Ditta van Sluis (links) en Wilma Both, verpleegkundigen van het  Consultatiebureau voor Senioren.
Ditta van Sluis (links) en Wilma Both, verpleegkundigen van het Consultatiebureau voor Senioren. Foto: Kees van Rixoort

Gratis preventieve check voor senioren

SOMMELSDIJK – Hoe is het met uw gezondheid? Wat eet en drinkt u? Beweegt u voldoende? Kunt u goed zien, horen en onthouden? Heeft u genoeg sociale contacten? 65-Plussers die zich jaarlijks willen laten checken door het Consultatiebureau voor Senioren, krijgen dit soort vragen. De controle, die ook enige gezondheidstestjes bevat, is preventief en gratis.

Door Kees van Rixoort

Het Consultatiebureau voor Senioren is van Careyn. Het bestaat al sinds 2008. Ook de SWO (nu Stichting ZIJN) in de toenmalige gemeente Oostflakkee startte destijds met preventieve controles voor 65-plussers. De gemeente hecht er veel belang aan en draagt de kosten. Daardoor hoeven de senioren die gebruikmaken van deze dienst niets te betalen.

Van Careyn zijn twee verpleegkundigen actief in het Consultatiebureau voor Senioren: Ditta van Sluis en Wilma Both. Ze werken op de locatie De Hoogen Caemer, Sperwer 17, Sommelsdijk. Ditta van Sluis is er op dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur, Wilma Both op donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. Wie het Consultatiebureau voor Senioren wil bezoeken kan een afspraak maken via het algemene nummer van Careyn: 088 123 99 88. Wie slecht ter been is en dus niet in de gelegenheid om naar de Sperwer te komen, kan de verpleegkundige vragen om een bezoek aan huis af te leggen.

Laagdrempelig

"Het doel is om cliënten bewust te maken van en inzicht te geven in hun leefstijl", leggen Van Sluis en Both uit. "Het is gezondheidsbevorderend en als zodanig gaat er een preventieve werking van uit. Ben ik goed bezig op het gebied van eten en drinken en bewegen, slaap ik goed, hoe is mijn psychische gesteldheid, hoe ziet mijn sociale netwerk eruit – daar gaat het om. We doen de check aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, die ingaat op het lichamelijke, geestelijke en sociale welzijn. We werken laagdrempelig en nemen voor iedereen de tijd. Een gesprek duurt vijftig tot zestig minuten. Zo kunnen we alles goed doorspreken. Uiteraard kunnen cliënten ook zelf vragen stellen. Wij geven adviezen of verwijzen zo nodig door naar andere hulpverlenende instanties op het eiland, waarmee we samenwerken. Aan het eind van het gesprek doen we een paar gezondheidstestjes." Wie een jaar later weer een check laat doen, is daar ongeveer een halfuur voor kwijt.

Senioren weten de weg goed te vinden naar het consultatiebureau. Ze weten van het bestaan via de krant, folders, gezondheidsacties van Careyn (zoals op zaterdag 30 mei in de Reginahof te Dirksland) en mond-tot-mondreclame. Ook verwijzen huisartsen 65-plussers wel naar het Consultatiebureau voor Senioren.

Volgens Ditta van Sluis en Wilma Both hebben senioren alleen maar baat bij zo'n check. "Het is een stimulans om gezonder te leven, zodat je langer vitaal bent. Daardoor ben je minder afhankelijk van de zorg, langer in staat zelfstandig te blijven wonen en de regie over je eigen leven te houden."

Samenwerking

Halverwege 2015 hoopt het Consultatiebureau voor Senioren een samenwerkingsverband aan te gaan met Stichting ZIJN. Ook Stichting ZIJN houdt zich bezig met het welzijn van ouderen, onder meer via huisbezoeken. Het Consultatiebureau voor Senioren van Careyn kan aanvulling bieden op het gebied van gezondheid. In de komende periode wordt er nader inhoud gegeven aan de samenwerking.