Het Ouddorps Raad- en Polderhuis. De toekomstige plaats van de bibliotheek. Foto: Archief Eilanden-Nieuws
Het Ouddorps Raad- en Polderhuis. De toekomstige plaats van de bibliotheek. Foto: Archief Eilanden-Nieuws Foto: Archief

Bibliotheek voorjaar 2016 in Raad- en Polderhuis

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op korte termijn wordt een intentieovereenkomst getekend door de Stichting Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, de Stichting Museum Ouddorps Raad- en Polderhuis en de gemeente Goeree-Overflakkee om de herhuisvesting in Ouddorp mogelijk te maken. Naar verwachting zal, afhankelijk van de uitkomsten van een haalbaarheidsonderzoek en het vergunningstraject begin december worden begonnen met de onderhouds- en aanpassingswerken. In het voorjaar van 2016 kan het Ouddorpse Raad- en Polderhuis dan in een nieuwe vorm worden geopend. Gedurende de verbouwingsperiode is het pand niet beschikbaar voor de museale en trouwfunctie.

Door Jaap Ruizeveld

Dit schrijven B en W aan de gemeenteraad over de herhuisvestingszaken rond de bibliotheeklocaties in Ouddorp en Oude-Tonge. Woensdag 24 juni wordt de nieuwe bibliotheeklocatie in Ebbe en Vloed in Oude Tonge officieel geopend door wethouder De Jong. De kosten van de verbouwing en de verhuizing worden gedragen door de Stichting Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, uit middelen die specifiek voor de gemeente zijn bestemd. Voor wat Ouddorp betreft heeft het college vorige maand besloten tot doorontwikkeling van de voorbereiding van de herhuisvesting naar het Raad- en Polderhuis. Activiteiten rond het bibliotheekwerk in Middelharnis - herhuisvesting (naar Diekhuus) - zijn nog in voorbereidende fase. Het is niet aan te nemen dat al in 2016 tot invulling kan worden overgegaan. Gelet op de taakstellende bezuiniging van de gemeente wordt 2017 genoemd als jaar van realisering.

Taakstelling

In februari zijn de leespunten op het eiland, conform besluitvorming, gesloten. Dit levert in 2015 eenmalig een extra bezuiniging op die ingezet wordt ter dekking van de haalbaarheidsonderzoeken die noodzakelijk zijn voor de herhuisvesting van de bibliotheeklocatie in Ouddorp. Vanaf 2016 wordt deze bezuiniging meegenomen in het kader van de taakstellende bezuiniging op het bibliotheekwerk. Met de herhuisvesting en de doorontwikkeling van het bibliotheekwerk wordt beoogd de taakstellende bezuiniging te realiseren. Voor zover nu is te overzien wordt de taakstelling op zo'n € 20.000 na gerealiseerd. Met de herhuisvesting van de drie bibliotheeklocaties wordt efficiënter omgesprongen met het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed en worden de kosten voor bibliotheekwerk sterk verminderd. Alleen wanneer er nieuwe huurders/kopers zijn voor de gemeentelijke panden, is er sprake van het realiseren van de totale taakstellende bezuiniging.