Afbeelding
Foto:

Jeduthun jubileert: dertig jaar lovend belijden

MIDDELHARNIS – In Middelharnis was halverwege de jaren tachtig nog geen christelijk gemengd zangkoor. Daarom richtten enkele enthousiaste zangers en zangeressen Jeduthun op. Ab Vroegindeweij, organist in de Hervormde Kerk, was de drijvende kracht achter het nieuwe koor én de eerste dirigent. Jeduthun bestaat in 2015 dertig jaar. Een jubileum om te vieren, vooral door lovend te belijden.

Dat er in 1985 behoefte was aan een christelijk gemengd koor in Middelharnis, was wel duidelijk. Jeduthun ging van start met negentig leden. Ati Melissant, die jarenlang in het bestuur zat van de zangvereniging, herinnert zich nog wat het eerste ingestudeerde lied was: Psalm 116. "Dat hebben we tot in den treure gezongen."

Overigens opereerde het koor vanaf het begin onafhankelijk van de kerkenraad van de Hervormde Kerk. De muziekkeuze is daardoor geheel vrij en leden van andere kerken worden gemakkelijker lid. Er zijn zelfs zangers en zangeressen van buiten Goeree-Overflakkee die mee zingen. Momenteel telt Jeduthun 84 leden. Er is ooit een piek geweest van 134. Het jongste lid is 21, het oudste 89.

Eén geheel

Volgens Ati Melissant en voorzitter Janny van Dam trekt het koor veel leden vanwege de sfeer en de gezelligheid. "Als we op reis gaan ontstaan er geen losse groepjes: het koor is één geheel, net als tijdens concerten. We kijken ook naar elkaar om als er 'lief en leed' aan de orde is."

Maar het belangrijkste is het zingen van psalmen, gezangen en bewerkingen daarvan. Jeduthun zingt Nederlandstalige liederen. "Dan weet je wat je zingt", zegt Ati Melissant. "Zo evangeliseren we. Jeduthun betekent lovend belijden. We hebben aan verschillende projecten meegedaan. Van Woord en Daad, bijvoorbeeld, en van de EO in Ahoy. Daarnaast treden we overal op. Op Goeree-Overflakkee - vroeger bijvoorbeeld jaarlijks op Hemelvaartsdag in de vismijn, elk jaar op de eilandelijke korendag en vorig jaar voor het eerst op de Boerenlanddag in Ouddorp - maar ook daarbuiten. Jaren zongen we met Kerst in een Rooms-Katholieke kerk in Bergen op Zoom, ook op basis van evangelisatie. In Wenen hebben we een keer gezongen ter gelegenheid van Dodenherdenking. Heel bijzonder."

Het koor stond eerst onder leiding van oprichter Ab Vroegindeweij. Daarna volgde Mar van der Veer en tegenwoordig is Jan Wisse dirigent. Er waren in drie decennia tijd bijzondere uitvoeringen. Zoals het zingen en declameren van het Bijbelboek Openbaringen. "Geweldig, als je daar als koor mee bezig bent", zegt Ati Melissant. "Je zag de nieuwe hemel en de nieuwe aarde voor je. Al zingend draag je het evangelie uit. Lovend belijden, met elkaar. Dat levert veel positieve reacties op."

Jeduthun heeft tot nu toe vier cd's gemaakt: 'De aarde spreekt van wonderen', 'Uw licht, o stad Jeruzalem', 'Bij uw altaren' en 'Ons danklied klinkt'. De cd's wisten hun weg naar de koper heel goed te vinden. Sommige titels zijn nauwelijks nog verkrijgbaar. Niet vreemd, het koor is populair. Dan blijkt ook tijdens de concerten, die doorgaans veel mensen trekken.

Jubileum

Het koor ging er dus vanaf het begin op uit. Naar Scheveningen, Vlaardingen, Houten - noem maar op. Nu Jeduthun dertig jaar bestaat, staat er een reis over de Moezel op het programma. Het is een van de jubileumactiviteiten. Een andere activiteit is het jubileumconcert op zaterdag 23 mei in de Hervormde Kerk te Middelharnis. Ook het mannenkoor Groot Rotterdam is dan present. De finale van de avond bestaat uit een gezamenlijk optreden. De toegang voor het publiek is zoals gewoonlijk gratis. Wel is er de mogelijkheid om een gift in de collectebus te doen.

Hoe gaat Jeduthun de komende dertig jaar in? Dat is volgens Ati Melissant en Janny van Dam niet zo ingewikkeld: "We hopen op dezelfde voet verder te gaan en de Heere groot te maken door ons lied. Dat is ons grootste doel."