Met een gezamenlijke druk op de knop werd Nieuw Rijsenburgh voor geopend verklaard.
Met een gezamenlijke druk op de knop werd Nieuw Rijsenburgh voor geopend verklaard. Foto: Hans Villerius

'Van rusthuis voor ouden van dagen tot modern woonzorgcomplex'

Vervolg van de voorpagina


Nadat in 2008 besloten werd om het toenmalige verpleeghuis te transformeren tot een moderne zorghuisvesting, passend bij de inzichten van nu, werd duidelijk dat verbouw van de bestaande huisvesting geen optie was. Gekozen werd voor nieuwbouw van een totaalpakket, waarbij De Samaritaan en De Goede Ree in elkaar geschoven zouden worden. En vanuit de visie dat cliënten hier zouden kunnen leven zoals ze dat thuis gewend waren. "Wat dit betreft", zo gaf Driesse aan, "komen ons ook in de Bijbel troostrijke woorden tegemoet, die meteen de waardij aangeven van een veilige woning. Mozes sprak het al uit: 'De eeuwige God zij u tot een woning'. En Jezus zelf zei: 'In het huis van Mijn Vader zijn vele woningen. (…) Ik ga heen om u plaats te bereiden.' Het is vanuit deze christelijke identiteit dat hier zorg aan de naaste, aan de medemens wordt verleend, en dat we hier onze Lukaskapel hebben waarin wekelijks kerkdiensten worden gehouden."
Op de identiteit ging namens de Identiteitsraad ook de heer W. Meijer in. "Onze raad is er om binnen de instelling de christelijke identiteit te bewaken. In een tijd waarin secularisatie hoogtij viert, zal de Identiteitsraad zich hiervoor maximaal blijven inzetten."
Voorzitter Heij van de Stichtingsraad van Nieuw Rijsenburgh wees erop dat het nieuwe woonzorgcomplex is ontworpen zowel met het oog op de bewoner als op de toekomst. "Verpleging en verzorging vanuit christelijk perspectief is voluit Bijbels, ook met het zicht op de toekomst. Straks, op de jongste dag, zal het ook uit Jezus' mond klinken: 'Voor zoveel gij dit één van deze Mijn minste broeders gedaan hebt, zo hebt gij dat Mij gedaan'. Op Bijbelse wijze omzien naar ouderen en hen zorg verlenen is alleen wel duurder. Hiervoor hebben we dan ook een verbondenheid met de diaconieën van de kerken op het eiland. De Hervormd Diaconale Gezondheidszorg (HDG) – die tot het moment waarop De Samaritaan en De Goede Ree overgingen naar CuraMare besturend was maar daarna ondersteunend is geworden – fungeert hierin nu als verbindende schakel. Voor velen is geloven tegenwoordig een zaak voor uitsluitend achter de eigen voordeur. Het bestuur van CuraMare schaamt zich er echter niet voor om vanaf de buitenmuur het te laten lezen: 'Tot uw ouderdom toe zal Ik Dezelfde zijn, ja, tot de grijsheid toe zal Ik ulieden dragen'.
Namens de Cliëntenraad wees de heer C. Hameeteman erop dat de cliënten, de bewoners van Nieuw Rijsenburgh, mensen zijn die afhankelijk zijn geworden. "Dat laat zich lastig combineren met bezuinigen". Tijdens de openingsmiddag pleitte hij richting bestuurders er dan ook voor om bij het maken van (zorg)beleid vooral uit te gaan van hoe ze zelf in die omstandigheden zouden willen leven.

Gedenkboek

Vóór de officiële openingshandeling stond nog één punt op het programma: het overhandigen van het eerste exemplaar van een gedenkboek, dat samengesteld werd uit "zestig jaar rijke geschiedenis van de HDG en waar de identiteit als rode draad doorheen is verwerkt", zoals namens de redactie van het boek de heer Izak van den Boogert aangaf, die samen met de heer Cees Wielhouwer de redactie vormde. Veel informatie, artikelen, interviews en beeldmateriaal werd verzameld en vastgelegd in het gedenkboek dat de titel kreeg 'Van rusthuis voor ouden van dagen tot modern woonzorgcomplex' en waarvan Wim Driesse het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen.

Opening

De openingshandeling werd gelardeerd met koorzang, mede om uiting te geven aan de christelijke identiteit van het nieuwe woonzorgcomplex. Kinderkoor De jonge lofstem trad vóór de opening op, op de trap in de centrale hal. En het Lukaskoor zong bij de openingshandeling, naast het carillon – het enige 'bouwsel' dat niet van z'n plaats is geweest, hoewel het hele terrein op de schop is gegaan. Met een gezamenlijke druk op de knop door bewoners en medewerkers van het eerste uur werd Nieuw Rijsenburgh voor geopend verklaard. En na de openingshandeling liet het klokkenspel met heldere klanken over de hoofden van de vele aanwezigen horen: 'Dankt, dankt nu allen God!'

Het eerste exemplaar van het gedenkboek overhandigde dhr. Wielhouwer aan Wim Driesse (l.).
Kinderkoor De jonge lofstem trad op vóórdat de openingshandeling werd verricht.