Manege Oostmoer-instructrice Romy Deul met haar aanspanning tijdens de informatie-avond 'mennen'  (foto: Saskia Möhrke)
Manege Oostmoer-instructrice Romy Deul met haar aanspanning tijdens de informatie-avond 'mennen' (foto: Saskia Möhrke) Foto: Saskia Möhrke

Kennismaken met mennen bij Manege Oostmoer

STAD AAN 'T HARINVLIET – Onlangs werd bij Manege Oostmoer te Stad aan 't Haringvliet een informatieavond gehouden over de mensport (het rijden met paard en wagen). Voor ongeveer 50 belangstellenden, jong en oud, werd de avond begonnen met een korte introductie over het nieuwe FNRS menbewijs.

Het menbewijs kan vergeleken worden met een rijbewijs voor koetsiers. De vernieuwde opleiding biedt een goede basis om veilig en vertrouwd met paard en rijtuig op de openbare weg te rijden. In de opleiding wordt aandacht besteed aan de verzorging van en omgang met het paard, het tuig en de menwagen. Vanzelfsprekend wordt er aandacht besteed aan het rijden met paard en wagen door middel van het Achenbachsysteem. De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch examen en een praktijkexamen.
Na de introductie werd er een workshop gehouden over het in-aan-en uitspannen van het paard. De belangstellenden mochten ook zelf eens proberen om al dat leer op de goede manier op het paard te leggen. Met veel geduld en zonder een stap verkeerd te doen ondergingen de paarden dit gesjor en getrek. Nadat de paarden goed voor het rijtuig stonden, werd in de binnenbak een demonstratie mennen gegeven. Aansluitend hierop liet Romy, instructrice en organisator van deze avond, met haar eigen aanspanning zien hoe je snel en veilig langs hindernissen kan rijden. En natuurlijk was er ook de mogelijkheid om een ritje met de nieuwe paardentram van manege Oostmoer te maken.
Na afloop van deze gezellige avond konden belangstellenden zich opgegeven voor menlessen of deelname aan de opleiding menbewijs. Bij voldoende belangstelling wil men in de toekomst starten met de opleiding tot het FNRS menbewijs.
Wilt u meer informatie over menlessen of over het menbewijs dan kunt u bellen naar Manege Oostmoer, tel. 0187 611242. Op de website van Manege Oostmoer en de FNRS vindt u ook informatie over de mensport en het menbewijs. (Tekst: Marianne Kranendonk, foto: Saskia Möhrke)