Het Promoteam Goeree-Overflakkee.
Het Promoteam Goeree-Overflakkee. Foto: Kees van Rixoort

Promoteam gaat Goeree-Overflakkee aan de man brengen

MIDDELHARNIS – Ze zijn aanwezig op Vlaggetjesdag en de TrekkerTrek, tijdens de GO-Classic en andere grote publieksevenementen op het eiland, maar ze zijn ook een dagje in diergaarde Blijdorp, bij Concert at Sea en op de Seniorenbeurs: acht tot twaalf enthousiaste promotors van Goeree-Overflakkee. U kunt ze zowel op evenementen als beurzen tegenkomen op het eiland, in Rotterdam, in Utrecht en zélfs in Antwerpen. Ze vertellen over het eiland en delen duurzame tasjes uit met informatie én een zakje Kruukplaetjes om de smaak van Goeree-Overflakkee alvast te proeven. Het Promoteam 'Goeree-Overflakkee op pad' presenteert zich binnenkort aan de gemeenteraad. Vanaf 1 mei zijn de promotors actief.

Tekst en foto Kees van Rixoort

De voorbereidingen zijn al enige tijd aan de gang. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt is de initiatiefnemer vanuit het gemeentebestuur. "Eind vorig jaar zijn we gestart", zegt Maureen van Leeuwen als projectleider vanuit Eilandmarketing. Zij nam een aantal leerlingen van de RGO, CSG Prins Maurits, Edudelta College en Albeda College onder haar hoede om het Promoteam 'Goeree-Overflakkee op pad' goed in de steigers te zetten. "Dit is een project van de overheid, het onderwijs en verschillende ondernemers. De gemeente en de ondernemers zijn cofinanciers. Het team is zo duurzaam mogelijk opgezet. Zo maakt het gebruik van elektrisch vervoer, in samenwerking met Zuidwester."

Vanaf begin 2015 is het groepje een aantal keren bijeen geweest en is er heel veel tot stand gekomen. Zoals een poster om mensen voor het promoteam te werven, een social media-plan, een filmpje, een Z-card en een elevator pitch.

De poster roept eilanders die spontaan, enthousiast, representatief, flexibel en gastvrij zijn op om zich aan te melden. "Ongeveer vijfentwintig mensen hebben gereageerd op de poster. Zij willen Goeree-Overflakkee aan de man brengen op evenementen en beurzen. Er zitten ook zestigers en een zeventiger bij." Voor de goede orde: het is vrijwilligerswerk. De mensen krijgen een herkenbare outfit en zijn verzekerd via de gemeente.

Mijn eiland

De leerlingen die alles hebben voorbereid - als maatschappelijke stage en ter invulling van de praktijkportfolio - hebben ook een Instagram-account opgestart (eilandgo). Ook via andere sociale media wordt er ruchtbaarheid aan het project gegeven. Alles onder het motto: 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!'.

De Z-card bevat een kaart van Goeree-Overflakkee, een opsomming van alle evenementen in 2015 en zes hotspots waar je in ieder geval geweest moet zijn: Ouddorp, Stellendam, Middelharnis, Oude-Tonge en omstreken, de Brouwersdam en Galathese haven. Van Leeuwen: "De leerlingen hebben aangegeven welke informatie in de Z-card moet komen. Die informatie hebben ze zelf verzameld bij o.a. de VVV." De Z-card bevat ook kortingsbonnen van ondernemers.

Op 2 mei was het promoteam voor het eerst actief. Bezoekers van het Inspiratiecentrum op de Brouwersdam, dat die dag feestelijk werd geopend, kwamen de promotors van Goeree-Overflakkee tegen en kregen te horen wat er allemaal zo aantrekkelijk is aan het eiland. Met het oog op dat laatste waren leerlingen van het voorbereidende groepje onlangs druk bezig met een elevator pitch: een korte gesproken tekst die mensen enthousiast moet maken om het eiland eens te bezoeken, hier te komen wonen en/of te werken. Niet alleen bij onbekenden, huidige bezoekers en bewoners van Goeree-Overflakkee worden ook graag verder geïnformeerd over al het moois op/van het eiland.

Gezinnen en senioren

Is er daadwerkelijk interesse bij de aangesprokene, dan overhandigt het promoteam een tasje met daarin de Z-card en een lekkernij van het eiland. "In ruil voor hun naam en e-mail, zodat zij op de hoogte kunnen worden gehouden van interessante informatie over ons eiland qua recreëren, wonen en werken. We richten ons in de eerste plaats op gezinnen met jongere kinderen en vitale senioren."

Dat Goeree-Overflakkee wat meer naams- en plaatsbekendheid mag krijgen en dat het imago nog wel een impuls kan gebruiken, is duidelijk. Niet voor niets is Eilandmarketing een speerpunt van de gemeente en zijn er tal van ondernemers en organisaties druk bezig om het eiland, nabij metropolen als Rotterdam en Antwerpen, op de kaart te zetten. Het Promoteam 'Goeree-Overflakkee op pad' past daar naadloos bij.

Zowel Arend-Jan van der Vlugt als Maureen van Leeuwen kijken terug op een positief voorbereidingsproces. "Het idee is met veel enthousiasme ontvangen en het resultaat is zeer goed! Het is nu tijd om op pad te gaan."