De Lancaster bommenwerper boven Middelharnis.
De Lancaster bommenwerper boven Middelharnis. Foto: Adri van der Laan

Oude vliegtuigen, doedelzakspelers en een grote braderie

2 mei Bevrijdingsfestival in Middelharnis

MIDDELHARNIS - In het kader van "Vier je vrijheid" hebben stichting WO2GO, oranjevereniging OVMS, StEM en Poppodium G-O de handen ineen geslagen en presenteren ze een breed opgezet bevrijdingsfestival. Aanstaande zaterdag 2 mei is het evenement van 13.00 tot 23.00 uur in het centrum van Middelharnis. Het plein voor het Diekhuus is het middelpunt van alle activiteiten. Dat wordt voor één dag omgedoopt naar Vrijheidsplein.

Tijdens het bevrijdingsfestival kunnen bezoekers genieten van een grote braderie op het Benden Zandpad. Op de 'Liberty Lane' staan zo'n honderd kramen waar verschillende producten worden aangeboden. Zo is er bijvoorbeeld een aantal militaire stands. Er zijn ook legervoertuigen aanwezig en kinderen kunnen zich laten schminken als echte soldaten. Rond de muziektent is een streek- en ambachtenmarkt. Daar kunnen bezoekers van alles leren over het maken van wijn en andere ambachten. De ambachtslieden vertellen er graag over. Er zijn tijdens het evenement verschillende demonstraties. In de buurt van de Albert Heijn worden geraniums te koop aangeboden. Bij verschillende kramen wordt er eten en drinken aangeboden en op het Vrijheidsplein verkoopt de organisatie broodjes hamburger en zijn er drankjes beschikbaar.

Pipeband

Bezoekers kunnen genieten van de bijzondere klanken van de Saint Andrews Pipeband. De band valt op door het onmiskenbare en ver dragende geluid. Het geluid van de drumsectie is ook heel apart. De snaredrums geven door hun speciale constructie een hoog en scherp geluid. De basedrum kan worden geflankeerd door 1 of meerdere tenors, zodat er een gebalanceerd geheel ontstaat. Deze Rotterdamse band bestaat al sinds 1981 en treedt op in originele Schotse kledij. De band speelt traditionele Schotse doedelzakmuziek, waar onder bijv. 'Amazing Grace', 'Highland Cathedral' en natuurlijk 'Scotland the brave'. De band speelt op het Beneden Zandpad en het Diekhuusplein.

Oude vliegtuigen

Dit jaar heeft WO2GO het opnieuw voor elkaar gekregen dat de Lancaster bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight op bezoek komt. En dat niet alleen. De oude dame wordt vergezeld door een ander beroemd vliegtuig: een Spitfire jachtvliegtuig. Beide toestellen zullen boven Middelharnis vliegen als speciale gast van het Bevrijdingsfestival. Hier blijft het niet bij, want er staan later op de middag nog zes oude toestellen op het programma.

Vier je vrijheid

'Vier je Vrijheid' is het thema van het bevrijdingsfestival. Daarom zullen op het 'Vrijheidsplein' diverse artiesten en bands spelen. De bezoekers zullen worden meegenomen in een muzikale reis door de tijd. Na de officiële opening om 13.00 uur door wethouder De Jong zal de Engelse zangeres KAS (Kelly Ann Sproul) het evenement starten met vele bekende nummers van 'the forces' sweatheart' Vera Lynn. Het damestrio van Bubbles and Boas zullen daarna ongetwijfeld de sfeer erin houden met hun 'Andrew Sisters act'. Sempre Crescendo levert een bijdrage met oudere nummers en daarna staat de band Woodwind op het podium. De dag wordt afgesloten met de band Donkey Fonk, die vorig jaar op de Menheerse Havendag ook een verrassend optreden heeft verzorgd.

In aanloop naar het bevrijdingsfestival is er vanaf donderdag 30 april kermis op het Spuiplein in Middelharnis. Er zijn verschillende attracties zoals de "triple XXX", botsautootjes, een kindervliegtuigmolen, een zweefmolen, 'lucky cranes' en nog veel meer.