Veteranenmiddag VGO, burgemeester met zijn gasten onder wie directeur VI Markus en veterane Wagenaar. Foto Wim van Vossen Fotografie
Veteranenmiddag VGO, burgemeester met zijn gasten onder wie directeur VI Markus en veterane Wagenaar. Foto Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Burgemeester zegt tegen veteranen: "Schrijf je belevenissen van je af"

MIDDELHARNIS - "Veteranen uw aanwezigheid toont aan dat uw militaire inzet weliswaar achter u ligt - en voor een aantal van u zelfs al vele jaren - maar dat de tijd uw onderlinge verbondenheid en solidariteit niet heeft aangetast. U was maten en u zult dat ook blijven. Gezamenlijk beleefde militaire ervaringen staan immers garant voor een hechte onderlinge band. U hoeft elkaar niets uit te leggen. U kent elkaars gevoelens en emoties. Het koesteren van die verbondenheid is dan ook een meerwaarde van deze gemeentelijke Veteranendag". Dit zei Frank Markus (directeur VI Kapitein ter Zee) zaterdagmiddag tijdens de bijeenkomst van de veteranenvereniging Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Eén dag en 71 jaar na D-Day ontmoetten de eilandelijke veteranen en hun partners elkaar in het gemeentehuis in Middelharnis. Als welkome gasten van het gemeentebestuur onder leiding van waarnemend burgemeester Lokker. Bij het begin van de bijeenkomst werd één minuut stilte in acht genomen ter herdenking van de ontvallen veteranen. "Ook in 2015 neemt Nederland nog steeds deel aan militaire operaties binnen en buiten Europa", gaf de heer Markus aan. "De huidige inzet verschilt op veel punten van die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, de strijd in Nederlands Indië, Korea en Nieuw-Guinea. Toen namelijk werden veel dienstplichtige militairen ingezet, terwijl vandaag de dag de Nederlandse krijgsmacht volledig is gevuld met vrijwilligers.

Veranderd

En niet alleen de achtergrond van de militair is veranderd. Kritiek van vooral oudere veteranen heeft ook geleid tot een veel betere voorbereiding op en een verbeterde begeleiding tijdens uitzending en na terugkeer. De succesvolle strijd van vooral de Indiëveteranen voor erkenning en nazorg komt de veteranen van nu ten goede. En er is daarbij niet alleen oog voor de betrokken militair, maar nadrukkelijk óók voor zijn of haar thuisfront", aldus Markus. Voor de meerderheid van de veteranen is een uitzending een positieve ervaring. Maar er zijn ook de beschadigde veteranen. Die hebben ons geleerd dat de schaduwkant van militaire inzet soms een leven lang kan duren. Er is een groep uitgezonden militairen die geen afstand meer kan nemen van hun uitzending bijvoorbeeld omdat ze lichamelijk of psychisch gekwetst raakten.

Lees verder op pagina 3.