Luchtfoto van het fort en in de verte Ooltgensplaat. Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat
Luchtfoto van het fort en in de verte Ooltgensplaat. Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat Foto: Rijkswaterstaat

Genieten aan de oostkant van het eiland dankzij Waterpoort Armada

OUDE-TONGE- "De kop van ons eiland staat bekend om zijn mooie natuur en de vele recreatieve mogelijkheden. Toch is ook de oostelijke kant van het eiland zeer zeker de moeite waard". Aan het woord is Willem Noordzij uit Oude-Tonge. Sinds enige jaren is hij met zijn bedrijf Northside B.V. betrokken bij het project Waterpoort Armada. Waterpoort is een samenwerking tussen de provincies en de gemeentes, die grenzen aan het Volkerak Zoommeer. Onder de naam Waterpoort Armada zijn een reeks van activiteiten en initiatieven in gang gezet met als doel, meer beleving toe te voegen aan dit gebied en mensen te laten ervaren hoe mooi het eigenlijk is.

Door Mirjam Terhoeve

Zo'n vier jaar geleden werd Willem Noordzij benaderd door de toenmalige gemeente Oostflakkee om een evenementenbeleid en concepten te ontwikkelen, om daarmee het oostelijk deel van het eiland wat leuker te maken voor de bewoners en toeristen. Een vraag, waar Willem graag op in ging. "Met mijn bedrijf ben ik als event-broker, oftewel evenementenmakelaar, betrokken bij tal van zeer grote landelijke evenementen. Toch vond ik het meteen heel leuk om ook wat te doen voor mijn eigen woongebied. Omdat de gemeente Oostflakkee een samenwerking had met Waterpoort, heb ik het uitgebreid naar die hele regio. Dat bood immers veel meer mogelijkheden. De bindende factor is het Volkerak Zoommeer. Ook na de gemeentelijk fusie liep dit project gewoon door met als resultaat, dat de Waterpoort Armada in 2014 van start is gegaan met een promotie toer in de vijf havens van de deelnemende gemeentes.

Voet/fiets veerpont en fietsroutes

"Ook dit jaar staan er weer tal van leuke activiteiten en initiatieven gepland, waarvan de bewoners en bezoekers van oostelijk Flakkee kunnen genieten", aldus Willem. "Eén daarvan is de voet/fiets veerpont, die van mei tot september vaart op het Volkerak. Het rondje begint in Dintelmond en gaat dan via Ooltgensplaat, Sluishaven en Benedensas, weer naar Dintelmond. Meevaren kan voor € 5,- per stop of € 20,- voor de hele ronde. Er zijn drie fietsroutes uitgezet, die men zelf kan combineren met de veerpont. De fietsroutes en de vertrek/aanlegtijden zijn te downloaden op de site en tevens verkrijgbaar bij diverse plaatselijke VVV's.

Voorstellingen en lesbrieven

"Waterpoort heeft tevens een educatieproject voor scholen opgezet, onder de naam 'De Held van Waterpoort'. Ook is er een lesbrief. Dit project vindt plaats op de scholen zelf met een film en opdrachten en het maken van een fotostrip. De voorstelling voor Goeree Overflakkee was op 3 juni op het Fort Prins Frederik voor basisscholen de Achtsprong uit Achthuizen en de Hoeksteen uit Ooltgensplaat, met het Meemaaktheater en de voorstelling 'De Held van Waterpoort'. De scholen worden ook gevraagd om met de leerlingen een fotostrip te maken om te exposeren op de slotmanifestatie 'Waterpoort Spraakwater' in Willemstad en Sluishaven.

Spraakwater

Aan de lokale bewoners van het waterpoortgebied wordt gevraagd hun persoonlijke verhaal te vertellen over of van het water. Of het nu gaat over de ramp van 1953 of de Getijdencentrale of over vissen op het Volkerak Zoommeer. Alle verhalen zijn welkom en worden gefilmd en verwerkt in de 360 film "Spraakwater". Iedereen, die een verhaal heeft of mensen kent met een mooi verhaal, wordt bij deze verzocht zich te melden via de site.

Slotmanifestatie

Tijdens de slotdagen 11,1 2 en 13 september zullen er in Willemstad en bij Sluishaven/Ooltgensplaat op monumentendag exposities en voorstellingen plaatsvinden met als thema "Verhalen van het Water". Dit wordt gekoppeld aan het thema van monumentendag 'Kunst en Ambachten'. Alle culturele instellingen worden gevraagd om binnen hun eigen projecten mee te doen en te participeren in de tentoonstellingen. Ook zij kunnen zich melden via de site".

"Naast dit alles zijn wij ook betrokken bij tal van andere activiteiten op het eiland", vertelt Willem tot slot. "Onze ambassadeur 'Pier De Poartere' bezoekt diverse evenementen. Zo was hij te zien zijn tijdens de Havendag in Middelharnis en de Oeltgendag in Ooltgensplaat.

Willem hoopt dat het project een bijdrage zal leveren aan een positieve kijk op het gebied rondom het Volkerak. "Er zijn leuke haventjes, mooie natuurgebieden, prachtige forten, denk aan Fort Sabina in Willemstad, die de moeite van het bezoeken waard zijn. Kortom, we mogen best trots zijn op deze kant van Goeree-Overflakkee".

Meer informatie over het project is te vinden en te verkrijgen via:
Website: http://www.waterpoort-armada.nl
info@waterpoort-armada.nl
Twitter: @WP_armada
Facebook: Waterpoort Armada

Afbeelding
Afbeelding