Leo Vroegindeweij maakt een maquette van zijn installatie.
Leo Vroegindeweij maakt een maquette van zijn installatie. Foto: Kees van Rixoort

Beeldhouwer Leo Vroegindeweij exposeert voor het eerst op Flakkee, zijn geboortegrond

DIRKSLAND – Beeldhouwer Leo Vroegindeweij, Dirkslander van geboorte, toont een installatie in de grote schuur van het Hof in Dirksland. Publiek is welkom tijdens het Pinksterweekeinde: van zaterdag 23 mei tot en met maandag 25 mei, dagelijks van 12.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis. Het is voor het eerst dat er werk van Vroegindeweij op Goeree-Overflakkee te zien is.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Amsterdamse beeldhouwer, van wie beelden in meerdere musea en steden staan, was vorig jaar tijdens Kunstkijk in de grote schuur van het Hof. Niet alleen om kunst te bekijken, maar ook om de schuur weer te zien. In zijn jeugd was hij er vaak, want het was de schuur van het akkerbouwbedrijf dat zijn vader en later zijn broers runden. De huidige eigenaars, Joop en Jannie van Son, nodigden Leo Vroegindeweij uit om op deze voor hem zo bijzondere plek een expositie te houden. Daar gaf hij uiteraard graag gehoor aan.

Verreikers

De installatie bestaat uit twee verreikers en twee met zout gevulde bakken. "Verreikers worden op Goeree-Overflakkee gebruikt in de landbouw. Je kunt er bijvoorbeeld balen stro en veevoer mee verplaatsen. Ik wilde eerst shovels gebruiken voor mijn installatie, maar ik kwam erachter dat die hier niet veel voorkomen. Men gebruikt verreikers. Die zijn compacter en wendbaarder, en daardoor handiger in het gebruik in een stal of een schuur."
Samen met Jan Wagner, een vriend van Leo die in Dirksland woont, is de beeldhouwer op zoek gegaan naar agrariërs en loonbedrijven die hem een verreiker en een bak wilden lenen. Die vonden ze op het eiland, op één bak na, die vanuit het Gelderse Lunteren naar Dirksland komt. De Flakkeese bruikleengevers zijn Sjaak Vreeswijk en loonbedrijf Van der Sluijs en Van Zielst. De gemeente Goeree-Overflakkee gaf het zout in bruikleen.
Door de samenwerking is de expositie een Flakkees project geworden. Leo Vroegindeweij is er erg enthousiast over: "Dit laat zien hoe mensen de handen in elkaar slaan om samen iets te bereiken. Mooi om mee te maken."
Wat er met de installatie wordt bedoeld – twee verreikers met bakken zout in een historische landbouwschuur – laat de beeldhouwer over aan de bezoekers. Laat het maar op je inwerken, denk erover, praat erover met andere bezoekers, en probeer er een betekenis aan te ontlenen, of een gedachte bij te ontwikkelen. Dat is de boodschap.

Dragen

Zelf zegt Leo Vroegindeweij: "Dit is een beeld. Géén woorden." Vanzelfsprekend is er een link met Goeree-Overflakkee, zijn geboortegrond. De polder, de ruimte, de schuur. "Ik wilde iets doen met het thema 'dragen'. Dragen is een fundamenteel principe in de beeldhouwkunst. In de kerk van Dirksland heb je de wandschildering van Christophorus, de Christusdrager. Het werk is toegeschreven aan Jan van Scorel en het kwam tijdens een restauratie tevoorschijn op het moment dat ik het eiland verliet. Mijn installatie is een parallel, een knipoog. Er is een zekere verwantschap met de Christusdrager in de kerk, die op de zaterdag van mijn expositie geopend is om stil te staan bij het 600-jarig bestaan."

Zout

"Zout is een prachtig materiaal", vervolgt Vroegindeweij. "Dat komt door de kristallen en doordat het een smaakmaker is en waarde heeft: het woord salaris is ervan afgeleid." Hij haalt het inpolderen van Dirksland erbij, zeshonderd jaar geleden. Het gewonnen zout, dat als het niet was afgegraven een enorm steenzoutpakket zou hebben gevormd, zoals bij Hengelo. "Steenzout in plaats van polder", laat de beeldhouwer zijn gedachten de vrije loop. Afijn, hij hoopt erop dat alle bezoekers er hun eigen verhaal bij maken. "Er is voldoende stof om vragen op te roepen."

Het kunstwerk van Leo Vroegindeweij is tijdelijk. Drie dagen staat de installatie in de schuur aan de Stationsweg 14 in Dirksland. Daarna gaan de ingrediënten weer terug naar hun eigenaars. "Dan moet er weer mee gewerkt worden. De installatie is een ontmoeting. Een tijdelijke ontmoeting, waar je deelgenoot van kan zijn. Dit zie je nooit meer."