Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Inspiratiecentrum Grevelingen officieel geopend

BROUWERSDAM - Na een jaar intensief bouwen, de eerste paal werd geslagen op 14 mei 2014, vaak in weer en wind, is donderdagmiddag 30 april 2015 het Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam officieel geopend. Met het ontwerp en de bouw is een bedrag gemoeid van rond 3,25 miljoen euro. Het Inspiratiecentrum (26 meter hoog) is mogelijk gemaakt door bijdragen uit subsidies van Stimuleringsregeling Voordelta, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid, de Agenda Vrije Tijd (provincie Zuid-Holland) en een bijdrage vanuit het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen. Daarnaast support van Rabobank Het Haringvliet, Evides Waterbedrijf en de eilandgemeenten.

Door Jaap Ruizeveld

Frans Tollenaar, voorzitter van het begin dit jaar geformeerde Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta verrichtte samen met directeur Bert Kranendonk de openingshandeling: Het weghalen van een toegangshek bij de trap naar het platform met panorama uitzicht over Grevelingen, Brouwersdam en Voordelta. Een groot aantal genodigden woonde het openingsgebeuren bij, onder wie wethouder Ad Verseput van Schouwen-Duiveland, raadsleden en afgevaardigden van betrokken instanties en instellingen. Vanaf afgelopen weekeind is het Inspiratiecentrum nu voor een ieder, belangstellenden, eilandbewoners, recreanten en toeristen geopend.

"We zijn er klaar voor"

"Wij zijn er klaar voor om invulling te geven aan de drie centrale thema's die voor dit Inspiratiecentrum gelden: Het bieden van uitzicht, het presenteren van overzicht en het geven van inzicht", antwoordde directeur Kranendonk op de uitnodigende vraag van Tollenaar. "Met genoegen heb ik vier jaar geleden de uitnodiging als een uitdaging aanvaard om een Landmark op de Brouwersdam te realiseren. Daarmee een centraal, herkenbaar punt aan te brengen op de toplocatie Brouwersdam. Een nieuw gebouw, uniek vorm gegeven door De Ruiter Architecten, dat een niet te missen trekpleister wordt op de verbindingslijn tussen 2 provincies en 2 gemeenten."

In samenhang

Tollenaar wees op de verantwoordelijkheid die alle betrokken partijen dragen om in dit - voor ons land unieke gebied - de ecologische natuurwaarden in samenhang met economische ontwikkelingen hand in hand te laten gaan. Dat vergt afstemming en samenhang. Verwijzend naar een uitspraak van schilder Mondriaan zei hij: "Achter de veranderlijke vormen van de natuur ligt een onveranderlijke zuivere werkelijkheid. De zuivere werkelijkheid van verleden en heden laat zich in het Inspiratiecentrum Grevelingen beleven."

Bouw op zeewering

Tijdens de opening sprak Tollenaar waarderend over de inzet van Donné Slangen, directeur gebieden en projecten bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, die de minister in overweging gaf een ontheffing te verlenen van de Barro-wetgeving. Dat is het bouwen op een zeewering. Een dergelijke ontheffing moet voor een regio een nationaal belang dienen. De toon voor het besluit was gezet en het resultaat zien wij vandaag met de opening van het inspiratiecentrum. Een besluit dat van grote betekenis is om ook andere gebiedsontwikkelingen, zoals het Brouwerseiland en de uitbreiding van het RTM-museum, mogelijk te maken.

Oriëntatiepunt

"Met de opening van het inspiratiecentrum wordt een oriëntatiepunt toegevoegd die niet over het hoofd kan worden gezien. Voor bezoekers van de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en toeristen die hier van heinde en ver aan de keukentafel komen zitten ook een elk-weervoorziening die er toe doet. Bekende en minder bekende eilanders hebben al aan tafel gezeten. Hun verhalen over bijzondere plekken, mooie herinneringen en gedenkwaardige gebeurtenissen staan centraal in een boekwerk. Hier in het centrum kan men de personen ontdekken die achter de verhalen zitten. Het is ook de plek waar vanaf nu schoolkinderen en ouderen educatief kennis kunnen vergaren over de rijke scharkering aan natuur, water en land. Over mensen en de geschiedenis en toekomst van dit prachtige gebied. Ondernemers op de Brouwersdam zullen profiteren van de bezoekers die hier komen. Het geheel van dit gebied is de som der delen", zei Tollenaar.

Samenwerken

"Samenwerken als gemeenten, medeoverheden en terreinbeheerders is op deze internationale Hotspot voor watertoerisme en verblijfsmogelijkheden van grote betekenis. Alleen dan kan de beleving van de Grevelingen en de Brouwersdam als geheel op een hoger plan worden getild. Dat moet de doelstelling zijn. Niet denken in bedreigingen, maar in kansen. Durven over de eigen schaduw heen te springen". Tollenaar schetste daarbij het programma Zicht op de Grevelingen, dat ontwikkeling voorstaat van vier belangrijke gebieden: De Punt, Slikken van Flakkee, Grevelingendam en de Brouwersdam. Ecologie en economie in afstemming en in samenhang. Enerzijds prachtige natuur, vogeleilanden, zeehonden, beachsport, bunkers, mountainbikeroutes, wandel- en fietsmogelijkheden, het Grevelingenstrand en het Noordzeestrand. Anderzijds hoogwaardige voorzieningen als het Ecohotel, Brouwerseiland, mogelijk een strandhotel, de uitbreiding van Port Zelande en de getijdecentrale. De onderwaterecologie, de waterkwaliteit, waterberging en spuifunctie naar zee zijn erg gebaat bij de komst van de getijdecentrale.

Presenteren

De voorzitter van het Zuidwestelijk Delta-schap complimenteerde directeur Kranendonk en zijn crew met het inspiratiecentrum waar regionale ontwikkelingen en producten op een aansprekende en interactieve manier gepresenteerd en aan de man worden gebracht. "Met attracties als de uitkijktoren, het speelpaleis en het 4d-theater. Een multifunctioneel ontmoetingscentrum waar in deze regio echt behoefte aan is. Wij wensen je veel bezoekers in de toekomst en allen een graag geziene gast hier op de Brouwersdam", zei Tollenaar.

Uithangbord

Het team Inspiratiecentrum Grevelingen staat gereed om samen met de ondernemers en de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland bij te dragen aan de bekendheid van en de waardering voor de regio. Dit kan positief uitstralen op de aantrekkingskracht voor en het verblijf van toeristen. Inspiratiecentrum Grevelingen wil daarbij voor alle bezoekers functioneren als de huiskamer van de twee eilanden. Interessant is dat door samenwerking van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en het Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam aandacht wordt besteed aan een gelijk thema. Dat is de aanleg van het Grevelingenmeer, als direct gevolg van de watersnoodramp van 1 februari 1953. In de Waterzaal van het centrum worden beelden en materialen van het Watersnoodmuseum getoond. Daarnaast zullen de beide instellingen ook gaan samenwerken bij het aanbieden van (groeps)arrangementen. Het inspiratiecentrum op de Brouwersdam wordt een belangrijk uithangbord voor het Watersnoodmuseum. Zie ook: www.icgrevelingen.nl.