Afdelingsvoorzitter Rode Kruis Goeree-Overflakkee, mevrouw Titania Poort.
Afdelingsvoorzitter Rode Kruis Goeree-Overflakkee, mevrouw Titania Poort. Foto: Jaap Ruizeveld

Steun gevraagd voor afdeling Rode Kruis in collecteweek

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens de Rode Kruis-week, van 14 tot en met 20 juni, vraagt de eilandelijke afdeling aandacht voor de activiteiten die op Goeree-Overflakkee worden georganiseerd en plaatsvinden. Voorzitter mevrouw Titania Poort zegt: "Het Rode Kruis is altijd dichtbij. Onze vrijwilligers staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week klaar bij acute noodsituaties, groot en klein, of bij het ondersteunen bij plaatselijke evenementen. Het Rode Kruis helpt vanuit het hart en met de mouwen opgestroopt. Zij zorgt er voor dat mensen zichzelf kunnen helpen en leert hen ook hoe zij anderen weer kunnen helpen. Daarvoor organiseert het Rode Kruis onder andere de EHBO-cursussen."

Door Jaap Ruizeveld

"Dankzij financiƫle ondersteuningen (giften) wordt het Rode Kruis in staat gesteld opleidingen en cursussen aan te bieden. Daardoor zijn hulpverleners in staat zich op allerlei wijzen in te zetten en dat maakt het voor het Rode Kruis mede mogelijk om 'ongelukjes' niet te laten uitgroeien tot persoonlijke rampen. In tijden van nood kan en mag niemand alleen staan. Een ieder kan ons meehelpen om de taken te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld door bereid te zijn in de week van het Rode Kruis (14-20 juni 2015) te willen collecteren. Het Rode Kruis is u er dankbaar voor. De gelden worden besteed aan activiteiten op het eiland. Heeft u enkele uren beschikbaar? Meld u aan of vraag informatie bij Leo de Hoog: 0181-404900 of stuur een mail naar Ldehoog@rodekruis.nl. Daarnaast kunt u alle vragen stellen over het EHBO-diploma of over het gebruik van een AED".

EHBO en AED

Eerste hulp verlenen: kunt u het? Wist u dat slechts 3,2% van de Nederlanders een EHBO-diploma heeft? Te veel mensen weten niet wat ze moeten doen bij een ongeval, of doen het verkeerde. Het Rode Kruis wil dat iedereen elkaar kan helpen in geval van nood. Dit doet de organisatie door in heel Nederland EHBO cursussen aan te bieden. Betaalbaar voor iedereen. Weet u hoe een AED werkt? Wanneer iemand een hartaanval krijgt, weet slechts 1 op de 30 omstanders hoe er gereanimeerd moet worden. Terwijl door reanimatie en het gebruik van een AED binnen 6 minuten de overlevingskans vergroot kan worden met 50 tot 75%. Om deze reden brengt het Rode Kruis alle locaties van AED 's in Nederland in kaart en biedt reanimatie- en AED-cursussen aan.

Gelden

"Voor onze lokale activiteiten zijn financiƫle middelen onmisbaar. Daarom zal in de week van 14 t/m 20 juni hopelijk door vele vrijwilligers worden gecollecteerd". Om een idee te geven van kosten die gemoeid zijn met het werk van het Rode Kruis, geeft voorzitter mevrouw Titania Poort enkele voorbeelden. Voor 80 euro kan een gevulde EHBO-rugzak voor onze hulpverleners worden aangeschaft. Voor 450 euro kan een baby-oefenpop worden gekocht voor de baby-EHBO cursussen en een zelfde bedrag kost de kind-oefenpop voor de kinder-EHBO cursussen. Een AED-apparaat voor gebruik door de hulpverleners kost 1800 euro en voor 200 euro kan men een AED-tas aanschaffen voor het dragen van het AED-apparaat.