De openingshandeling werd verricht door de 2,5-jarige Loïs Boone, die als eerste baby in het toen zopas gevormde verloskundig centrum ter wereld kwam. Foto: Hans Villerius
De openingshandeling werd verricht door de 2,5-jarige Loïs Boone, die als eerste baby in het toen zopas gevormde verloskundig centrum ter wereld kwam. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Verloskundig centrum CuraVita officieel geopend

DIRKSLAND – Dat Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland een nieuw verloskundig centrum heeft, 'CuraVita', zal velen niet ontgaan zijn. Een jaar lang is het inmiddels in gebruik, maar nu in het ziekenhuis alle verbouwwerkzaamheden rondom het geboortecentrum zijn afgerond, was het tijd voor de officiële opening. Die vond vorige week donderdagmiddag 11 juni plaats. Al een aantal malen eerder schreef Eilanden-Nieuws over de achtergronden, niet alleen van het bouwen van een nieuw verloskundig centrum, maar ook van het ontwikkelen van een geheel nieuw concept verloskundige zorg. Vanzelf werd daar tijdens de openingsmiddag opnieuw bij stilgestaan.

Door Hans Villerius

Dr. Paul van der Velden, medisch lid van de Raad van Bestuur van CuraMare, verwees donderdag bij de opening naar het rapport dat de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte enkele jaren geleden uitbracht, waarin werd aangewezen dat het sterftecijfer van pasgeborenen in Nederland zo veel hoger ligt dan in andere landen. "Er moest over worden nagedacht om de zorg rond zwangerschap en bevalling anders te gaan organiseren. Deze zorg bleek te veel gecompartimenteerd, met een duidelijke scheiding tussen eerstelijns- en tweedelijns zorg. Je kon thuis bevallen, in je eigen vertrouwde, warme, huiselijke omgeving en met begeleiding van de verloskundige; de eerste lijn. Of je beviel, als er een medische indicatie was, in het ziekenhuis, in een steriele en technische ruimte, maar wel met begeleiding van gespecialiseerde professionals; de tweede lijn. Op het moment echter dat een thuisbevalling naar het ziekenhuis moet worden verplaatst, blijkt er in de praktijk te veel mis te kunnen gaan. Als je tijdens de bevalling op transport moet, brengt dat infectiegevaar met zich mee. Bij de gegevensoverdracht van eerste- naar tweedelijnszorg bestaat te veel kans op onderlinge miscommunicatie. Overname van de verloskundige zorg brengt voor de moeder veel hectiek met zich mee, wat een negatieve uitwerking blijkt te hebben op het eerste moeder-kind contact. Het rapport maakte duidelijk dat de gehéle verloskundige zorg, van zwangerschap tot bevalling en kraamtijd toe, 'ontschot' moest worden om voortaan door één team uitgevoerd te worden, zonder dat er nog sprake is van eerste- en tweedelijnszorg", zo legde Van der Velden uit.

Integraal

Een landelijke reorganisatie van de verloskundige zorg werd aangekondigd, maar daar wilde Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis niet op wachten. Voortvarend werden stappen gezet en werd er een geheel nieuw concept voor verloskundige zorg uitgedacht. "De toenmalige verloskundige praktijk die in Dirksland was gevestigd ging een fusie aan met de afdeling verloskunde van het ziekenhuis", vervolgde Van der Velden. "Sindsdien trekken hier de verloskundige zorgverleners samen op en wordt de verloskundige zorg vanuit één team en vanonder één dak geregeld. Dat zorgt voor zeer korte lijnen en een snellere handelwijze. Integrale verloskundige zorg, zowel op medische als niet-medische indicatie. Het Dirkslandse ziekenhuis is hiermee het eerste in Nederland met verloskundige projectzorg en vervult daarin zelfs een voortrekkersrol. Het is ook het eerste en enige ziekenhuis in Nederland waarvoor de zorgverzekeraar een integraal tarief hanteert, want ook de zorgverzekeraar is voorstander van integrale geboortezorg."
Een integraal tarief houdt in dat er één bedrag wordt berekend voor het verlenen van álle verloskundige zorg, van zwangerschap tot en met geboorte, ongeacht of de baby door bevalling of via keizersnede ter wereld komt. Om hiervoor één bedrag te kunnen stellen, is op basis van bekende gegevens tot een gemiddelde gekomen, dat tot een nieuw integraal tarief heeft geleid.

Kraamsuites

Naast het geheel anders organiseren van verloskundige zorg, wilde Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis ook qua huisvesting en dienstverlening het geheel anders gaan doen. In plaats van de kraamafdeling van vroeger, met enkele verloskamers en zalen op de afdeling waarop zowel vrouwen verbleven die nog vóór de bevalling stonden, al 'begonnen' waren, of hun kindje inmiddels ter wereld hadden gebracht, en een afdeling waarbij het ziekenhuis richting de familie de huisregels bepaalde, werd hiervoor eveneens een geheel nieuw concept bedacht. Er kwam een nieuw verloskundig centrum, met in totaal acht hotelkamerachtige kraamsuites met een huiselijke sfeer, die van alle gemakken zijn voorzien en waarin alle verloskundige hulp aan moeder en kind plaatsvindt. Verloskundigen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, gynaecologen en andere zorgverleners komen hier naar moeder en kind toe in plaats van andersom. Er hoeft dus niet meer verhuisd te worden van verloskamer naar kraamafdeling. De baby blijft bij de moeder en de rest van de familie. En ook vaders kunnen blijven slapen in de kraamsuite?. De wens van de zwangere staat centraal, binnen de mogelijkheden en verantwoordelijkheden van het verloskundig centrum. Ook als het gaat om de voorkeur om thuis te bevallen of in het ziekenhuis, dit laatste dus ongeacht of er een medische indicatie is of niet. En door ook de Kinderafdeling erbij te betrekken ontstaat er straks één 'centrum voor gezinszorg'.
"Het is heel belangrijk dat we in de eigen omgeving zo'n voorziening hebben", benadrukte Van der Velden. "Je moet er toch niet aan denken dat patiënten, maar ook de familie, hiervoor naar Rotterdam moeten…?" En inderdaad, sinds het nieuwe verloskundige centrum in gebruik is, is er een duidelijke toename van het aantal bevallingen waarbij gekozen wordt, zeker ook door moeders van buiten het eiland, voor de kraamsuites van Dirksland. Het is duidelijk: Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis bevalt goed.
Tijdens enkele presentaties deze middag passeerden op uiteenlopende wijzen de ontwikkelingen in de verloskundige zorg de revue door de loop der jaren heen, aan de hand waarvan het belang van een optimale verloskundige zorg duidelijk werd geïllustreerd. Immers: gezond oud worden begint in de baarmoeder!