Afbeelding
Foto:

Ouddorpse promoveert in Amsterdam

OUDDORP - Op 22 april promoveerde Jeanine Bezuijen aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift "Governance Above the State: Explaining Variation in International Authority." In het Nederlands kan dat worden vertaald met "Bestuur boven de staat: variatie verklaren in internationale autoriteit."

Het proefschrift vergelijkt de opzet en besluitvormingsprocedures van 72 internationale organisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie. Het onderzoek laat zien dat internationale organisaties in twee types voorkomen: het ene type richt zich op het oplossen van een specifiek probleem, het andere type pakt verschillende internationale problemen aan. De twee types verschillen qua opzet, besluitvormingsprocedures en ontwikkeling over tijd. De promotiecommissie was verheugd over de empirische en theoretische bijdrage van het proefschrift. De dataset die voor het onderzoek is verzameld, zal beschikbaar worden gesteld voor andere onderzoekers.
Jeanine Bezuijen werd geboren in Ouddorp. Ze studeerde Liberal Arts & Sciences aan het University College Roosevelt in Middelburg, en daarna Political Economy aan de University of Essex in Colchester (Verenigd Koninkrijk). Tijdens haar promotie-onderzoek studeerde ze een semester aan de University of North Carolina in Chapel Hill (Verenigde Staten). Jeanine Bezuijen woont in Edinburgh en werkt daar voor de Schotse overheid.