De winnaars met in het midden Bram den Exter en André Kool.
De winnaars met in het midden Bram den Exter en André Kool. Foto: pr

Twee dorpsraden op Goeree-Overflakkee vallen in de prijzen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Zuid-Hollandse Vereniging voor Kleine Kernen (ZHVKK) die ditmaal in Wijngaarden is gehouden, werden traditiegetrouw de prijzen uitgereikt voor het beste dorpsproject. De dorpsraad van Ooltgensplaat ontving de eerste prijs, bestaande uit een cheque van 600 euro, voor hun initiatief Extra Handen. De dorpsraad van Melissant mocht de tweede prijs ter waarde van 275 euro in ontvangst nemen voor hun project Social Sofa.

De derde en vierde prijs gingen naar inzendingen uit Streefkerk, voor nieuwe wandel- en fietsroutes in de streek, en uit Noorden, waar bewoners meebeslisten over de renovatie van een doorgaande weg. De jurering werd gedaan op basis van criteria zoals de waarde voor andere dorpsorganisaties, innovatie, bijdrage aan de leefbaarheid en de mate van samenwerking met andere betrokkenen en vooral met de inwoners zelf.

De jury was van oordeel dat de dorpsraad van Ooltgensplaat met hun pilot 'Extra handen', wat onderdeel is van het project Eigen kracht en Burgerkracht, uitstekend inspeelt op de toekomstige ontwikkelingen rond de participatiewet, waar steeds meer verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij de burgers. Voor andere dorpsraden zou deze werkwijze in de toekomst eveneens een voorbeeld kunnen zijn voor een vorm van burgerparticipatie. Verder werd de samenwerking met de vele organisaties en vrijwilligers geprezen.

De dorpsraad van Melissant maakte indruk door de professionele aanpak van hun project Social Sofa. Bewoners zijn van jong tot oud bij dit project betrokken en ook de financiële opzet was uitstekend. Een mooi initiatief dat bijdraagt aan de leefbaarheid en de sociale binding en dat door andere dorpsorganisaties zonder meer kan worden opgepakt.

Een vijfde inzending kwam van de gemeente Korendijk, waar een multifunctionele accommodatie is opgezet in Goudswaard, die onder andere plaats biedt aan een basisschool, een peuterspeelzaal en de bibliotheek. Deze inzending deed buiten mededinging mee, aangezien de stimuleringsprijs alleen bedoeld is voor de leden, zijnde dorpsorganisaties, van de ZHVKK. Als dank voor de inzending deed het bestuur van de ZHVKK echter de toezegging aan de wethouders van de gemeente Korendijk om hen indien gewenst bij te staan wanneer het gaat om het reilen en zeilen van dorpsraden in hun gemeente.

Inmiddels is het een traditie geworden dat de volgende voorjaarsbijeenkomst van de ZHVKK plaats zal vinden bij de winnaar van de stimuleringsprijs. Dit houdt in dat voor 2016 deze bijeenkomst mede georganiseerd wordt door de dorpsraad van Ooltgensplaat.