Afbeelding
Foto: pr

Op de foto in klederdracht, puzzelen, speuren en als archeoloog aan de slag

SOMMELSDIJK – Meer herkenbaarheid. Meer mensen over de vloer. Meer inkomsten. Dat zijn de drie doelstellingen die het Streekmuseum Goeree-Overflakkee voor het komend seizoen heeft geformuleerd. Het bestuur wil de doelen langs verschillende wegen bereiken. Vrijdag 1 mei ging het museum weer open voor het publiek. Tot 31 oktober heeft iedereen de gelegenheid om er eens een kijkje te nemen, iets mee te maken of zelfs een kinderfeestje te vieren.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Over de toekomst van het streekmuseum is het bestuur hoopvol gestemd. "Wat betreft onze financiële situatie zaten we in zwaar weer, maar na een gesprek met een vertegenwoordiger van de gemeente zijn we hoopvol gestemd", aldus voorzitter Rinus van Dam. "De aangekondigde bezuinigingen worden deels teruggedraaid. We gaan ervan uit dat we de zaak draaiend kunnen houden."

Van Dam heeft het over de uitgaven voor de exploitatie van het pand en de beheerder. Voor voorwerpen in het museum komt er gelukkig regelmatig sponsorgeld beschikbaar. Zo is de locomotief van de RTM vernieuwd en verbeterd, zodat hij weer als vanouds heen en weer kan tuffen. Ook is de verlichting hier en daar verbeterd. De kruidenierster is bijvoorbeeld beter uitgelicht. Leen Brijs heeft het museum weer een scheepsmodel cadeau gedaan. Dit keer gaat het om het binnenvaartschip De Blijde Aankomst, dat ongeveer een eeuw geleden voer tussen Oude-Tonge en Antwerpen.

Tweede Wereldoorlog

Met sponsorgeld kon het streekmuseum drie extra beeldschermen aanschaffen. In totaal zijn er nu vier. Eén scherm, in de hal, toont een aantal 'smaakmakers'. Op de andere schermen kunnen de bezoekers kennisnemen van oude dorpsgezichten, de watersnoodramp van 1953 en de eilandelijke slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit laatste scherm is een uitvloeisel van een project van Stichting WO2GO, bedoeld om de oorlogsslachtoffers letterlijk een gezicht te geven. De stichting laat nog meer zien, vijfenzeventig jaar na de inval van de Duitsers en zeventig jaar na de bevrijding. De bezoeker krijgt meer te weten en te zien over de Atlantikwall, de luchtoorlog en de beschieting van de RTM-tram in Goedereede. Ook zijn er diverse gebruiksvoorwerpen uit de tijd van de bezetting en de bevrijding te zien, zoals een carbidlamp, voedselbonnen en oranje kledingstukken.

Berwoutsmoer

Historische vereniging De Motte, een andere 'inwoner' van het streekmuseum, gaat spoedig een maquette van Berwoutsmoer plaatsen. Berwoutsmoer was een nederzetting in de tijd dat Goeree-Overflakkee nog niet was ingepolderd. De woonplek uit de dertiende, veertiende eeuw bevond zich ten zuiden van Ooltgensplaat en ligt momenteel geheel onder water. Opgravingen van De Motte, in de jaren zeventig en tachtig, hebben een beeld van Berwoutsmoer opgeleverd. Dat is straks te zien in het streekmuseum.

Hoe gaat het streekmuseum de herkenbaarheid, het aantal bezoekers en de inkomsten verhogen? Daar zijn meerdere nieuwe initiatieven voor ontwikkeld. Zo is er de mogelijkheid om je op Havendag, toch een evenement waar de geschiedenis centraal staat, te laten fotograferen in Flakkeese klederdracht. À la Volendam. De foto's komen vervolgens op Facebook en wie de meeste 'likes' krijgt, verdient een high tea in het museum. Daarnaast gaat het streekmuseum Moederdag- en Vaderdagacties houden.

Kinderfeestjes

Ook staan er kinderfeestjes op het programma. Er zijn twee varianten in voorbereiding. Ten eerste: archeoloog voor een dag. Kinderen kruipen in de huid van een archeoloog. Ze krijgen van alles te horen over het vak en over de bodemvondsten, maar gaan ook zelf graven en scherven plakken. Het resultaat mogen ze mee naar huis nemen, samen met het diploma voor archeoloog. De tweede variant: kinderen gaan verkleed als Ot en Sien een puzzeltocht of een speurtocht doen in het museum. De puzzeltocht leidt langs spreekwoorden en gezegden, de speurtocht brengt de deelnemertjes naar een schat.

Door deze nieuwe activiteiten verwacht het museum meer mensen te trekken én meer inkomsten te genereren. Wie op de foto wil in Flakkeese klederdracht of wil meedoen aan een kinderfeestje, moet namelijk wel wat betalen.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en op woensdag ook van 10.00 tot 12.00 uur.

Afbeelding