Margreet Verbiest te midden van een aantal kinderen van zondagschool Emanuël voor het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde gemeente in Stellendam.
Margreet Verbiest te midden van een aantal kinderen van zondagschool Emanuël voor het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde gemeente in Stellendam. Foto: Kees van Rixoort

Margreet Verbiest geeft al vijfentwintig jaar Gods Woord door op de zondagschool

STELLENDAM – Ze had wel iets verwacht, maar een hele middag… Margreet Verbiest is vijfentwintig jaar leidinggevende bij de zondagschool Emanuël van de Hersteld Hervormde Beth-El kerk in Stellendam. En aan dat jubileum ging de kerk niet zomaar voorbij. Het begon zaterdagmiddag 30 mei met een ophaalactie van een stuk of dertig kinderen van de zondagschool. Ze haalden de juf thuis op en brachten haar onder een feestelijke boog naar het kerkgebouw aan de Voorstraat.

Door Kees van Rixoort

Daar volgden diverse toespraken, het toezingen door de kinderen en het overhandigen van een aantal geschenken. Uiteraard werd er ook gebeden en gezongen: Psalm 116 vers 1 (God heb ik lief) en Psalm 134 vers 3, een zegenlied.

De sprekers noemden de vijfentwintig jaar dat Margreet Verbiest het zondagschoolwerk heeft verricht zonder uitzondering een mijlpaal. "Dat is in al die jaren steeds weer naar voren gekomen", zei de heer G. Plas, voorzitter van de zondagschool, in zijn toespraak aan de hand van Hebreeën 13, "de kinderen onderwijzen en wijzen op wie Jezus Christus is. Zijn liefde is ons enige fundament, en dat moeten we vasthouden. We moeten ervoor zorgen dat de kinderen de liefde van Christus te horen krijgen. We zijn dankbaar dat Margreet dat al vijfentwintig jaar heeft mogen doen, dat God haar daarvoor de kracht heeft gegeven."

De heer C. Verhoeven zei namens de Stichting Jeugdraad dat het jeugdwerk, waar de zondagschool een onderdeel van is, van belang is om de erfenis, het Woord van God, door te geven. "Fantastisch dat er mensen zijn die dat mogen doen, een middel in Zijn hand zijn." Hij noemde Margreet Verbiest consciëntieus en nuchter.

Zaad met kiemkracht

Dominee B.D. Bouman feliciteerde de jubilerende zondagschooljuf namens de kerkenraad en de classis. "We mogen dankbaar zijn dat de Heere u gaven heeft geschonken om dit werk te doen. Vijfentwintig jaar is een mijlpaal, zeker in deze jachtige tijd. Het is goed om daarbij stil te staan." Volgens de predikant is er in vijfentwintig jaar tijd heel veel gezaaid. "Er waren ook gebreken, maar u mocht zaaien met het beste zaad. Zaad met kiemkracht en vruchten van geloof voortbrengt. Alle kinderen op de zondagschool is dit zaad voorgehouden. Hen is duidelijk gemaakt wie de Koning van de kerk is."

Uit de woorden van de heer G.J. 't Mannetje, oud-voorzitter van de zondagschool én vader van de jubilaris, kwam naar voren dat Margreet Verbiest vrijwel direct na haar afzwaaien als leerling van de zondagschool leidinggevende werd. Ook hij onderstreepte het belang van het opvoeden van de kinderen in de Vreze des Heeren. 't Mannetje meldde dat zijn dochter het vak leerde van juffrouw Dekker. Dat kon hij in het begin ook wel horen, bijvoorbeeld tijdens een kerstvertelling. "Net of ik juffrouw Dekker hoorde." Maar algauw had Margreet haar eigen stijl te pakken. "We mogen heel dankbaar zijn dat je dit werk hebt mogen doen en dat de Heere je de kracht daarvoor heeft gegeven."

Tot slot, voordat de receptie begon, maakte Margreet Verbiest zelf duidelijk dat ze best wel eens had willen stoppen met de zondagschool, maar het gewoon niet kan. "Ik kan het stokje niet overdragen." Ze zei dat ze de zondagschool als leerling al geweldig vond. En dat is altijd zo gebleven. Toen ze begon met het uitdelen van plaatjes aan de kinderen en daarna als echte leidinggevende. "Wat in Gods Woord staat moet worden doorgegeven", zei ze. "De eer van de Heere God, die wil ik verkondigen."