Afbeelding
Foto:

US-oorlogsveteraan Bill Knapp dankt voor hartelijke ontvangst

LAS VEGAS - "Wij vinden het heel fijn dat uw krant Eilanden-Nieuws bereid is om ons dankwoord aan de bevolking van uw eiland, in het bijzonder de inwoners van Ouddorp en de Kop van Goeree, over te brengen. Dit alles naar aanleiding van ons verblijf in Holland gedurende de herdenkingsplechtigheden rond 4 mei 2015 en de viering van uw bevrijding op de dag daarna. Dit is voor ons de enige manier om in breed verband te kunnen laten blijken hoe diep geroerd wij zijn voor uw hartelijke ontvangst en welkom in uw prachtige land. Ook gaat onze dank uit naar uw gemeentebestuur dat het voor ons mogelijk maakte te kunnen deelnemen aan uw indrukwekkende 4 mei-herdenking bij het monument in Ouddorp. Die uitnodiging, juist in het kader van de memorabele 70-ste plechtigheid na het einde van Tweede Wereldoorlog, zal ons altijd bijblijven," aldus de veteraan en zijn vrouw.

Thuiskomen                                                                                                                                

"Wij danken u allen voor de verhalen die wij met u mochten delen. Verhalen waarin ook uwerzijds de verschrikkingen, het lijden in de oorlogsjaren, zo nadrukkelijk werden verwoord. De trieste jaren van bezetting. Op menselijk vlak het verliezen van zo vele dierbaren. Voor ons was het de afgelopen week een warm gevoel van 'thuiskomen' . En dan voor mij speciaal als Paratrooper in het toenmalige 508ste Parachute Infantery Regiment. U kunt ons geloven dat wij alle herinneringen diep koesteren, ja tot het eind van ons leven. Wij zullen het nooit vergeten. Deze vriendschap in en met Holland".

Diepe indruk                                                                                                                        

"Uw gastvrijheid en uw aandacht waren voor ons van grote waarde. Wat ons ook bijzonder heeft getroffen is het feit dat u - ook na 70 jaar - zorgvuldig met de gebeurtenissen in de oorlogsjaren bent blijven omgaan. Het herdenken en daarnaast het vieren van de bevrijding hebben bij u jaarlijks gemarkeerde plaatsen gekregen. Uw blijvende zorg aan de rustplaatsen van onze gevallenen, de band die is blijven bestaan met veteranen enerzijds en het betrekken van scholieren bij de plechtigheden hebben diepe indruk op ons gemaakt. Dit te zien en te mogen meemaken sterkt ons in de wetenschap dat al deze aspecten bij u in goede handen zijn. Daarvoor zijn wij dankbaar. Niet in de laatste plaats zijn wij de Ouddorpse familie Fred Hoek erkentelijk dat zij ons gastvrij hebben onthaald. Ons hebben begeleid bij al onze bezoeken in Holland en Belgiƫ. Zonder hun inzet was deze reis naar uw land voor ons niet mogelijk geweest".

William en Em Knapp

(Dit dankwoord is tot stand gekomen door de contacten met correspondent Jaap Ruizeveld, hij heeft ook de vertaling verzorgd.)