Kunstwerk aan de Klepperweg in Ouddorp.
Kunstwerk aan de Klepperweg in Ouddorp. Foto: Jaap Ruizeveld

Kunstwerken in beeldentuin bij Ouddorpse Westduinen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met toestemming van het Zuid-Hollands Landschap zijn donderdag in en bij de Westduinen, aan de Klepperweg, Westduinweg en Oudelandseweg in Ouddorp drie kunstwerken geplaatst, vervaardigd door kunstenaar Adri Verhoeven. De plaatsing vormt de voorbode van de openstelling van een imposante Beeldentuin Achter de Westduinen, een particulier initiatief van Stasja Broek-Goedbloed en Arthur Broek, aan de Dijkstelweg 58 in Ouddorp. De beeldentuin kent geen commerciële opzet en ontvangt ook geen subsidies.

Door Jaap Ruizeveld

De tuin is omgeven door karakteristiek begroeide zandwallen en grenst direct aan het beschermde natuurgebied de Westduinen. De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan de oplevering van het project. Vanaf 6 juni tot medio september is de beeldentuin geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag, steeds van 11.00 tot 17.00 uur. Na een leven als respectievelijk ondernemer in de re-integratiebranche en architect, leggen de initiatiefnemers, die in 2008 van Dordrecht naar Ouddorp verhuisden, zich nu toe op wat hun dierbaar is, kunst, koken en de beeldentuin, waarin ook een tuinrestaurant wordt ingericht. Van de entreeprijs (€ 5,- p.p., inclusief kop koffie of thee) wordt één euro geschonken aan een goed doel.

Internationaal

De kunstenaars die in Achter de Westduinen exposeren zijn divers in hun opvattingen, uitingen en technieken. Zij scheppen hun eigen wereld. Iets van die wereld is straks te zien en te beleven in de tuin. Het te exposeren werk van rond twintig nationale en internationale kunstenaars is een deels permanente en deels per seizoen wisselende collectie. In de tuin komt werk te staan van onder andere Herbert Nouwens, Linda Nieuwstad, Jack Prins, Lucien den Arend, Gerard Höweler en Adri Verhoeven. De internationale presentatie komt van Dörte Berner uit Namibië, Karl Ulrich Nuss uit Duitsland en Bernard Sindal uit het Verenigd Koninkrijk (UK).

Tastbaar

De kunstwerken zijn samen met de betrokken kunstenaars uitgekozen op basis van hun wisselwerking met de tuin. Zo worden de beelden een soort bakens van verbeeldingskracht. Verwoord in het landschap. De toeschouwer wordt onderdeel van het samenspel dat de tuin een eigen tempo geeft; het vertraagt, het voegt wat toe, het laat iets op zijn beloop. De beeldentuin wil een prettige beschutte plek zijn. Toegankelijk en tastbaar. De bezoeker komt niet alleen om te kijken, maar kan veel van de beelden ook aanraken, op sommigen kun je zelfs gaan zitten. (www.achterdewestduinen.nl).

Zelfs voor de grazende koe in de Westduinen blijkt het kunstwerk een speelse attractie.