdige bezoekers nog beter te maken en wellicht komt er nog extra ruimte voor het buitenleven van de dieren.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Zuidwester ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking en jongeren met sociale- of gedragsproblemen. Kinderen en volwassenen die met enige ondersteuning zelf hun weg in het leven kunnen vinden, of die dag en nacht volledige zorg en aandacht vragen. Zuidwester stimuleert hen om het maximale uit het dagelijkse leven te halen. Want net als voor ieder ander is het voor haar cliënten belangrijk dat ze van het leven genieten. De visie is duidelijk. Bij Zuidwester is iedereen uniek. De leiding maakt gericht keuzes en werkt hard aan de kwaliteit van bestaan van cliënten. Over de zorg en de ondersteuning die daarbij nodig zijn, hebben de cliënten zoveel als mogelijk zeggenschap. Het aanbod van Zuidwester is zeer uitgebreid en op allerlei manieren met elkaar te combineren. Men luistert naar de wensen van de cliënten en kijkt naar hun mogelijkheden.

Publieksfunctie

Christina Karels maakt graag tijd vrij om over het leven op de kinderboerderij te praten. Gemiddeld zijn er 10 tot 12 vrouwen en mannen, in leeftijd variërend tussen 20 en 65 jaar, werkzaam. "Allerlei taken worden er uitgevoerd waarbij zorgvuldig gekeken wordt naar de mogelijkheden en vaardigheden van elke individuele cliënt. Het mooie is dat op onze kinderboerderij er leuke contacten ontstaan tussen bezoekers en onze mensen. De accommodatie is voor belangstellenden geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Soms komen hele gezinnetjes op bezoek. Dat is een teken dat men onze kinderboerderij waardeert en het de moeite waard vindt om langs te komen. Het is ook educatief. Schoolklassen maken graag hun opwachting bij ons".

Structurele kosten

Als het aan Christina ligt wordt de kinderboerderij nog sterker op de kaart gezet. "We hebben, zoals algemeen bekend, een verdrietige periode achter de rug. Na brandstichting raakten we alles kwijt. Gelukkig is er veel hulp en ook financiële support gekomen om een nieuwe start te maken. Daar zijn wij reuze dankbaar voor. Echter, het verzorgen van de dieren en het onderhoud van de boerderij zijn structurele zaken en die vergen doorlopend geld. Het voer voor de dieren, de bouw van schuilhutten, het onderhoud van voederbakken en de buitenruimte. Alles moet goed worden onderhouden. Het is een breed scala van kosten. Tot en met de inzet van de dierenarts".

Kringloopmarkt

"Alle giften, Zuidwester heeft de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling), zijn hartelijk welkom. Daarom is het ook fijn dat wij zaterdag 20 juni met een informatie/verkoopkraam een plekje krijgen op de Kringloopmarkt van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Die markt is op de Ring van het dorp. Bovendien is ons een deel van de opbrengst van deze markt toegezegd. Dat is extra aantrekkelijk. Wij waarderen dat bijzonder".

Ommezwaai

Christina Karels geeft aan dat ook particulieren (soms anonieme donaties) en bedrijven de kinderboerderij een warm hart toedragen. Dat blijkt bijvoorbeeld als tegen gereduceerde prijzen materialen kunnen worden aangeschaft. Wensdromen heeft de beheerder natuurlijk ook. Zoals een nog grotere doelgroep. En wat te denken van een belevingstuin met allerlei bomen en planten; en bij de dierenschare zou een koe van harte welkom zijn, zegt ze lachend. Christina heeft in haar loopbaan een ommezwaai gemaakt. Van verpleegkundige naar beheerder op de kinderboerderij. "Ik heb het altijd waanzinnig gevonden om met deze doelgroep te mogen werken. Uiteraard heb ik hieraan voorafgaand een dierenopleiding gevolgd, in Barneveld."

Dieren

Tijdens ons gesprek geeft Christina enkele instructies aan de cliënten. Ieder moet immers weten wat hij of zij moet doen. Ook houdt ze de dieren in de gaten. En dat zijn er veel. Onder andere mini-ezels, Angora-geiten, schapen, een paard, mini-Shetlanders, varkentjes, konijnen, kippen, een pauw, parelhoeders en fazanten. In de verblijven zijn de cliënten druk aan het werk. Maar even op de foto voor onze krant? Daar is best animo voor. Josine Tanis, gewoond hebbend op een Ouddorpse boerderij, en René Hooghart zijn de eersten die ons naar de ezels en de Kune Kune varkens begeleiden. Het zit wel goed in hun band met de dieren.

Josine Tanis en René Hooghart bij de stal met ezeltjes.