Bij de opening van de beeldentuin, Arthur Broek en Sasja Broek-Goedbloed met wethouder Gerrit de Jong.
Bij de opening van de beeldentuin, Arthur Broek en Sasja Broek-Goedbloed met wethouder Gerrit de Jong. Foto: Jaap Ruizeveld

Kunstwerken zijn beeldbepalend in fraaie tuin achter de Westduinen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een stralende zon, tropische temperaturen en 20 enthousiaste kunstenaars uit binnen- en buitenland die, in afwachting van de openingshandeling door wethouder Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee, zich verkoelend hadden teruggetrokken onder het bladerendek van imponerende bomen. Dat vormde vrijdagmiddag het decor in de beeldentuin van Stasja Broek-Goedbloed en Arthur Broek aan de Dijkstelweg pal achter de Westduinen in Ouddorp.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

En, omdat deze wethouder, in tegenstelling tot raadsleden die bij een bezoek aan de badplaats het spoor kwijt raken, wel direct naar de locatie koerste, kon de happening op het geplande tijdstip starten. De beeldentuin Achter de Westduinen is een particulier initiatief van Stasja en Arthur. Kent geen commerciële opzet en ontvangt geen subsidies. Stasja verwelkomde de bezoekers. Ruim twee jaar is aan het project gewerkt en dat vergt energie. Maar de blijdschap over het resultaat overwon zichtbaar de vermoeidheid van alle verrichtte voorbereidingen. Om contacten te leggen was in de afgelopen periode een groot aantal musea en ateliers bezocht. Nu kon het toegangshek worden geopend.

Trots

Wethouder De Jong feliciteerde Stasja en Arthur met de beeldentuin. "Het gemeentebestuur is best trots als particulieren deze stappen durven zetten. Kunst krijgt op het eiland een steeds belangrijker podium. Dat is voor onze bewoners aantrekkelijk maar het voegt opnieuw ook iets toe, laat ik het een pareltje noemen, aan het voorzieningenaanbod van ons recreatieve- en toeristische pallet. Zeker als naast vaste kunstwerken er ook wisselende en vernieuwende exposities gehouden worden. Immers dan blijft de belangstelling voor een bezoek voortgaan".
Met het voorlezen van een passend gedichtje werd het inleidend deel afgerond en begon de rondleiding.

Kijkplezier

Aan de hand van een plattegrond, een leidraad, worden de bezoekers door de prachtige tuin, omsloten door zandwallen, in feite naar de kunstwerken gebracht. Fraai opgesteld en in goed evenwicht maken de kunstwerken deel uit van de gecreëerde ruimte. De tuin is een prettige beschutte plek. Toegankelijk en tastbaar. Zelfs een meditatiehoekje, een vijver vol met kwakende kikkers en een uitkijkpost met zicht op de Westduinen en daarin beeldbepalend op afstand de Ouddorpse vuurtoren, maken onderdeel uit van de rondwandeling. Voor liefhebbers is er veel kijkplezier. Wel wordt op een beetje voorzichtigheid aangedrongen omdat sommige kunstwerken kwetsbaar zijn. Het Zuid-Hollands Landschap verleende toestemming voor het plaatsen van enkele kunstwerken buiten de tuin.

Faciliteiten

Voor de bezoekers die van kunst houden en er graag iets bij te drinken hebben is een verblijf in het tuinrestaurant aan te raden. Er is een kleine maar verrassende kaart, met bijvoorbeeld lunchgerechten bereidt met biologische ingrediënten uit eigen tuin of van leveranciers uit het dorp en van het eiland. Naast de tuin, de kunstwerken en het restaurant wordt een aantal activiteiten aangeboden zoals groepsarrangementen, vergaderaccommodatie en workshops. Locatie: Dijkstelweg 58 in Ouddorp. Geopend tot medio september op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 – 17.00 uur. Entree 5 euro p.p. Inclusief gratis kop koffie / thee. Eén euro van het entreegeld wordt bestemd voor een goed doel.